نگاهی به مستندهایی که از «کرونا» در حال ساخت است / از کامکار قم و مسیح دانشوری تا جزیره کیش
این روزها مستندسازان همانند پزشکان در خط مقدم ثبت کرونا هستند و هماکنون دهها تیم حرفهای مستندساز مشغول ساخت فیلمهایی با این موضوع هستند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، با شیوع بیماری کرونا در کشورمان بسیاری از پزشکان و پرستاران در خط مقدم مبارزه با این ویروس در بیمارستانها فعالیت میکردند؛ همین مساله باعث شد که بسیاری از مستندسازان دوربینهای خود را به داخل بیمارستانها برده و با ثبت تصاویری از تلاش کادر درمانی جهاد آنان را به تصویر بکشند.
تا پیش از این، خبر تولید بیش از 15 فیلم مستند از بیمارستانهای مختلف درگیر با کرونا منتشر شده است و حالا مهدی قربانپور مستندساز و دبیر نهمین دوره جشنواره فیلم وارش نیز از ساخت مستند جدیدی با همین موضوع خبر داده است.
در زیر نگاهی به تعدادی از مستندهایی داریم که با سوژه کرونا در اقصی نقاط کشورمان در حال تولید است؛
مهدی قربانپور مستندساز باسابقه کشورمان اثر جدید خود را با موضوع بیماری کرونا و در جزیره کیش دنبال میکند. این مستند «من، زمین، کوید» نام دارد.
او درباره فیلم خود گفت: در روزهای پایانی اسفند و همزمان با شروع بحران کرونا در ایران تصمیم گرفتم مستندی را در فضایی کاملا شخصی بسازم. ایده این مستند از زمانی شکل گرفت که در روزهای ابتدایی بحران کرونا باید در قرنطینه میبودم، اما واقعیت این است که موضوع کرونا فارغ از اینکه یک موضوع سلامت محور است، یک برهه فرهنگی و تاریخی نیز هست و نمیشود به سادگی از کنار آن گذشت.
وی افزود: به نظرم مستندسازی یک حرفه خدماتی و انسانی است و علیرغم همه خطرهایی که ممکن بود با آن روبرو شوم، تصمیم گرفتم تا ساخت این فیلم را شروع کنم؛ موضوع این فیلم دربارهی چالش خودم به عنوان یک مستندساز با موضوع کروناست و اینکه در این برهه باید در قرنطینه بمانم و یا به عنوان یک مستندساز از قرنطینه عبور کنم؟
این مستندساز تاکید کرد: مدتی است برای ساخت مجموعه مستندی تصمیم گرفتم در کیش زندگی کنم و با توجه به ورود کرونا به ایران و تعطیلی پروژهها تصمیم گرفتم تا این موضوع را دنبال کنم؛ بیماری کویید 19 علیرغم حفاظت بسیار خوبی که از این منطقه شده، به جزیره کیش هم وارد شده و متاسفانه منجر به فوت چند گردشگر نیز شده است؛ این فیلم، مستندی تک نفره است و در یک فضای کاملا شخصی ساخته شده و تصویربرداری آن در بیمارستان جزیره کیش ادامه دارد.
جواد یقموری و مهدی امینی از جمله مستندسازانی بودند که با ورود به بیمارستان کامکار قم تلاش پرسنل این مرکز، از پزشکان تا نیروهای خدماتی را به تصویر خواهند کشید و وضعیت بیماران و همراهان آنها را در مستند «گذر از مه» به تصویر میکشند.
یکی از مهمترین مراکز پزشکی کشور در مقابله با ویروس کرونا در تهران بیمارستان مسیح دانشوری است؛ حامد شکیبانیا تهیهکننده سینمای مستند که امسال با فیلم «جایی برای فرشتهها نیست» موفق به کسب جایزه در جشنواره سینماحقیقت و فجر نیز شده است، مستندی را با محوریت بیمارستان مسیح دانشوری در دست تولید دارد؛ نام این مستند «در خط مقدم» است و حسین گوهری جمشیدی و حامد کاظمزاده کارگردانی آن را برعهده دارند.
همچنین «حجت عدالتپناه» مستندسازی که حرفهی اصلیاش پرستاری است و «علی کرمی» تصویربرداری که در شاخه پزشکی ژنتیک تحصیل کرده است نیز درگیر ساخت مستندهایی با موضوع کرونا در بیمارستانهای امام خمینی(ره) و مسیح دانشوری شدهاند.
