جمعه 9 آذر 1403

نوروز واقعی صنایع دستی بعد از کرونا در سال 1402 اتفاق افتاد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
نوروز واقعی صنایع دستی بعد از کرونا در سال 1402 اتفاق افتاد

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر، تا پیش از همه‌گیری کرونا، هر ساله در آستانه سال نو حدود 800 بازارچه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در سراسر کشور برگزار می‌شد، که بیشترین تعداد و بزرگترین بازارچه هنرهای سنتی و صنایع‌دستی جهان بود که در یک زمان محدود مانند نوروز در یک کشور برگزار می‌شود.

اکنون که تقریبا دو سال از فروکش کردن کرونا می گذرد، مریم جلالی معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی می‌گوید «به جز 900 بازارچه‌ای که وزارتخانه برای نوروز برنامه‌ریزی و اجرا کرده است، استانداری‌ها، شهرداری‌ها و برخی سازمان‌های دولتی هم بازارچه صنایع‌دستی دایر کردند، 153 پایگاه میراث‌فرهنگی ملی و 26 پایگاه جهانی میراث‌فرهنگی داریم که در هر کدام از این پایگاه‌ها غرفه‌های صنایع‌دستی برپا شده است، هر جا هلال‌احمر و اورژانس در مبادی ورودی شهر حضور دارد، غرفه‌های صنایع‌دستی برپا شده است» این یعنی بازارچه نوروزی صنایع دستی ایران در یک زمان و جغرافیای محدود همچنان بزرگترین بازار صنایع‌دستی جهان است.

صنایع‌دستی شانه به شانه هلال احمر و اورژانس

جلالی اظهار داشت: در آستانه نوروز بخش معاونت صنایع‌دستی وزارتخانه با همکاری ادارات‌کل استانی بیش از 900 بازارچه نوروزی در سراسر کشور ایجاد کرد؛ همچنین با توجهی که شهرداری‌ها و استانداری‌ها و حتی برخی سازمان‌ها مانند سازمان بنادر و کشتیرانی و در کنار فعالان بخش خصوصی، صدها غرفه دیگر صنایع دستی در نقاط مختلف کشور راه اندازی شده است.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی تصریح کرد: نوروز را فصل سفر و گردشگری است، شاید نهادهای خدمت‌رسان سفر بیشتر جلوی چشم باشند، اما امسال شانه به شانه هلال احمر و اورژانس که در مبادی ورودی همه شهرها حضور داشتند، یک بازارچه صنایع دستی فعال بود، علاوه بر آن نیز پایگاه های ملی و جهانی میراث فرهنگی در سراسر کشور هم امسال عرصه بازارچه صنایع دستی بوده است.

 نوروز واقعی صنایع‌دستی بعد از کرونابود

جلالی گفت: در حافظیه شیراز 70 غرفه صنایع‌دستی دایر بود، در تخت جمشید و بیشابور هم هنرمندان صنایع‌دستی حضور فعال داشتند. میدان امام ره (نقش جهان) اصفهان که بسیار مورد استقبال قرار گرفت. حتی با حمایت صندوق کارآفرینی امید تسهیلات خرید صنایع‌دستی هم به گردشگران اعطا شده است.

وی با ابراز خرسندی از رونق بازارچه‌ها صنایع دستی در سراسر کشور گفت: از طرفی نمایشگاه‌های ایران من که ترکیب و تلفیقی با سوغات دارند همزمان با نوروز در استان‌های مختلف برگزار شد. در این بازارچه‌ها و نمایشگاه‌ها نقاط قوت و ضعف در تولید و بسته بندی صنایع دستی رصد می شود. دیکته‌ای نوشته شده غلط‌های آن گرفته خواهد شد و به مرور آراسته‌تر می‌شود.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌فرهنگی اظهار داشت: تقریبا دو سال است که کرونا فروکش کرده است، در دوران همه‌گیری فعالان صنایع دستی و گردشگری خسارت های بسیاری متحمل شدند، اما در سال 1402 هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی در جایگاه‌ها و عرصه‌های مختلف، «نوروز واقعی» داشتند و امیدوارم این روند طی سال هم تداوم داشته باشد.

وی همچنین به ابلاغ رئیس‌جمهوری مبنی بر احداث بازارچه های سنتی در مبادی ورودی هر شهرستان گفت: وزارت کشور و استانداری‌ها و شهرداری‌ها عزم جدی ایجاد شده تا این بازارچه‌ها به سرعت راه‌اندازی شوند که تحولی چشم‌گیر در رونق صنایع‌دستی، اشتغالزایی و تولید در این حوزه خواهد بود.

امیدواریم تا 20 خرداد، 4 شهر جدید جهانی صنایع‌دستی ثبت شوند

جلالی با اشاره به ارزیابی کارشناسان بین‌المللی از (دزفول، بوشهر، کاشان و رشت) چهار شهر منتخب ایران برای ثبت شهرهای جهانی صنایع دستی گفت: ارزیابان همزمان با جشنواره بین المللی صنایع دستی فجر در بهمن ماه به ایران آمدند، از هر چهار شهر بازدید کردند، نظرات مثبت را ارائه کردند، البته سوالاتی هم مطرح شد، گزارش‌ها در حال تکمیل و پاسخ سوالات داده شده است. امیدواریم نتایج ارزیابی تا 20 خرداد (روز جهانی صنایع دستی) نهایی و اعلام شود.

تاکنون 11 شهر و 3 روستای ایران ثبت جهانی صنایع دستی شده اند، پس از سه سال وقفه به دلیل شیوع کرونا، بهمن و اسفند ماه سال گذشته ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی (WCC) به ایران آمدند و از چهار شهر دزفول، بوشهر، کاشان و رشت بازدید کردند که در صورت رای مثبت، دزفول شهر جهانی کپوبافی، بوشهر شهرجهانی عبابافی، کاشان شهر منسوجات و رشت شهر جهانی صنایع‌دستی ثبت می‌شود.

الحاق مرکز فرش به وزارت میراث‌فرهنگی در چارچوب منافع ملی

جلالی درباره بازگشت هنر فرش‌بافی و قالی‌بافی به وزرات میراث فرهنگی گفت: الحاق مرکز ملی فرش به وزارتخانه یک تصمیم بالادستی و تصمیم کلان سیاست‌گذاری است که نیازمند بهترین هدف‌گذرای و اجرای بهترین روش است و باید با یک همگرایی بین‌بخشی اتفاق بیافتد، منافع فردی، بخشی و سازمانی در حوزه فرش باید در خدمت منافع ملی باشد.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: فرش فقط یک محصول نیست، بلکه یک فرهنگ است و به عنوان صنعت مادر حاصل سلیقه، دانش، قصه‌گویی، اسطوره و روایت‌هایی است که فرهنگ ما برای ما به ارمغان آورده است، باید همه تلاش‌مان را انجام دهیم و بتوانیم از این داشته، گنجینه غنی و میراث‌فرهنگی کشورمان حفاظت و حراست کنیم.

جلالی تصریح کرد: فرش با سایر محصولات صنایع‌دستی پیوند دارد، آن نقشی که در فرش به کار گرفته شده است همان نقش نیز در کاسه سفالی، گنبد، پارچه‌ها، دست‌بافته‌ها، گل‌دوزی‌ها و رودوزی‌ها نیز استفاده شده است. باید این پیوستار فرهنگی را حفظ کنیم.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید وزارت میراث فرهنگی نوروز صنایع دستی بازارچه این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است