پنج‌شنبه 8 آذر 1403

نگاهی به ناجی هنر همزمان با تغییر مدیرعامل / تلویزیون هنوز هم به «داداش سیا» نیاز دارد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
نگاهی به ناجی هنر همزمان با تغییر مدیرعامل / تلویزیون هنوز هم به «داداش سیا» نیاز دارد

موسسه فرهنگی هنری ناجی هنر بعد از چند سال، دست به تغییرات زد و باید دید مسیر آگاه‌سازی مخاطب به واسطه برنامه‌سازی و سریال‌سازی خوب و اصولی، چطور در سیما و سینما پیش خواهد رفت.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مجتبی رشوند که چند سالی مدیرعامل ناجی هنر بود به تازگی بازنشسته و پس از آن، سرهنگ علی جویا مدیرکل امور هنری و مناسبت‌های معاونت فرهنگی اجتماعی انتظامی سرپرست ناجی هنر شد. جالب است بنابر پیگیری‌ها «جویا» در ایام جشنواره فیلم فجر به برج میلاد آمد و به تماشای فیلم‌هایی چون «مرد بازنده» نشست.

روابط عمومی موسسه ناجی هنر، خبر تغییرات در این موسسه را رسانه‌ای کرد. موسسه فرهنگی هنری ناجی هنر وابسته به فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است و از طرفی تنها متولی و حامی تولید آثار پلیسی و از طرف دیگر با صدور مجوز تصویربرداری در سطح شهر و ارائه خدمات انتظامی به جامعه هنر و هنرمندان پیوند خورده است.

امروز 14 اسفند 1400 با حضور سردار حمیدی‌فر جانشین معاونت فرهنگی و اجتماعی فرماندهی انتظامی و سردار یزدآبادی معاون هماهنگ‌کننده بنیاد تعاون فرماندهی انتظامی و جمعی از همراهان، مدیرعامل جدید این موسسه معرفی شد. در این جلسه ضمن تشکر و قدردانی از زحمات سرهنگ علی جویا مسئول سابق موسسه و مدیر فعلی اداره کل امور هنری و مناسبت‌ها، محمد جواد شجری به عنوان مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری ناجی هنر معرفی شد.

شجری پیش از این در شهرستان قم به عنوان مسئول موسسه فرهنگی هنری شهدای ناجا مشغول به کار بوده است.

تلویزیون و نیازِ به آگاه‌سازی با انیمیشن‌ها و سریال‌های جذابِ پلیسی

تلویزیون، سینما و پلیس در دهه‌های قبل ارتباط خوبی با هم داشتند و نکات کاربردی و آموزشی خوبی از پلیس در آثار نمایشی دیده می‌شد؛ هیجان‌هایی که در «خواب و بیدار» دیدیم تا «کلانتر» و قصه‌های جنایی امثال شاه‌محمدی و مهدی فخیم‌زاده و در سینما هم کارهای پلیسی و هیجانی زیادی روی پرده می‌رفتند؛ اما امروز حرف و حدیث‌هایی در برخی آثار تلویزیونی و سینمایی پلیس و دامنه مسئولیت‌های این نیروی تلاشگر را زیر سؤال می‌برد.

چرا در سریالی تلویزیونی جایگاه پلیس زیر سؤال می‌رود؟ یا در سینما با اشتباهات عدیده‌ای در فیلم‌ها مواجه می‌شویم؟ مجتبی رشوند در آخرین گفت‌وگویی که با خبرنگار تسنیم انجام داد به این نکته اشاره کرد که با معصوم نشان‌دادن پلیس در آثار تلویزیونی و سینمایی مخالف است.

پیش از آن تلویزیون تله‌فیلم‌هایی روی آنتن می‌برد که ژانر پلیسی و اکشن را در آن آثار، پیگیری می‌کرد. در چند سالِ اخیر، به مناسبت هفته ناجا، مینی سریال‌هایی روی آنتن می‌برد. در سینما هم آثار خوبی روی پرده رفت که برخی از آنها مثلِ «متری‌شیش و نیم» بحث‌برانگیز هم شد. اما نیازِ این مؤسسه، ساخت آثاری برای آگاه کردن مردم از طریق پرونده‌های واقعی است. کاری که بیشتر زمینه فرهنگسازی دارد؛ چرا که مهمترین هدف «ناجی‌هنر» از مشارکت و کمک به ساخت کارهای پلیسیِ درست، فرهنگسازی بوده است. نکته‌ای که امسال در فیلم‌های جشنواره فیلم فجر هم دیده می‌شد که ابتدایِ فیلم‌ها این عبارت برگرفته از «داستان واقعی» می‌آمد.

