نیاز 3.5 میلیارد دلاری برای جهش ریلی ایران

وی با نمایش نموداری درباره نسبت واگنهای مسافری به طول خطوط ریلی افزود: این نسبت پایین، گویای آن است که توسعه ناوگان مسافری متناسب با توسعه خطوط ریلی نبوده و سهم مسافران از ظرفیت موجود شبکه ریلی کشور همچنان محدود است. بخشی از واگنهای موجود نیز بهدلیل فرسودگی از چرخه بهرهبرداری خارج شدهاند.
معاون راهآهن با تأکید بر وجود ظرفیت عظیم برای توسعه حملونقل ریلی مسافری تصریح کرد: برای آنکه بتوانیم به جایگاهی شایسته در بخش حملونقل ریلی مسافری برسیم، نیاز به سرمایهگذاری معادل 3.5 میلیارد دلار داریم. این سرمایهگذاری شامل تأمین 2200 دستگاه واگن مسافری خواب و 820 قطار خودکشش است که عمدتاً برای مسیرهای کوتاهمدت و حومهای با سرعت بالا طراحی شدهاند.
بیرانوند با اشاره به طراحی سازوکارهای تأمین مالی متنوع گفت: رویکرد اصلی ما جذب سرمایهگذاری بخش خصوصی است. برای این منظور بستهای مشوق محور طراحی شده که سه ضلع دارد؛ افزایش بازدهی سرمایهگذاری، تأمین منابع مالی از مسیرهای متنوع و مدیریت ریسکهای حاکمیتی. تحقق این سه محور میتواند صنعت ریلی را نسبت به بازارهای سرمایهگذاری موازی، جذابتر کند.
وی در ادامه افزود: 70درصد از مشوقهای ارائهشده در این بسته به بخش مسافری اختصاص دارد. پرداخت یارانه به سرمایهگذاران موتور اصلی این تحریک اقتصادی است. از مجلس شورای اسلامی، وزارت نفت و سایر دستگاههای مسئول درخواست داریم که با حمایت خود اجرای این مشوقها را تسریع کنند.
بیرانوند با اشاره به پروژه بازسازی 137 دستگاه واگن مسافری خاطرنشان کرد: این واگنها به ناوگان پنجستاره با خدمات مدرن تبدیل خواهند شد. با اجرای قراردادهای جدید، ظرفیت حملونقل مسافری راهآهن 15 درصد افزایش مییابد، معادل حدود سه میلیارد صندلی - کیلومتر. همچنین کیفیت خدمات و تجربه سفر مسافران ارتقاء خواهد یافت. این آغاز یک جهش بزرگ در صنعت ریلی کشور است، آن هم در شرایطی که طی 20 سال گذشته رشد خالص سرمایهگذاری در این حوزه منفی بوده است.