میثم شاهبابایی نیز روایتی مستند از تلاش شبانهروزی پرستارها و پزشکان بیمارستان امام خمینی(ره) تهران و مسیح دانشوری را در مرحلهی اخذ مجوز و پیشتولید دارد. این فیلم با نگاهی اجتماعی ساخته میشود.
مستند دیگری که از بیمارستانهای درگیر کرونا ساخته شده است، «همه با هم» نام دارد که به کارگردانی محمد رفیعی و تهیهکنندگی امیرحسین میرصابری در موسسه روایت فتح تولید شده است. تصویربرداری این مستند به پایان رسیده و عوامل تولید چند روزی هست که در قرنطینه خانگی به سر میبرند. محمدجعفر باقرینیا هم مستندی با همین مضامین را برای مؤسسه روایت فتح کارگردانی خواهد کرد.
مسعود زارعیان تهیهکننده و مستندساز مشهدی نیز مستندی را در بیمارستان شریعتی مشهد کلید زده است؛ خط اصلی این فیلم، واکنش افرادی است که تست کرونای آنها مثبت یا منفی شده است. علاوه بر این، محسن جهانی نیز مستندی را با موضوع شیوع کرونا در شهر مشهد جلوی دوربین برده است.
محمد مقدم نیز با نگاهی متفاوت و ثبت اتفاقاتی از شیوع ویروس کرونا در کشورمان در حال تولید مستند «خروج از عادت» است؛ این فیلم با نگاهی به وضعیت مردم از گروههای مختلف اجتماعی، کارهای روزمره و تصورات آنها از این بیماری ساخته میشود.
«سربازان بدون اسلحه» به کارگردانی «مجید شیدا» عنوان مستندی دیگری با موضوع کرونا است. این فیلم تلاش پرسنل درمانی بیمارستان شهید صدوقی یزد در مبارزه با این ویروس را به تصویر میکشد.
مرتضی آتشزمزم مستندساز اصفهانی هم طی روزهای گذشته، وضعیت بیماران کرونایی و کادر درمانی یکی از بیمارستانهای این شهر را ثبت و ضبط کرده است و شاهین صمدپور مستندساز، مجری و برنامهساز تلویزیونی در تدارک ساخت مستندی با موضوع کرونا در شمال ایران است.
محمدعلی مرادی مستندساز آذربایجانی با همکاری خانه مستند تبریز، پروژه «همیاری» را کلید زده است. این فیلم روایتگر تلاش برخی جوانان تبریزی است که ضمن آموزش، مواد شوینده و ضدعفونیکننده را برای محلههای فقیر این شهر تهیه و توزیع میکنند.
هاشم مسعودی نیز با ایده تجربی مستندی را در دست تهیه و ساخت دارد. در این فیلم سلفیگرافی، پرستاری که اهل شهر طبس است و در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد مشغول کار است، تصمیم میگیرد به مرخصی عید نرود تا در بخش کرونای این بیمارستان خدمت کند.
محمد کیاسالار که دبیر جشنواره اخلاق پزشکی نیز میباشد، پروژه متفاوتی را در دست تولید دارد؛ او از برخی پزشکان بیمارستانهای دانشکده پزشکی دانشگاه تهران که درگیر کرونا هستند، خواسته تصاویری با موبایل خود ثبت کرده و بر اساس خط داستانی مورد نظر که مبتنی بر بحث سوگ است، فیلمی را تهیه کند.
در این میان بانوان مستندساز نیز فعالیت خود را ادامه میدهند؛ لیلا امینی مستندی خودنگار با موضوع کرونا و مرگ که به شکلی غافلگیرانه میتواند سراغ آدمها بیاید و نسبت و فاصلهاش با همه، یکی است را در دست پژوهش و پیشتولید دارد.
کارگردان مستند «بیر عالمسوز»: خاطرات و عکسهای حاج بهزاد یک گنجینه مقدس است / ماجرای ارادت ویژه به خانواده شهدای مدافع حرم کارگردان مستند "همه با هم": میخواستیم فداکاری کادر درمانی را از نزدیک نشان دهیم / سلاح مستندسازان، دوربین استانتهای پیام /