فرارو - هر انسانی به طور طبیعی دوست دارد تا ظاهر و چهرهای شاداب و زیبا داشته باشد؛ اما گذر عمر همیشه این رویا را با چالش مواجه میکند. با گذشت زمان ظاهر انسان رو به پیری میرود که میتوان نشانههای بارز آن را در چهره فرد دید. موهای انسان سفید میشود و پوست صورت با چروکهای متعدد شادابی خود را از دست میدهد. با این حال انسان همیشه آمادگی رویارویی با چالش بزرگی همچون پیری را دارد و در تلاش بوده است تا به نحوی اثرات آن را بر ظاهر خود تا حد امکان به تعویق بیندازد.
یکی از جدیدترین راهکارها استفاده از روش «هایفوتراپی» است که میتوان با بهرهگیری از تکونولوژیهای نوین جوانی و شادابی را به صورت انسان بازگرداند. اگر شما هم دغدغه شاداب کردن پوست صورت خود را دارید و میخواهید از روشی ایمن و کم خطر برای این کار بهره بگیرید، در این مطلب همراه ما باشید تا روش هایفوتراپی را به شما معرفی کنیم.
هایفوتراپی چیست؟
هایفو یا HIFU مخفف واژه انگلیسی High-Intensity Focused Ultrasound به معنای «امواج متمرکز فراصوت با شدت بالا» است. هایفوتراپی یک روش جدید برای سفت کردن پوست است که از آن برای تحریک تولید کلاژن و درنتیجه لیفت صورت و گردن استفاده میشود. در هایفوتراپی از امواج فراصوت (اولتراساوند) استفاده میشود؛ یعنی همان امواجی که در دستگاههای سونوگرافی مورد استفاده قرار میگیرد. در هایفو این امواج به صورت متمرکز به لایه خاصی از پوست انرژی وارد میکنند و باعث تحریک تولید رشتههای کلاژن میشوند.
به عبارت دیگر در این روش از انرژی میکرو امواج فراصوت متمرکز برای منقبض کردن الیاف کلاژن و تحریک رشد کلاژن جدید به منظور ایجاد یک لیفت طبیعی و بدون عمل جراحی استفاده میشود. الیاف کلاژن به استحکام ساختارهای مختلف بدن کمک میکند و همچنین از جذب شدن و تحلیل رفتن ساختارهایی مانند پوست جلوگیری میکند. با کاهش کلاژن، پوست حالت ارتجاعی طبیعی، سفتی و استحکام خود را از دست میدهد و دچار خطوط ریز، چین و چروک و افتادگی میشود.
اگرچه استفاده از هایفوتراپی برای درمان تومورهای سرطانی سالهاست که مورد استفاده قرار میگیرد، بهرهگیری از این روش برای انجام درمانهای زیبایی برای اولین بار در سال 2008 مطرح شد. سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) هایفوتراپی را در سال 2009 با کاربرد لیفت ابرو تایید کرد. در سال 2014 FDA استفاده از این روش را برای بهبود وضعیت خطوط و چین و چروک ناحیه خط گردن و بالای سینه نیز تایید کرد. با این همه هنوز برخی از کاربردهای هایفوتراپی مورد تأیید این سازمان قرار نگرفته است. در واقع به علت جدید بودن این روش هنوز مطالعات جامعی در مورد ایمن و کارآمد بودن هایفوتراپی صورت نگرفته است. با این حال مطالعات اندک صورت گرفته نشان میدهند که این روش برای لیفت صورت و بهبود وضعیت چین و چروک ایمن و موثر است.
