نقاشیهایی از «مصر قدیم» با چشم تیزبین استعمار
آفریقا و خاورمیانه طی قرنها، سوژه جالب توجهی برای هنرمندان غربی بودهاند. کسانی که یا برای پژوهشهای شرقشناسانه و یا با اهداف استعمار این مناطق، همیشه به دنبال راهی برای شناخت بیشتر مردم و فرهنگ سرزمینهای آفریقایی و خاورمیانه بودهاند.
به گزارش ایسنا، الجزیره در گزارشی نوشته است: هنرمندان اروپایی چندین اثر درباره کشورهای مسلمان خاورمیانه و آفریقا بر جای گذاشتهاند که با نگاه کردن به آنها میتوان اطلاعاتی مستند از آداب و رسوم مردم آن کشورها در سایه حکومت عثمانی به دست آورد. این تابلوها اطلاعاتی درباره تجارت، جنگ، استعمار و گردشگری را در خود دارند.
مصر یکی از کشورهایی است که مستشرقان زندگی مردم و طبیعتش را در تابلوهایشان منعکس کردهاند.
لودیگ دویچ (1935-1855) نقاش اتریشی - فرانسوی، یکی از هنرمندانی بود که در آثارش ماهیت سرزمینهای امپراطوری عثمانی از جمله مصر را نمایش میداد.
دو تابلو زیر اثر این نقاش هستند که یکی نمایی از یک عریضهنویس و دیگری تعدادی دانشآموز را در مکتب ترسیم کرده است.
چارلز وایلدا، نقاش شرقشناس اتریشی (1907-1854) در تابلو خود با عنوان «عتیقهفروش»، یک عتیقهفروش مصری را در حال فروختن مجسمه فرعون ترسیم کرده است. این هنرمند در ترسیم این اثر، توجه زیادی به جزئیات داشته است.
رابرت جورج تالبوت کلی (1971-1896) نیز مستشرق بریتانیایی است که در تابلو «تجارت در ساحل نیل»، چند زن را که جلباب بر تن کردهاند، در حال خرید و فروش ماهی و محصولات لبنی نمایش میدهد.
تابلو زیر نیز اثر کارل اومز، نقاش بلژیکی است که در آن نمایی از مسابقه اسبسواری را در کنار یک مسجد بزرگ ترسیم کرده است.
الجزیره در پایان این گزارش تاکید کرده است که بدون شک هنر شرقشناسی و هنرمندان شرقشناس چشم تیزبین استعمارگران غربی بودهاند و با توجه دقیق به مردم و واکاوی فرهنگ سرزمینهای اسلامی، راه را برای استعمارگران جهان باز کردهاند.
انتهای پیام