دوشنبه 28 آبان 1403

نویسنده یزدی: مهدی آذریزدی دوست نداشت از شاه جایزه بگیرد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
نویسنده یزدی: مهدی آذریزدی دوست نداشت از شاه جایزه بگیرد

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، چندی پیش نشر صاد رمانی با عنوان «من مهدی آذریزدی هستم» را برای رده سنی نوجوانان منتشر کرد. همین علتی شد تا با هادی حکیمیان نویسنده این اثر گفت‌وگویی داشته باشیم.

آذریزدی عمرش را برای ادبیات کودک و نوجوان گذاشت

هادی حکیمیان، نویسنده آثاری چون «باغ خرمالو» و «برج قحطی» در خصوص علت نگارش اثر «من مهدی آذریزدی هستم» گفت: مرحوم آذریزدی پایه‌گذار ادبیات کودک و نوجوان بود. البته افراد دیگری هم بودند، اما به طور رسمی در تقویم ما روز درگذشت آذریزدی روز ملی ادبیات کودک و نوجوان نامگذاری شده است و او عمرش را برای ادبیات کودک و نوجوان گذاشت. آذریزدی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان از دهه 30 شروع به کار می‌کند. زمانی که هیچ‌کس به فکر کودک و نوجوان نبوده است شروع می‌کند به بازنویسی متون کهن که شروع این کار مهم بوده است.

 وی به تنهایی شروع به کار می‌کند، کارش هم نتیجه می‌دهد

حکیمیان تصریح کرد: وی به تنهایی شروع به کار می‌کند، کارش هم نتیجه می‌دهد و مجموعه «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» چاپ می‌شود. رهبر انقلاب اسلامی سال 86 در دیداری عمومی از وی تجلیل کردند و جملاتی را هم در خصوص آذریزدی و اثرش گفتند. کتاب‌های بسیاری درباره آذریزدی نوشته شده و اولین کتاب را محمدرضا سرشار در دهه 70 نوشت و بعدها بزرگداشتی برای وی گرفتند. کتاب‌ها و پایان‌نامه‌های بسیاری هم با موضوع وی تولید شده که البته همه این آثار برای مخاطبان بزرگسال نوشته شده است.

داستان کتابم درباره 2 نوجوان به نام‌های حسین‌علی و کوچک‌علی است

حکیمیان با اشاره به این موضوع که سعی کردم کتابی بنویسم که مخاطبانش کودکان و نوجوانان باشد اظهار داشت: داستان 2 نوجوان به نام‌های حسین‌علی و کوچک‌علی است که از شهر یزد باید یک چمدان امانتی را به تهران برسانند و به طور اتفاقی با مهدی آذریزدی آشنا می‌شوند. این اتفاق همزمان است با برگزیده شدن یکی از آثار آذریزدی در جایزه سلطنتی کتاب سال که باید با لباس رسمی و پاپیون در آن مراسم حضور پیدا کند. آذریزدی نمی‌رود جایزه را بگیرد و دستگاه حاکم اصرار دارد که برود، اما سرانجام این 2 نوجوان به جای او می‌روند.

زندگی آذریزدی به سختی می‌گذشت، اما روح لطیف و کودکانه‌ای داشت

وی در ادامه افزود: من در سال‌های اخیر عمده مطالب و کتاب‌هایی را که در خصوص وی بود، خوانده بودم اما برای این اثر دو مرتبه به آنها روی آوردم. مهم‌ترین ویژگی آذریزدی اخلاصش بود. آذریزدی می‌گوید اگر موفقیتی داشتم به خاطر اخلاص بوده است و در طول زندگیم تشویق ندیدم و الآن هم که تقدیر شد دیگر برای من ثمره‌ای ندارد. زندگی‌اش به سختی می‌گذشت، اما روح لطیف و کودکانه‌ای داشت.

چرا آذریزدی ازدواج نکرد؟

نویسنده «من مهدی آذریزدی هستم» درباره سال‌هایی که این اثر از زندگی آذریزدی را روایت می‌کند، بیان کرد: کتاب برای زمانی است که اثر وی برگزیده کتاب سلطنتی سال شده و در این بین از ازدواج نکردن وی (به خاطر این‌که در جوانی عاشق یکی از دختران فامیل شد، اما دختر به اصرار با یک فرد مسن ازدواج می‌کند و بعد از مدتی مریض می‌شود که به خاطر همین مریضی هم فوت می‌کند. آذریزدی به خاطر همین تا آخر عمر ازدواج نکرد.) خاطراتی از شروع کار مطبوعاتی‌اش در مجله آشفته در دهه 20 و کتاب‌هایی را که آذریزدی می‌گوید بی‌پولی باعث می‌شد تا با نام مستعار بنویسد و ناشران منتشر کنند، روایت کرده‌ام.

بازه‌ای که این اثر روایت می‌کند یک مقطع کوتاه از میانسالی است

وی در پایان گفت: بازه‌ای که این اثر روایت می‌کند یک مقطع کوتاه از میانسالی اوست؛ چرا که کودکی آذریزدی در تنهایی و سختی گذشته و حتی به مدرسه نگذاشتند برود. پیری آذریزدی هم در انزوا بوده است. مقطع میانسالی را کار کردم که به نظرم بهترین مقطع همان دوره بود؛ چرا که کتاب‌هایش چاپ و برگزیده جوایز مختلفی می‌شده است که خوب است این دوره از یزدی به کودکان و نوجوانان معرفی شود. عده زیادی برای ادبیات کودک و نوجوان زحمت کشیدند. افرادی چون مرحوم محمود کیانوش، گلچین گیلانی، پروین اعتصامی و یحیی دولت‌آبادی، توران میرهادی و... چقدر خوب است که این افراد را به نسل امروز معرفی کنیم.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید کتاب و ادبیات هادی حکیمیان مهدی آذریزدی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
نویسنده یزدی: مهدی آذریزدی دوست نداشت از شاه جایزه بگیرد 2
نویسنده یزدی: مهدی آذریزدی دوست نداشت از شاه جایزه بگیرد 3
نویسنده یزدی: مهدی آذریزدی دوست نداشت از شاه جایزه بگیرد 4