هایفوتراپی چگونه عمل میکند؟
هایفو بر لایههای عمقی و زاینده پوست؛ یعنی همان لایهای که در جراحی زیبایی روی آن کار میشود، تأثیر میگذارد. در بین انواع انرژیهایی که در دستگاههای مختلف مانند انرژی لیزر، اولتراسونیک و آر اف برای جوان سازی استفاده میشود، انرژی اولتراسونیک عمیقتر از لیزر و آر اف تا حدود 4.5 میلی متری پوست نفوذ میکند و عمق نفود آن به حدی است که برای گرمادهی بافتها به منظور تحریک کلاژنسازی کافی است. در حالی که لیزر کمتر از 1.5 میلی متر و آر اف کمتر از 3 میلی متر در پوست نفوذ میکنند.
همچنین خلاف لیزر که از خارج به داخل پوست نفوذ میکند، هایفو بدون آنکه اثری بر لایه سطحی پوست داشته باشد، از آن عبور میکند و انرژی خود را به صورت اختصاصی و مستقیم به لایههای ساختاری و عمقی پوست و نیز به ماهیچههای محل وجود کلاژن اعمال میکند. شاید بتوان این فرآیند را به متمرکز کردن نور خورشید با استفاده از یک ذرهبین روی یک کاغذ تشبیه کرد.
به سخن دیگر هایفوتراپی شامل نفوذ امواج اولتراسوند به لایه عمقی زاینده پوست (درم) و لایههای زیرین آن به منظور تحریک تولید کلاژن در این قسمت است که به ایجاد جراحتهای بسیار ریز (میکرو) در بافتهای عمقی منجر میشود. بدن نیز به طور طبیعی برای بهبود این جراحتها تولید کلاژن را افزایش میدهد و هنگامی که رشتههای جدید کلاژن شکل میگیرند، تأثیر آن به صورت کشیدگی و افزایش استحکام پوست مشاهده میشود. کلاژن پروتئینی است که به طور طبیعی در پوست یافت میشود؛ اما پس از سن سی سالگی تولید آن به طور قابل توجهی کاهش مییابد و از بین رفتن سفتی و خاصیت ارتجاعی پوست شروع میشود. در هایفوتراپی انرژی اولتراسونیک با تحریک تولید کلاژن جدید به ایجاد پوستی صافتر، محکمتر و سفتتر منجر میشود.
هایفوتراپی چه مشکلاتی را برطرف میکند؟
با توجه به گفته انجمن جراحی پلاستیک زیبایی ایالات متحده هایفو و دیگر روشهای جوانسازی بدون جراحی پوست میتوانند جایگزینی برای لیفت صورت باشند. از سال 2008 تاکنون شهرت هایفو در درمانهای زیبایی پوست به سرعت افزایش یافت و در سالهای اخیر استفاده از این روش بسیار زیاد شده است. مطالعات نشان میدهد که در 5 سال اخیر استفاده از هایفوتراپی در جهان حدود 60 درصد افزایش یافته است. هایفو برای استفادههای زیبایی و جوانسازی پوست مزایای زیادی دارد و میتواند با عملکردهای زیر بسیاری از مشکلات زیبایی صورت را برطرف کند:
کاهش چین و چروک پوست
سفت کردن افتادگی و شل شدگی پوست در ناحیه گردن و غبغب (که به گردن بوقلمونی معروف است)
لیفت گونهها، ابروها و پلکها
بهبود وضعیت خط چانه
صاف و سفت کردن پوست صورت
لیفت گردن و دکلته
اصلاح طرح لبخند
رفع سیاهی، گودی و تیرگی ایجاد شده در زیر چشم
زاویهدار کردن فک
هایفوتراپی چه مزایایی دارد؟
روش درمانی هایفوتراپی یکی از جدیدترین و پیشرفتهترین روشهای بدون جراحی و غیرتهاجمی لیفت صورت به شمار میرود و به همین دلیل تاکنون مزایای زیادی را از خود نشان داده است. برخی از این مزایا عبارتاند از:
1 تا 3 جلسه درمانی برای رسیدن به نتایج دلخواه کافی است.
نتایج هایفوتراپی حدود 1 تا 2 سال ماندگاری دارند.
