دوشنبه 5 آذر 1403

هرآنچه باید درباره آزادسازی سهام عدالت بدانید / توصیه‌هایی در رابطه با مدیریت سهام

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
هرآنچه باید درباره آزادسازی سهام عدالت بدانید / توصیه‌هایی در رابطه با مدیریت سهام

باتوجه به دستور مقام معظم رهبری مبنی بر آزادسازی سازی سهام عدالت از این پس سهامداران می توانند مدیریت سهام عدالت را خودشان عهده دار شوند.

خبرگزاری میزان - چندی پیش مقام معظم رهبری با صدور ابلاغیه‌ای با درخواست رییس‌جمهور برای آزادسازی سهام عدالت موافقت کردند و نقش سهام عدالت در گسترش عدالت اجتماعی و توانمندسازی خانواده‌های کم درآمد و مواردی را به عنوان امور لازم‌الرعایه در این واگذاری‌ها مورد تأکید قرار دادند.

لازم به ذکر است که بیش از 10 سال از واگذاری سهام عدالت به افراد مشمول این طرح که عمدتا از دهک‌های درآمدی پایین و کم برخوردارند می‌گذرد و تاکنون این سهام آزاد نشده بود و افراد فقط از دریافت سود سهام عدالت برخوردار بودند و تاکنون از مزایای دیگر آن بهره‌مند نشده بودند.

با توجه به اینکه افراد تحت پوشش سهام عدالت بخش قابل توجهی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند و ارزش پورتفوی سهام عدالت رقم قابل توجهی است این فرآیند در شرایط کنونی می‌تواند راه‌حل موثری برای اجرای سیاست‌های حمایتی دولت محسوب شود.

به گفته علیرضا صالح رییس سازمان خصوصی سازی در مرحله نخست یک ماه به مردم فرصت داده می‌شود تا در این زمینه تصمیم‌گیری لازم را اتخاذ کنند و پس از آن اقدامات مربوط به بورس در دستور کار قرار خواهد گرفت.

چندی پیش در سایت www.samanese.ir امکان ثبت درخواست سهامداران فراهم شد و صاحبان سهام عدالت با مراجعه به صفحه می‌توانند انتخاب مدیریت سهام عدالت به عهده خودشان را انتخاب و یا از طریق شرکت‌های سرمایه گذاری استانی این اقدام را انجام دهند.

طبق اعلام سازمان خصوصی سازی در صورت انتخاب آزادسازی به روش مستقیم، مالکیت و مدیریت سهام‌عدالت به‌صورت مستقیم و بدون واسطه به سهامدار تخصیص و انتقال می‌یابد.

به بیان واضح‌تر میزان سهام تخصیص‌یافته به هر فرد در شرکت‌های سرمایه پذیر سهام‌عدالت و به‌تناسب ارزش مقطع واگذاری، تعدادی از سهام 36 شرکت بورسی به شما تخصیص خواهد یافت.

همچنین سهام‌داران سهام عدالت، به ازای سهام شرکت‌های غیر بورسی سرمایه‌پذیر سهام عدالت، سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی را نیز دریافت خواهند نمود.

در صورت انتخاب آزادسازی به روش غیرمستقیم، مالکیت و مدیریت سهام‌عدالت شما از طریق شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی ساماندهی خواهد شد و شما حق انتقال به غیر و دخل و تصرف در آن را نخواهید داشت.

با این تفاسیر سهام شرکت‌های سرمایه پذیرسهام‌عدالت متعلق به شما توسط شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی ساماندهی خواهد شد.

این طور که رییس سازمان خصوصی سازی گفته است مشمولان 30 روز فرصت دارند که در مورد نحوه مدیریت سهام خود تصمیم‌گیری کنند که آیا خود مالکیت سهام را می‌خواهند یا اینکه مدیریت را غیرمستقیم از سوی شرکت سرمایه‌گذاری استان‌ها می‌خواهند داشته باشند.

همچنین اگر فردی وارد سامانه نشود، مدیریت غیرمستقیم برای این فرد در نظر گرفته خواهد شد.

