نگرانی بزرگترین تولیدکننده مس جهان از تعرفههای جدید آمریکا

دنیای اقتصاد: بزرگترین تولیدکننده مس دنیا معتقد است تعرفههای جدید آمریکا، صنعت 250 میلیارد دلاری مس را نگران کرده است. در حالی که کمتر از دو هفته تا اجرای این تعرفهها باقی مانده، هنوز جزئیات دقیق آنها مشخص نیست.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ بزرگترین تولیدکننده مس دنیا معتقد است تعرفههای جدید آمریکا، صنعت 250 میلیارد دلاری مس را دچار نگرانی کرده است. در حالی که کمتر از دو هفته تا اجرای این تعرفهها باقی مانده، هنوز جزئیات دقیق آنها مشخص نیست.
بر اساس گزارشی از فایننشال تایمز، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، این ماه اعلام کرد که از اول اوت، 50 درصد تعرفه بر مس اعمال خواهد کرد. اما او اصلا توضیح نداد که این تعرفه شامل مس تصفیهشده، محصولات نیمهتمام یا سنگ مس میشود، یا خیر؛ همین ابهام باعث شده تا معدنکاران و صنایع مصرفکننده مس درباره زمان و نحوه اجرای این تعرفهها ابهامات زیادی داشته باشند.
ماکسیمو پاچکو، رئیس کودلکو، یک شرکت دولتی معدن مس در شیلی و تامینکننده اصلی مس به آمریکا، در این باره میگوید این بلاتکلیفی مدیریت اوضاع را سخت کرده است. او در مصاحبه با فایننشال تایمز در این باره گفت: «مشتریهای ما نگران هستند و باید بدانند این وضعیت به کجا میرسد.» او اضافه کرد که تجارت آزاد برای هر دو طرف سودمند است و شیلی آماده است تا برای حمایت از تولید داخلی آمریکا، مس تصفیهشده بیشتری به این کشور صادر کند. مدیران اجرایی شرکتها نگرانی خود را از این تعرفههای جدید ابراز کردهاند و تحلیلگران هشدار دادهاند که این تعرفهها صنایع مهم آمریکا، از جمله خودروهای برقی، مراکز داده و بخش دفاعی را با مشکل روبهرو خواهد کرد. البته باید خاطرنشان کرد که شیلی با آمریکا توافقنامه تجاری دارد و بیش از 60 درصد مس تصفیهشده مورد نیاز آمریکا را تامین میکند.
پاچکو در ادامه اشاره کرد: "اگر آمریکا واقعا به دنبال توسعه تولید محصولات مسی است، به کاتد مس بیشتری نیاز خواهد داشت." (کاتد مس نوعی فلز تصفیهشده است که در ساخت محصولاتی مانند سیم و میله کاربرد دارد.) با اینکه آمریکا خودش مقداری سنگ مس تولید میکند، اما ظرفیت کافی برای تصفیه تمام مواد مسی مورد نیازش را ندارد. جایگزینی سریع مس تصفیهشده وارداتی با تولید داخلی بسیار سخت خواهد بود؛ چون ساخت یک کارخانه ذوب جدید معمولاً چندین سال طول میکشد.
این تهدید تعرفهها در حالی مطرح میشود که صنعت مس در سراسر جهان با مشکلاتی مثل کاهش کیفیت سنگ معدن و بالا رفتن هزینهها برای توسعه معادن جدید، دست و پنجه نرم میکند تا بتواند عرضه مس را از معادن افزایش دهد. برای شرکت کودلکو، آمریکا 11 درصد از کل فروش کاتد مس را تشکیل میدهد. پاچکو در پایان صحبتهایش گفت: "ما واقعا نمیدانیم که آمریکا با این اعلامیه قصد دارد به چه چیزی برسد."
تحلیلگران شک دارند که آیا کاخ سفید تعرفههای مس را کاهش میدهد یا معافیتهایی برای کم کردن اثراتش در نظر میگیرد. آمریکا قبلا هم از چندین طرح تعرفهای عقبنشینی کرده که به آن "تجارت تاکو" میگویند؛ این اصطلاح به این معنی است که "ترامپ همیشه کم میآورد".
یکی از احتمالها این است که آمریکا ممکن است بر محصولات نیمهتمام مس مثل سیم، لوله و نوار تعرفه اعمال کند، اما به مس تصفیهشده اجازه دهد بدون تعرفه اضافی وارد کشور شود.
گریسلین باسکاران، مدیر برنامه امنیت مواد معدنی حیاتی در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی در واشنگتن، میگوید: «اگر تعرفههای مس اعمال شوند، اثر دومینویی قویای بر مصرفکنندههای نهایی، مانند مراکز داده و بخش خودروسازی، خواهند داشت.» او در ادامه اضافه کرد: «وقتی صنعت داخلی آمریکا تأثیر این تعرفهها را حس کند، احتمالا در آنها تجدید نظر میشود، چون این تعرفهها برنامه رشد آمریکا را تهدید میکند.»