جلسات درمانی کوتاه مدت است و بین 30 تا 90 دقیقه طول میکشد.
روش درمانی آسان، بیدغدغه و بدون دوره نقاهت یا ریکاوری.
بدون استفاده از تزریق و برش صورت میگیرد.
بدون خونریزی، درد و پانسمان صورت میگیرد.
میتواند باعث افزایش ماندگاری نتایج جراحیهای زیبایی شود.
میتواند همراه با روشهای دیگر درمانی مثل میکرونیدلینگ انجام شود.
هزینه بسیار کمتری نسبت به جراحی دارد.
هایفوتراپی برای چه کسانی مناسب است؟
افرادی که دچار افتادگی شدید پوست هستند، با استفاده از هایفوتراپی صورت نباید انتظار نتیجه بهبود صد در صدی را داشته باشند؛ اما نتیجه درمان در این افراد نیز مشهود خواهد بود. به طور کلی کاندیدای خوب کسی است که بالای 30 سال سن دارد و دچار افتادگی و شل شدن پوست صورت و گردن شده است و میخواهد سفتی و استحکام گذشته را به پوست خود برگرداند. برای بیمارانی که در دهه چهارم زندگی خود هستند، از روش هایفوتراپی صورت برای تحریک تولید کلاژن و لیفت صورت و ابرو استفاده شده است و باعث به تاخیر انداختن روند پیری میشود. بیمارانی که در دهه 40 و50 سن خود قرار دارند، شایعترین گروه سنی هستند که میتوانند این معالجه را انجام بدهند.
این درمان همچنین برای افراد بالای 60 سال مناسب است، به شرط اینکه درجه سستی و افتادگی پوست آنها خیلی زیاد نباشد. هایفوتراپی صورت همچنین میتواند روی افرادی انجام شود که قبلاً عمل جراحی صورت را انجام دادهاند و از نتایج کاملاً راضی نیستند. این شیوه برای طولانیتر کردن اثر جراحیهای صورت موثر است. به طور کلی هایفوتراپی صورت برای افرادی توصیه میشود که دچار چین و چروک و افتادگی با درجه خفیف و متوسط هستند. افرادی که دارای پوستی بسیار افتاده و شل هستند، ممکن است برای دریافت بهترین نتایج و لیفت ابرو و صورت در کنار این روش به چندین درمان نیاز داشته باشند. این شیوه درمان همچنین برای افرادی مناسب است که به علت بیماری زمینهای یا سن بالا برای جراحی آماده نیستند.
موارد منع استفاده از روش هایفوتراپی کداماند؟
برخی از بیماریهای پوستی، مشکلات جسمانی و استفاده از برخی داروها میتوانند در نتایج نهایی هایفوتراپی تأثیر داشته باشند و بیخطر بودن این روش برای یک فرد و ایمن بودن آن را زیر سوال ببرند. موارد منع استفاده از روش هایفوتراپی شامل موارد زیر است؛ اما محدود به این موارد نمیشود:
ترومای پوستی، ضایعات، زخمهای باز، بیماریهای مسری پوست
تبخال فعال در منطقه که باید تحت درمان قرار بگیرد
تب، درجه حرارت بالا، بارداری
صرع یا شیمی درمانی و بیماریهای تشنجی دیگر، دیابت درمان نشده، بیماریهای خود ایمنی
سابقه زخمهای کلوئیدی یا هیپرتروفیک
تاریخچه وجود خال یا سرطان پوست، ملانوما.
هایفوتراپی چگونه انجام میشود؟
پیش از انجام هایفوتراپی نیازی به آمادهسازی خاصی وجود ندارد. اگر آرایش دارید یا از محصولات مراقبت پوست مثل کرم ضد آفتاب استفاده کردهاید، باید آنها را پاک کنید. طی انجام درمان مراحل زیر انجام میشوند:
پزشک یا تکنسین محل هدف درمان را تمیز میکند.