افرادی که به صورت مستقیم مالکیت سهام را می‌خواهند به صورت محدود می‌توانند معامله داشته باشند تا مشکلی رخ ندهد و طی یک ماهی که کار انتقال سهام عدالت انجام می‌شود، با اعلام شورای عالی بورس سازوکار فعالیت و نحوه مبادله افراد در بورس مشخص می‌شود.

این نکته حائز اهمیت است که اگر کسی مالکیت مستقیم سهام را انتخاب کند دیگر نمی‌تواند مالکیتش را پس بدهد و مشمول معاملات ثانویه و مالیات می‌شود بنابراین افراد باید با در انتخاب خود دقت کنند.

در حال حاضر بسیاری از مردم نیز از سهام عدالت بهره‌مند نیستند که علیرضا صالح رییس سازمان خصوصی سازی درباره افرادی که سهام عدالت ندارند گفته است مبنای اعطای سهام عدالت، به سال 1385 بر می‌گردد که مقام معظم رهبری به دولت اجازه داد تا سهام عدالت به مردم واگذار شود.

امکان اضافه شدن افراد جدید وجود ندارد

این طور که رییس سازمان خصوصی سازی گفته در همان زمان افراد ثبت نام شده اند و امکان اضافه شدن افراد جدید وجود ندارد مگر این که اجازه‌ای از سوی مقام معظم رهبری به دولت برای اعطای سهام عدالت جدید صادر گردد و درحال حاضر فقط افرادی که در سال 88 ثبت نام شده اند می‌توانند از مزایای آن برخوردار شوند.

مردم از فروش شتاب زده سهام عدالت خودداری کنند

فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصاد و دارایی در حاشیه جلسه هیات دولت با اشاره به خبر آزادسازی سهام عدالت از مردم خواست تا سهام خود را مدیریت کنند و از فروش فوری و شتاب زده آن خودداری کنند چرا که ممکن است تعدادی از افراد سودجو با قیمتی بسیار پایین‌تر از ارزش واقعی سهام نسبت به خرید این اوراق امتیاز اقدام کنند و این بسیار خطرناک، زیرا این سهام ارزشمند است.

مخاطب قرار دادن بازار سرمایه از سوی مقام معظم رهبری یک اتفاق تاریخی است

همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با میزان در خصوص آزادسازی سهام عدالت و تاثیر آن بر بازار اظهار کرد: میزان اعتماد و مخاطب قرار دادن بازار سرمایه از سوی مقام معظم رهبری یک اتفاق تاریخی است و اضافه شدن 50 میلیون سهام دار به بازار که پرتفوی بیش از 370 هزار میلیارد تومان را در بر می‌گیرد بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

وی افزود: با ورود 50 میلیون سهام دار به بازار سرمایه کار ضریب نفوذ بازار سرمایه در کشور به بیش از 50 درصد جامعه میرسد که در این راستا کار بسیار بزرگ و عظیمی پیش روی بازار سرمایه و نهاد‌های آن وجود دارد.

دارابی در ادامه تاکید کرد: لازم است در زمینه فرهنگ سازی و آموزش گام‌های بزرگی برداشته شود و آگاهی بخشی به سهامداران سهام عدالت برای حفظ دارایی‌های آن‌ها انجام شود.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: هر چند در طول سال‌های گذشته کوتاهی در زمینه مشارکت افراد در نحوه مدیریت دارایی‌ها رخ داده است، اما این فرصت ایجاد شد تا افراد مدیریت دارایی‌های خود را عهده دار شوند.

وی در ادامه از مردم خواست تا از فروش فوری سهام عدالت خودداری کنند و آن را به عنوان یک دارایی بلندمدت برای خود و خانواده حفظ کنند.

گفتنی است از سال 95 تا 97 سود سهام به مردم پرداخت شد و از سال 97 به بعد طرح آزادسازی سهام در مجلس بود و در نهایت با اجازه رهبر معظم انقلاب با سرعت بالا این امر عملیاتی می‌شود.

ارزش سهام 35 میلیون نفر بین480 تا 530 هزار تومان و مابقی سهام یک میلیون تومانی دارند و طی 10 سال گذشته ارزش هر برگ سهام بیش از 11 برابر شده است.