زیرا بار اصلی تمام اتفاقات در کشور بر دوش نیروی انتظامی است، مثلاً مشکلات در حوزه اقتصادی باعث افزایش سرقت می‌شود یا وقتی خشم زیاد می‌شود آمار نزاع بالا می‌رود و در بخش‌های دیگر هم همین طور؛ برای همین مهم، فرهنگسازی لازم است؛ این مسیری که شروع شده و باید در ادامه راه، بیشتر به سراغِ پرونده‌های واقعی بروند.

سریال دلدادگان

تلویزیون نیاز به سریال‌های خوبِ آگاهی‌دهنده با جزئیات دارد تا مردم را در جریان تبعات جرائم و اتفاقاتِ مختلف پلیسی و قضایی قرار دهد. برخی از آثار تلویزیون مردم را تنبل کرده چون این آثار را با جزئیات غیرضروری می‌سازند. قصه‌ها به گونه‌ای روایت می‌شوند که هنگامِ نتیجه‌گیری و اصلِ ماجرا سریال، به پایان می‌رسد. سریالی به‌نام «دلدادگان» پخش می‌شد که شخصیت‌ها به‌خاطر کینه همدیگر را می‌کشتند و سرآخر هم بازیگر اصلی نیامد و پایان و نتیجه‌گیری و عقوبت ضدقهرمان هم مشخص نشد، این یعنی زیاده‌گویی بی‌تأثیر! این در مخاطب کم‌سن‌وسال آثار غیرقابل جبرانی در پی خواهد داشت.

یکی از اتفاقاتی که خیلی مهم است، همذات‌پنداری مخاطبان تلویزیون و سینما با پلیس‌هایی است که روایت می‌شود. چقدر در این سال‌ها موفق بوده‌اند؟ نباید پلیس را غیرواقعی و سفارشی نشان داد. باید فیلمسازان با مشاوره ناجی‌هنر و اهمیت‌دادن به این جایگاه مهم، فیلمسازی‌شان را پیش ببرند تا همه‌چیز بر مبنای واقعیت اتفاق بیفتد. هم آگاهی‌ها ارتقاء پیدا کند و هم به نحو شایسته‌تر و بهتر، مردم با پلیس‌های قهرمان روبرو شوند.

سریال بوی باران

گاهی اوقات هم پلیس ضعیف و ناتوان نشان داده می‌شود. مصداقِ بارز آن انتقاداتی که به سریال «بوی باران» محمود معظمی وارد شد. حتی مجتبی رشوند مدیرعامل سابقِ ناجی هنر در واکنشی به خبرنگار تسنیم گفت: "در سریال «بوی باران» درباره همه‌چیز اغراق شد، "آقای ضیایی" قرار بود پلیس باشد که تبدیل به بازپرس شد. بازپرس اساساً این حیطه اختیارات را ندارد چون عنصری پشت‌میزنشین است. به‌طورکلی می‌خواهم بگویم این‌که پلیس "کم‌هوش" نشان داده شود درست نیست؛ چون اساساً پلیس این‌چنینی به‌نفع هیچ‌کس نیست. متأسفانه آنقدر سریال «بوی باران» پلیس را بد نشان داد که با همکاری سیما، چند سکانس را طراحی کردیم و گروه هم همکاری کردند تا این نواقص حداقلی در نمایش روزهای پایانی کار قدری بهتر روی آنتن برود."

داداش سیا

اما کارهای نمایشی کوتاهی که سال‌ها در تلویزیون ساخته می‌شد و بسیار طرفدار داشت؛ به نامِ «داداش سیا» معروف شد. بازگشت این آیتم‌های نمایشی نیاز مبرم تلویزیون است. چرا که این آیتم‌ها هم هشداردهنده بودند و هم تأثیرگذار؛ یکی از وعده‌هایی که «مجتبی رشوند» قبل از تغییرات و در آخرین گفت‌وگویش با تسنیم داده بود بازگشت این آیتم‌ها و ساختِ سری‌های جدید برای تلویزیون بود. آگاهی از طریق شخصیت‌های کارتونی و انیمیشنی همواره توانسته تأثیرگذار باشد مصداقِ بارز آن کمربند ایمنی و خیلی از هشدارهای راهنمایی و رانندگی بود که همیشه تأثیرگذار بوده‌اند.

البته نیاز است معاونت سیما، هر فصل سریالِ پلیسی درست و جذابی داشته باشد. همچنان که در جشنواره فیلم فجر، فضایِ قضایی و پلیسی توانست مخاطب را با خودش همراه کند. در تلویزیون هم بارها این اتفاق افتاده، اگرچه «نوار زرد2» نتوانست موفقیت فصلِ گذشته‌اش را تکرار کند اما همیشه این ژانر مخاطبان خودش را داشته و دارد.

