شنبه 3 آذر 1403

نظارت بر خاطرات در هنگام حمله صرع!

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
نظارت بر خاطرات در هنگام حمله صرع!

همین طور که این مطلب را می‌خوانید، مغز شما در حال ایجاد الگوهای عصبی است که به شما امکان می‌دهد این لحظه را بارها و بارها به یاد بیاورید. مطالعه جدید دانشمندان نشان می‌دهد مغز ما از شلیک‌های عصبی برای به خاطر سپردن خاطرات و یادآوری آنها استفاده می‌کند که بارها و بارها قابل پخش مجدد و یادآوری هستند.

به گزارش ایسنا و به نقل از آی‌ای، محققان موسسه ملی سلامت آمریکا توانستند فعالیت مغز را در حال پخش خاطرات که فعالیت الکتریکی هزاران نورون را شامل می‌شود، مشاهده کنند. تصاویر، الگوهای عملکردی سلول‌های عصبی را در هنگام یادگیری یک چیز و به خاطر آوردن آن نشان می‌دهد.

"کریم زاغلول" جراح مغز و اعصاب در موسسه ملی اختلالات عصبی و سکته مغزی موسسه ملی سلامت آمریکا گفت: حافظه نقش مهمی در زندگی ما دارد. درست همانطور که نت‌های موسیقی روی شیارهای یک صفحه موسیقی ضبط می‌شوند، به نظر می‌رسد که مغز ما خاطرات را به صورت الگوهای شلیک عصبی (neural firing) ذخیره می‌کند که می‌توانند بارها و بارها دوباره پخش شوند.

هدف از این مطالعه بررسی بیماران مبتلا به صرع مقاوم به دارو بود. الکترودهایی در مغز این بیماران برای نظارت بر فعالیت مغز آنها کاشته شد. به لطف این الکترودها، محققان موفق شدند جریان‌های الکتریکی جاری در مغز این بیماران را ثبت کنند.

صرع یا اپی‌لپسی (epilepsy) عبارت است از مجموعه‌ای از اختلالات عصبی مزمن پزشکی یا بلند مدت که با حمله صرعی مشخص می‌شود. این حملات ممکن است بسیار خفیف و تقریبا غیرقابل شناسایی بوده یا برعکس، طولانی مدت و با لرزش شدید همراه باشد. در صرع حملات به‌طور مکرر روی می‌دهد و هیچ دلیل ثابت و مشخصی ندارد، در حالی که حملاتی را که به دلایل خاص روی می‌دهد، نباید به عنوان حمله صرعی تلقی کرد.

محققان موفق به ثبت فعالیت مورد استفاده برای ذخیره خاطراتی از تجربیات گذشته شدند که به آنها "خاطرات اپیزودیک" گفته می‌شود. این نوع حافظه در مغز ذخیره می‌شود و هنگامی که چیزی باعث یادآوری آنها شود، دوباره پخش می‌شود.

مطالعات قبلی که روی جوندگان انجام شده بود، نشان داد که مغز جوندگان روشی منحصر به فرد برای ذخیره خاطرات از طریق توالی‌های شلیک عصبی دارد. "الکس واز" مهندس زیستی از گروه "زاغلول" گفت: ما فکر کردیم اگر داده‌هایی را که از بیماران جمع آوری می‌کردیم با دقت بررسی کنیم، ممکن است بتوانیم ارتباطی بین حافظه و الگوهای شلیک عصبی در انسان پیدا کنیم که شبیه به آنچه باشد که در جوندگان مشاهده می‌شود.

در این مطالعه از بیماران خواسته شد که جلوی یک نمایشگر بنشینند و کلمات را به صورت جفتی مانند "کیک" و "روباه" به خاطر بسپارند. آزمایشات فراوان، الگوهای شلیک منحصر به فرد سلول‌های مغزی را نشان داد که یادگیری هر کلمه جدید با الگوی جدیدی در مرکز زبان مغز یعنی "لوب گیجگاهی قدامی" همراه است.

علاوه بر این، هنگامی که به بیمار یکی از کلمات نشان داده شد، الگوی شلیک مشابهی مجددا خود را بازیابی کرد و در مغز بیمار پخش شد.

لوب گیجگاهی یکی از چهار لوب اصلی مخ است. ذخیره حافظه جدید، پردازش اطلاعات حواس شنوایی و بویایی، درک زبان و سازماندهی از کارکردهای این لخته از مغز هستند.

دکتر "زاغلول" با توجه به این نتایج گفت: این نتایج حاکی از آن است که مغز ما می‌تواند از توالی‌های متمایز فعالیت‌های عصبی برای ذخیره کردن خاطرات استفاده کند و سپس هنگامی که یک تجربه گذشته را به خاطر می‌آوریم، آنها را دوباره پخش می‌کند.

این آزمایش از این ایده حمایت می‌کند که به خاطر آوردن خاطرات گذشته با بازپخش الگوهای شلیک عصبی در مغز ممکن می‌شود.

در بیشتر موارد دلیل صرع، نامشخص است، اما صرع در برخی افراد به دلیل آسیب مغزی، سرطان مغز، و سوء مصرف دارو و الکل و دلایل دیگر ایجاد می‌شود. حملات صرعی نتیجه فعالیت سلولی بیش از حد و غیرعادی عصب کورتیکال یا غشایی در مغز است. صرع را نمی‌توان درمان کرد، اما حملات را می‌توان با دارو تا حدود 70 درصد موارد کنترل کرد که این مطالعه برای بررسی مغز بیماران مبتلا به صرعی انجام شد که به دارو پاسخ نمی‌دادند. در افرادی که حملات به دارو پاسخ نمی‌دهند، جراحی، تحریک عصبی یا تغییر در رژیم غذایی را می‌توان در نظر گرفت.

محققان این مطالعه می‌گویند درک چگونگی شکل گیری و بازیابی خاطرات می‌تواند ما را قادر سازد خودمان را بهتر بشناسیم و به قدرت مغز بیشتر پی ببریم.

انتهای پیام