چهارشنبه 7 آذر 1403

نظر یک ناشر درباره سختگیری در صدور مجوز انتشاراتی‌ها

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
نظر یک ناشر درباره سختگیری در صدور مجوز انتشاراتی‌ها

مدیر بخش بازرگانی نشر معارف گفت: تعدد ناشران و افزایش آن‌ها باعث پایین آمدن کیفیت نشر می‌شود. بنابراین سختگیری‌ها در صدور مجوز انتشاراتی‌ها باید وجود داشته باشد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، مهدی اخویان مدیر بخش بازرگانی نشر معارف با حضور در برنامه مثبت کتاب در حوزه نشر تلویزیون اینترنتی کتاب گفت: تعدد ناشران و افزایش آن‌ها باعث پایین آمدن کیفیت نشر می‌شود. بنابراین سختگیری‌ها در صدور مجوز انتشاراتی‌ها باید وجود داشته باشد. وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی شاخص‌هایی را برای افراد و نهادهایی که درخواست صدور مجوز برای انتشارات دارند، قرار داده است از جمله اینکه مدیر مسئول باید در بخش انتشارات سابقه فعالیت داشته باشد.

وی ادامه داد: ارگان‌ها و نهادها گاهی برای نشر یک کتاب به فکر گرفتن مجوز برای تأسیس انتشارات هستند. بخشی از این مجوزها مربوط به ارگان‌های دولتی و بخشی نیز برای نهادها و ارگان‌های خصوصی است. ناشران خصوصی در راستای سیاست‌های سازمان خود عمل می‌کنند. طبیعتاً این انتشارات نیروی انسانی و هزینه‌های زیادی لازم دارد. وقتی برای یک عنوان کتاب با مخاطبان اندک یک انتشارات ثبت می‌شود کم کم با کسادی بازار و خسارت مواجه می‌شوند.

این ناشر در پاسخ به اینکه آیا صنعت نشر یک بنگاه اقتصادی است، بیان کرد: اگر بگوییم بنگاه اقتصادی است به خوبی از ناشران یاد نکرده‌ایم و اگر فقط بگوییم بنگاه فرهنگی است، بازهم صرفاً چنین نیست. در واقع صنعت نشر، یک بنگاه اقتصادی و فرهنگی است. بعضی از ناشران با سیاست‌های درست و به جایی کار می‌کنند و کتاب‌های آنها از نظر فرهنگی به کشور کمک می‌کند. ولی برخی ناشران هستند که به کسب و کار ناشران دیگر آسیب می‌زنند.

آغاز به کار رویداد ایده‌پردازی «نمایشگاه دوست داشتنی من»/ کمک کلینیک نشر به ناشران در نمایشگاه کتاب

اخویان افزود: ناشران دولتی بر اساس یک استراتژی خاص آثاری تولید می‌کنند ولی به دلیل عدم ارتباط با شبکه توزیع، کتاب‌ها به فروش نمی‌رود. اغلب محتوای آنها محتوای عمومی و فراگیر نبوده است. اما ناشر خصوصی از همان ابتدا با گرفتن کتاب از مؤلف و بررسی مسائل اقتصادی و سنجیدن بازار و مخاطب و تعداد تیراژ تصمیم به چاپ می‌گیرد.

وی در پایان تصریح کرد: حمایت از ناشران بیشتر جنبه معنوی دارد. در بسیاری از کشورها، نمایشگاه کتاب صرفاً جهت معرفی کتاب است و فروش کتاب ندارند. اما هر سال در نمایشگاه کتاب تهران هم معرفی آثار و هم فروش آثار داریم. برخی کتاب فروشی‌ها به نمایشگاه معترض‌اند. چرا که بر این عقیده‌اند که در مدت نمایشگاه فروش آنها پایین می‌آید. البته این موضوع با مجازی کردن نمایشگاه کتاب و امکان ورود تمام کتابفروشی‌ها به حل شدن این مسئله کمک کرده است.

تلویزیون اینترنتی کتاب در سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی تهران، در دو بخش مجزای «استودیو شبکه کتاب» و «غرفه کتاب» فعالیت دارد.