نظام تعرفهگذاری پرمصرفها در کنترل مصرف بخش خانگی مؤثر است / سیاست قیمتگذاری قطعاً در میزان مصرف کارساز است
مدیرعامل اسبق شرکت ملی گاز ایران با اشاره به میزان مصرف بالای گاز عدهای مرفه گفت: سیاست قیمتگذاری قطعاً در میزان مصرف کارساز است و نظام تعرفهگذاری پلکانی بهترین مسیر حصول عدالت قیمتی خواهد بود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ شواهد نشان میدهد که قشر مرفه جامعه بیشترین درصد پرمصرفهای گاز را در کشور تشکیل میدهند. بهطوریکه 90 درصد از مشترکان پرمصرف در طبقه مرفه جامعه جای میگیرند. به همین دلیل برخی به اعمال سیاستهای قیمتی علیه پرمصرفها بهمنظور مدیریت مصرف گاز طبیعی در کشور اصرار دارند.
تعرفهگذاری پلکانی بهترین مسیر حصول عدالت قیمتی
بر اساس نظر کارشناسان انرژی، پرمصرفها باید هزینه گاز را با قیمت تجاری و آزاد بپردازند. این قیمتهای بالا میتواند قدرت بازدارندگی داشته باشد و پرمصرفها را به فکر مدیریت مصرف گاز طبیعی بیندازد، در این راستا تعرفهگذاری پلکانی بهترین روش اخذ هزینه گاز مشترکان خانگی است و میتواند به مدیریت مصرف کمک کند. بیشتر بخوانید: تعرفه پلکانی گاز ترمز مصرف لاکچری نشین ها / تعطیلی صنایع در اثر مصرف بالای گاز در بخش خانگی دستهای دیگر از کارشناسان بر لزوم فرهنگسازی برای مصرف صحیح انرژی تأکید دارند. آنان معتقدند این تصور که ما دارای ذخایر عظیم گازی هستیم، مردم را به این باور غلط رسانده است که میتوانند هرطور میخواهند از این نعمت خدادادی استفاده کنند؛ بنابراین، لازم است در زمینه استفاده صحیح از گاز فرهنگسازی شود. این دسته از افراد اعتقاد دارند، باید مردم متوجه شوند که گاز یک منبع لایزال انرژی نیست و صرفهجویی در مصرف آن میتواند به افزایش رفاه اجتماعی بینجامد. زیرا در وهله اول از کمبود گاز جلوگیری میشود و مجبور نمیشویم صنایع را تعطیل کنیم و در مرحله بعد امکان صادرات مازاد گاز به وجود میآید. البته نباید فراموش کرد که کارشناسان بر لزوم افزایش بهرهوری وسایل گرمایشی و سرمایشی، اجرای صحیح مبحث 19 مقررات ملی ساختمانسازی و جلوگیری از هدررفت انرژی در پروسه تولید نیز تأکید دارند. حمیدرضا عراقی، مدیرعامل اسبق شرکت ملی گاز ایران درباره این موضوع به راه دانا؛ اظهار کرد: ما قوانین خوبی در کشورمان در زمینه مصرف انرژی داریم، اما این قوانین اجرا نمیشوند. وی ادامه داد: متأسفانه در کشور ما متولی مدیریت مصرف انرژی وجود ندارد. یک کمیسیون عالی انرژی داریم که سالی یکبار تشکیل جلسه میدهد و قوانین کلیای وضع میکند که بدون تعیین زمانبندی برای اجرا رها میشود؛ بنابراین، دو مشکل اساسی در زمینه مصرف انرژی در کشورمان داریم. وی گفت: اول موضوع بهینهسازی مصرف است که راهکارهای زیادی برایش وجود دارد و دولت باید به آنها ورود کند.
نظام تعرفهگذاری پرمصرفها در کنترل مصرف بخش خانگی مؤثر است
وی توضیح داد: دراینارتباط لازم است در زمینه صنایع، نیروگاهها و بخش خانگی قوانین معقول و قابلاجرا در حوزه مصرف با زمانبندی وضع شود. وی تصریح کرد: موضوع دوم این است که در بخش تولید نیز باید کارهای اساسی صورت بگیرد و با سرمایهگذاری در این حوزه به سمت افزایش تولید و استفاده از تکنولوژیهای نوین برای جلوگیری از هدررفت انرژی گام برداریم. عراقی افزود: باید متوجه شویم که گاز لایزال نیست و اگر این موجبت را در اختیار نداشته باشیم نمیتوانیم توسعه پیدا کنیم. توسعه میادین گازی یک امر ضروری برای ادامه صادرات گاز است. اگر نتوانیم به تعهدات خودمان در زمینه صادرات گاز به عراق و ترکیه عمل کنیم، آنها دیگر به ما اعتماد نمیکنند و این به نفع کشور نیست.
سیاست قیمتگذاری قطعاً در میزان مصرف کارساز است
وی توضیح داد: راهحل جبران ناترازی گاز کشور در این است که ازیکطرف بهینهسازی مصرف از سوی انجیاوها، مجلس، دولت و... بهصورت جدی پیگیری شود و از طرف دیگر، باید تولید افزایش پیدا کند. باید حل ناترازی گاز تبدیل به یک اولویت برای مسئولان کشور اعم از دولتیها و مجلسیها شود. نباید اجازه دهیم این موضوع تبدیل به بحران شود و بعد به فکر چاره بیفتیم. مدیرعامل اسبق شرکت ملی گاز خاطرنشان کرد: برخورد با پرمصرفهای خانگی از طریق اعمال سیاستهای قیمتی قطعاً کارساز است و در کوتاهمدت و در فصول سرد سال این اقدام، در میزان مصرف کشور اثرگذار است. در کنار این موضوع نیز باید بهینهسازی مصرف در تمامی بخشهای خانگی، صنعتی و نیروگاهها باید مدنظر باشد. وی دررابطهبا اصلاح نظام تعرفهای و توجه به مدیریت مصرف در بخشی خانگی کسانی که مصرف بسیار بالایی دارند و بهاندازه کل مشترکان کممصرف، مصرف دارند، گفت: باید به اعمال تعرفهگذاری پلکانی بپردازیم و پرمصرفها را شامل اضافه پرداخت و کممصرفها را مشمول تخفیف کنیم و از این راه میتوانیم با اعمال سیاستهای قیمتی به افزایش عدالت در توزیع یارانهها نیز بپردازیم.