هدایت‌الله سجادی هنرمندی که خودش پلیس است و در سریال‌های پلیسی هم حضور دارد درباره پرداختِ درست به نیروی انتظامی در آثار سینمایی و تلویزیونی به خبرنگار تسنیم گفت: خیلی تلاش کردیم پلیس را قدرتمند نشان دهیم. ما همیشه اصرارمان همین بوده است و بسیاری هم با ما تماس می‌گیرند برخی اوقات تشکر می‌کنند و برخی اوقات هم این گلایه‌ها را به گوشِ ما می‌رسانند. من قبول دارم نقصان‌هایی در آثار سینمایی و تلویزیونی نسبت به واقعیتِ پلیس و نیروی انتظامی وجود دارد. به عنوان کارشناس بارها سر صحنه با کارگردان می‌جنگم تا پلیس بهتر نشان داده شود.

وی در این باره خاطرنشان کرد: من همیشه این کارها را در دورانِ گذشته، خیابان‌خلوت‌کن دیده‌ام. شاید بخشی از آن به مشکلات بودجه‌ای ناجا در مقوله فرهنگی برگردد. به سمت ساخت تله‌های 90 دقیقه‌ای رفتیم که هم متنوع‌تر باشد و هم سوژه‌های بیشتری را دنبال کنیم. خودمان هم می‌دانیم هیچ‌چیز به تأثیرگذاری سریال نمی‌رسد اما مشکلات بودجه این فقدان‌ها را ایجاد می‌کند.

سجادی همچنین تأکید کرد: واقعاً جای سریال‌های پلیسی در تلویزیون خالی است و می‌طلبد در نیروی انتظامی و صدا و سیما به این موضوع بیشتر توجه شود. برخی از نویسندگان بعضاً اطلاعات کافی از نحوه بازجویی، رفتارِ پلیس و آیین دادرسی ندارند و قبل از اینکه دست به نگارش شوند اصلاً به این نکات توجه نمی‌کنند. این را باید بدانند که ما در ناجی‌هنر نشسته‌ایم به این دوستان کمک کنیم تا کارها از کیفیت بهتری برخوردار شود. فکر می‌کنم باید سرمایه‌گذاری کنند درباره نقش پلیس و آرامش در جامعه و امنیت کارهایی بسازیم تا ضریب هوشیاری مردم بالاتر برود. من گاهاً می‌بینم خانم‌ها به برخی از نکات امنیتی در داخل خیابان‌ها توجه نمی‌کنند و می‌تواند اپیزودی از سریال، شود.

وی در پایان افزود: آرزویم این است آن‌قدر کارهای پلیسی با کیفیت و مؤثر و ماندگاری خلق شود که خانواده‌ها ضریب هوشیاری خانواده‌ها را بالا ببریم. فقدانِ تیزرها و انیمیشن‌های آگاهی‌دهنده‌ای مثل «داداش سیا» را احساس می‌کنم که واقعاً وجودشان خیلی می‌تواند مؤثر باشد. آنجا به مردم هشدارهایی می‌دادیم که برای کودکان هم مورد توجه بود. ما گفته‌ایم، امیدوارم با شکل و شمایلِ جدید ساخته شوند.

بررسی دلایل افزایش دستمزد بازیگران / هنرمندان تلویزیون نگرانِ رقابت نابرابر با نمایش‌خانگی هستند سورپرایز کمدی سریال‌های رمضانی تلویزیون / بازگشت "از سرنوشت" و رقابت با "نجلا" نگاهی به تاریخچه تولیدات تاریخی - مذهبی تلویزیون / 1401 سالِ آغاز ساخت فیلم زندگی عاشقانه پیامبر
نگاهی به ناجی هنر همزمان با تغییر مدیرعامل / تلویزیون هنوز هم به «داداش سیا» نیاز دارد 2
نگاهی به ناجی هنر همزمان با تغییر مدیرعامل / تلویزیون هنوز هم به «داداش سیا» نیاز دارد 3
نگاهی به ناجی هنر همزمان با تغییر مدیرعامل / تلویزیون هنوز هم به «داداش سیا» نیاز دارد 4
نگاهی به ناجی هنر همزمان با تغییر مدیرعامل / تلویزیون هنوز هم به «داداش سیا» نیاز دارد 5
نگاهی به ناجی هنر همزمان با تغییر مدیرعامل / تلویزیون هنوز هم به «داداش سیا» نیاز دارد 6
نگاهی به ناجی هنر همزمان با تغییر مدیرعامل / تلویزیون هنوز هم به «داداش سیا» نیاز دارد 7
نگاهی به ناجی هنر همزمان با تغییر مدیرعامل / تلویزیون هنوز هم به «داداش سیا» نیاز دارد 8