ممکن است از کرم بیحس کننده موضعی در محل هدف درمان استفاده شود.
پزشک یا تکنسین ژل مخصوصی را روی پوست شما قرار میدهد. این ژل مانند لوبریکانت استفاده شده در سونوگرافی است.
دستگاه هایفو روی پوست شما قرار میگیرد و روند درمانی آغاز میشود.
پزشک با تکنسین با استفاده از مانیتور دستگاه امواج فراصوت را تنظیم میکند.
امواج فراصوت با پالسهای کوتاهی به محل هدف فرستاده میشوند. جلسه درمانی بین 30 تا 90 دقیقه طول میکشد.
دستگاه از روی پوست برداشته میشود.
در زمان ارسال امواج فراصوت ممکن است سوزن سوزن شدن یا گرمای خفیفی را احساس کنید. برای حل مشکل میتوانید پیش از جلسه از داروهای مسکن استفاده کنید. البته قبل از انجام این کار با پزشک خود مشورت کنید. بعد از اتمام جلسه درمانی میتوانید بلافاصله به خانه یا محل کارتان بروید و به انجام کارهای روزمره خود مشغول شوید. همچنین برای رسیدن به بهترین نتیجه هایفوتراپی بسیاری از مراکز درمانی توصیه میکنند که در طول سال اول 3 جلسه درمانی انجام شود. برای حفظ نتایج هایفوتراپی در سالهای آتی نیز 1 یا 2 جلسه سالیانه توصیه میشود.
کارتریج هایفو چیست؟
کارتریجهای هایفو بخشی از دستگاه هستند که دمای 65 تا 75 درجه از انرژی اولتراسونیک را میتابانند. در درمان جوانسازی صورت با هایفو از 3 کارتریج استفاده میشود که در عمق نفوذ به پوست تفاوت دارند. این کارتریجها DS-4.5mm، DS-3.0mm و DS-1.5mm هستند. کارتریجهای DS-8.00mm و DS-13.0mm برای بدن استفاده میشوند. 5 نوع کارتریج اصلی در هایفوتراپی استفاده میشود که شامل موارد زیر میشود:
کارتریج DS-1.5mm که انرژی متمرکز شده را به طور مستقیم تا عمق 1.5 میلی متری در اپیدرم منتقل میکند. از این کارتریج برای درمان خطوط و چین و چروکهای ظریف استفاده میشود.
کارتریج DS-3.0mm انرژی متمرکز شده را به طور مستقیم به عمق 3 میلی متری در لایه درم پوست وارد میکند. این کارتریج پروسه تولید و تکامل کلاژن را فعال میکند و همچنین اثرات سفت کردن، لیفت و کاهش چین و چروک را بهبود میبخشد.
کارتریج DS-4.5mm انرژی اولتراسونیک را به عمق 4.5 میلیمتری یعنی عضله پلاتیسما وراد میکند. این انرژی پاسخ طبیعی بدن را فعال میکند و با گرمارسانی لایه ماهیچهای را سفت میکند.
دو کارتریج DS-8.00mm و DS-13.0mm به درمان بافتهایی که در عمق 8 و 13 میلیمتری قرار دارند، میپردازد و موجب کاهش چربیهای انباشته شده و تولید کلاژنهای جدید برای سفت کردن پوست اضافی میشود.
آیا هایفوتراپی عوارض دارد؟
هایفوتراپی روش درمانی بسیار ایمنی است و به طور کلی تاکنون هیچ عارضه جدی از این روش گزارش نشده است. با این حال باید توجه داشت که افراد متخصص باید این روش را انجام بدهند. مثل تمامی روشهای درمانی، مهارت پزشک یا تکنسین اهمیت بسیار زیادی در جلوگیری از ایجاد عوارض جانبی و افزایش اثر گذاری درمان دارد. بیمار ممکن است پس از درمان افتادگی پوست صورت با مقداری قرمزی و یا ورم مواجه شود و ممکن است مقداری حس سوزش داشته باشد؛ اما این علائم طی مدت چند ساعت از بین میروند.
