جمعه 11 آبان 1403

نوآوری در فضای رقابت شکل می‌گیرد نه انحصار!

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
نوآوری در فضای رقابت شکل می‌گیرد نه انحصار!

یک کارشناس حوزه کارآفرینی و اشتغال با بیان اینکه تولیدکنندگان مطرح دنیا تولیدات خود را بر اساس نوآوری و خواست و سلیقه مصرف کنندگان به بازار عرضه می کنند، گفت: اگر می‌خواهیم در بازار رقابت جهانی جایگاهی داشته باشیم باید عنصر خلاقیت، نوآوری و ایده پردازی را به عنوان یک فاکتور تاثیرگذار در فرآیند تولید و ارائه کالا و خدمات مدنظر قرار بدهیم.

علیرضا حیدری در گفتگو با ایسنا با تاکید بر لزوم گسترش فعالیتهای خلاقانه و نوآورانه در کشور اظهار کرد: امروز اقتصادهای برتر دنیا بیشترین سرمایه‌گذاری خود را در حوزه R&D و تحقیق و پژوهش انجام می دهند، ایده ها را گرفته مورد آزمایش قرار می دهند و بر اساس نتایج، به سمت تجاری سازی ایده ها رفته و ایده های منتج به تولید تجاری را عملی می کنند.

وی ادامه داد: امروز در شرکتهای موفق و برتر دنیا نسبت سرمایه گذاری های که در این حوزه صورت می‌گیرد به طور فزاینده ای در حال افزایش است، بنابر این شرکتها و سازمان هایی موفق هستند که بتوانند در این حوزه کار کنند.

این کارشناس حوزه کارآفرینی تصریح کرد: وقتی همه کالایی را در سطح برابر و با آپشنهای مشخص تولید می‌کنند نمی توان روی قیمت آن به لحاظ فروش خیلی تاثیر گذار بود. زمانی می توان قیمت را بالا برد و فروش را بهتر و سود را بیشتر کرد که از ناحیه خلاقیت و نوآوری، آپشن های متفاوت غیرقابل دسترسی نسبت به رقبای دیگر وجود داشته باشد.

حیدری افزود: به عنوان مثال اگر همه خودروسازان دنیا در حال تولید خودرو و فروش آن به بازار باشند از یک سطح قیمت مشخص فراتر نمی رود ولی به فرض شرکتی مثل لامبورگینی خودرویی که تولید می کند قبل از عرضه عمومی پیش فروش می شود چون در واقع خودرویی تولید می‌کند که هیچ کدام از خودروسازان نمی توانند به لحاظ کیفیت و آپشن‌های که دارد به آن نزدیک شوند اما چرا این اتفاق می افتد؟

وی ادامه داد: تلاشی که امروز صورت می‌گیرد تا خودروسازان به سمت تولید خودروهای هیبریدی و تماما برقی بروند در راستای کیفی سازی مبتنی‌بر خلاقیت و نوآوری است چون بحث محیط زیست مهم است و ما بعد از مدتی دیگر بازاری برای خودروهای بنزینی و سوخت های فسیلی در دنیا نداریم.

این کارشناس حوزه کارآفرینی و اشتغال خاطرنشان کرد: اگر می‌خواهیم در بازار رقابت جهانی جایگاهی داشته باشیم تردید نکنید که در این فضا باید عنصر خلاقیت، نوآوری و ایده پردازی را به عنوان یک فاکتور تاثیرگذار در فرآیند تولید و ارائه کالا و خدمات داشته باشیم. ما ناگزیریم به این سمت و سو برویم و شرکت هایی موفق هستند که این مسأله را به طور معناداری در فرآیند تولید خود دخالت دهند.

وی گفت: تمام تولیدکنندگان مطرح دنیا عمر تولیداتشان در هر حوزه ای مرتب کاهش پیدا می‌کند و تغییر می یابد چون تغییر است که سلایق و علایق مصرف‌کنندگان را به سمت خود جذب می کند.

به اعتقاد حیدری، مصرف کننده دنبال تکرار نیست و باید سلیقه او در طراحی و ایده پردازی مدنظر قرار گیرد. امروز مصرف کننده اگر مدل تکراری ببیند دیگر سراغ آن نمی‌رود و ترجیح می دهد برای کالایی که کیفیت بالاتر، آپشن‌های متنوع تر و نوآوری بیشتری دارد دو برابر هزینه کند.

این کارشناس حوزه کارآفرینی با بیان اینکه نوآوری در فضای رقابتی شکل می گیرد نه در فضای انحصاری، اظهار کرد: در فضای انحصاری پراید را هر شکلی که بسازیم مردم می خرند ولی در فضای رقابتی بر اساس تنوع ایده ها و طرح ها انتخاب صورت می گیرد. در حال حاضر در برخی شرکت‌های خودروساز داخلی انگیزه ای برای پذیرش ایده های تازه وجود ندارد چون خودروساز می گوید با همین شرایط موجود خودروی خود را پیش فروش می‌کند و مردم هم می خرند.

حیدری تصریح کرد: در آمریکا قانونی به اسم آنتی تراست یا ضد انحصار وجود دارد که شدیدترین مجازات های ممکنه به لحاظ اقتصادی و کیفری در آن پیش‌بینی‌شده تا اقتصاد را تحریک و متحول کنند. این قانون جلوی انحصار را می گیرد تا کسی نتواند از قاعده انحصار استفاده و شرایط را برای دیگر رقبا تنگ کند و هر محصولی که خودش تولید می کند به بازار مصرف ارایه دهد. در دستگاه قضایی آمریکا به شدت با انحصارگری مقابله می شود و اجازه نمی دهند یک شرکت به تنهایی بازار را به دست گیرد و رقبا را از عرصه تولید و فروش خارج کند ولی آیا در کشور ما هم چنین قانونی هست که با شکل گیری انحصار مقابله کند؟

انتهای پیام