برخی افراد درمان سفت شدن با اولتراسونیک را کاملا ناراحت کننده توصیف میکنند و احساس ناراحتی طی این روش کاملا طبیعی است. مقدار درد بین افراد متفاوت است؛ اما خوشبختانه هر نوع ناراحتی معمولا به محض تمام شدن درمان کاهش مییابد. سایر اثرات جانبی که نادرتر هستند، شامل کبودیهای کوچک یا بیحسی موقت است.
نتایج و ماندگاری هایفوتراپی
نتیجه اولیه بلافاصله پس از درمان با دابلو به صورت لیفت یا کشیده شدن و سفت شدن پوست قابل مشاهده است؛ اما مشخص شدن نتیجه نهایی دو تا سه ماه زمان میبرد؛ زیرا بدن برای تولید کلاژن و بازسازی پوست به زمان نیاز دارد. از آنجا که هایفوتراپی باعث تولید کلاژن در بدن میشود، ماندگاری نتایج به خود بیمار بستگی دارد. تاثیرگذاری هایفوتراپی سریع است و خطرات بسیار کمتری نسبت به لیفت دارد؛ اما اثرات بلندمدت آن چندان ماندگار نیست. با شروع دوباره فرآیند پیری پوست کلاژنهای تازه ساخته شده تحلیل میروند و پوست به حالت قبلی باز میگردد. این اتفاق حدوداً یک سال بعد از درمان رخ میدهد.
آیا انجام هایفوتراپی دردناک است؟
این روش غیر تهاجمی و غیر جراحی است و دوره نقاهتی ندارد؛ ولی میزان درد این روش در هر فرد متفاوت است؛ چرا که میزان آستانه درد هر فرد متفاوت است. کسانی که آستانه تحمل درد پایینی دارند، میتوانند قبل از شروع درمان پاراستامول مصرف کنند تا درد را کاهش بدهند. بیشتر افراد هایفوتراپی را شبیه به پالسهای الکتریکی و زبر تشبیه میکنند. هر درد و ناراحتی در طول هایفوتراپی موقتی است و فقط در طول روش احساس میشود. همچنین قرمزی، ورم، سوزش و سفتی دائمی نیست و چند ساعت بعد از درمان از بین خواهد رفت.
آیا هایفوتراپی جایگزینی برای لیفت صورت است؟
اگرچه هایفوتراپی را نمیتوان جایگزینی برای جراحی لیفت صورت دانست، یک گزینه ایدهآل برای افرادی است که آمادگی لازم روانی، مالی و یا منطقی برای انجام عمل جراحی را ندارند و میخواهند پوست صورت خود را بدون جراحی بکشند. در واقع هایفوتراپی بیش از آنکه باعث تغییر یا لیفت صورت (فیس لیفت) شود، در اصلاح و بهبود شکل کلی صورت (آپ لیفت) نقش دارد و میتوان آن را همراه با سایر عملهای لیفت غیرجراحی انجام داد تا نتایج بهتری از آن حاصل شود.
نکات مهم قبل از انجام هایفوتراپی
قبل از سفت کردن پوست با اولتراسونیک نباید درمانهایی مانند بوتاکس، فیلترهای پوستی یا سایر مواد تزریقی انجام داده باشید؛ چراکه امواج اولتراسونیک میتواند پروتئینهای به کار رفته در این درمانها را تجزیه کند. همچنین از آنجایی که برخی از خانمها پوستشان قبل و طی چرخه قاعدگی حساستر است و ممکن است بر آستانه تحمل درد آنها تاثیر بگذارد، بهتر است درمان خود را در این دوران برنامهریزی نکنند.
از دست ندهید