هزینه بالای درمان حیوان گزیدگی بر دوش مردم / بیش از 72 درصد گزش سگها مربوط به صاحبدارها است
در سال 1400 حدود 1571 نفر بر اثر حیوان گزیدگی به اتاقهای درمان پیشگیری هاری در استان بوشهر مراجعه کردهاند که علت مراجعه بیش از هشتاددرصد آنها گزش به وسیله سگ و سایر حیوانات اهلی و وحشی بوده است؛ این مسئله هزینه سنگینی را به دانشگاه علوم پزشکی تحمیل کرده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس؛ هاری یک بیماری ویروسی قابل انتقال از حیوانات به انسان است که در صورت ابتلا به آن، تقریباً در صد در صد موارد بیمار جان خود را از دست خواهد داد اما در صورت مراجعه بهموقع فرد تماس یافته با این ویروس به مراکز ارائهدهنده خدمات درمان - پیشگیری هاری، میتوان با واکسن و سرم ضد هاری از ابتلا به بیماری و مرگ ناشی از آن جلوگیری کرد.
با بررسی موارد مراجعه به بیمارستانها و مراکز درمانی استان بوشهر در سال 1400 متوجه شدیم که تعداد زیادی از افراد بابت گزیدگی توسط حیوانات مورد درمان قرار گرفتهاند.
طبق گفته مسئولان علوم پزشکی استان بوشهر هر ساله بین 1000 تا 1500 نفر در استان بوشهر به دلیل حیوان گزیدگی به مراکز درمانی مراجعه و خدمات دریافت کردهاند که این نشاندهنده هزینهی بالایی است که برای این افراد صرف میشود. هزینهی بالای درمان حیوان گزیدگی بر دوش مردم گفته میشود هزینه هر واکسن برای افراد گزیده شده توسط حیوانات 100 هزارتومان و هر واکسن که توسط آنها استفاده میشود 500 هزار تومان است. با احتساب استفاده حداقل یک سرم و یک واکسن برای افراد گزیده شده توسط حیوانات بیش از 70 درصد آن نیز خانگی هستند به مبلغ 942,600,000 یعنی حدود یک میلیارد تومان میرسیم در صورتی که افراد مراجعه کنند به مراکز درمانی نیاز به شست شوی زخم و استفاده از باند و سایر اقلام پزشکی نیز پیدا میکنند.
با شنیدن این آمار خود فکر میکنیم که دلیل آن حضور سگها و حیوانات بدون صاحب میباشد اما این تنها دلیل یا بهتر است بگوییم دلیل اصلی این هزینهها که از جیب مردم صرف پرداخت شده، نیست. 99 درصد موارد هاری انسانی در جهان از طریق گازگرفتگی است
محمدباقر مهبودی کارشناس بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در گفت و گو با سپاس اظهار کرد: به دلیل ویژگیهای خاص سگها و اینکه در بسیاری از جوامع همواره در کنار انسانها میباشند، بیش از 99% موارد هاری انسانی در جهان از طریق گازگرفتگی سگهای مبتلای صاحب دار اتفاق میافتد.
مهبودی افزود: در حال حاضر، در همه شهرستانهای استان اتاقهای درمان - پیشگیری هاری وجود دارد و در صورت بروز حیوان گزیدگی، اقدامات لازم شامل شستشوی کامل زخم و ضدعفونی کردن آن، تزریق واکسن هاری و در صورت لزوم تزریق سرم ضد هاری برای مجروحان انجام میشود.
کارشناس بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی بوشهر عنوان کرد: خوشبختانه با اطلاعرسانی صورت گرفته و مراجعه بهموقع افراد حیوان گزیده به این اتاقها و انجام اقدامات لازم، طی سالهای گذشته هیچ موردی از هاری انسانی و مرگ در اثر آن در استان مشاهده نشده، این در حالی است که در چندین مورد، بیماری در حیوانات اهلی و وحشی در استان تشخیص داده شده که نشان دهنده گردش ویروس در حیاتوحش و احتمال انتقال آن به حیوانات اهلی و انسان میباشد. 1571 نفر در اثر حیوان گزیدگی به اتاقهای درمان پیشگیری هاری در استان مراجعه نمود وی عنوان کرد: طی سالهای اخیر همواره بین 1000 تا 1500 نفر در اثر حیوان گزیدگی به اتاقهای درمان - پیشگیری هاری در استان مراجعه نموده و خدمات رایگان دریافت نمودهاند.
مهبودی بیان کرد: در سال 1400 درمجموع 1571 نفر بر اثر حیوان گزیدگی به اتاقهای درمان - پیشگیری هاری در استان مراجعه نمودهاند که علت مراجعه 82.8% از آنها گزش بهوسیله سگ و 15.6% گزش بهوسیله گربه و در 1.6% باقیمانده به دلیل گازگرفتگی سایر حیوانات اهلی و وحشی بوده است. 72.6 درصد موارد سگ گزیدگی توسط سگهای صاحب دار رخ داد
کارشناس بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی بوشهر لازم به ذکر است که در 72.6 درصد موارد سگ گزیدگی و 44.5 درصد موارد گربه گزیدگی، گزش بهوسیله حیوان دارای صاحب رخ داده که این موضوع میتواند نشاندهنده آگاهی کم صاحبان این حیوانات درباره نحوه برقراری ارتباط با حیوانات و نگهداری آنها در شرایط نامناسب باشد. وی بیان کرد: بنابراین همواره توصیه میشود که هرگونه گزش حتی خراشیدگی و گزشهای جزئی بهعنوان گزش خطرناک در نظر گرفتهشده و مجروحان حتماً برای گرفتن خدمات به مراکز بهداشتی منتخب و در صورت شدید بودن جراحات به بیمارستانها مراجعه نمایند.
مهبودی گفت: برای در امان ماندن از این بیماری کشنده توصیه میشود که صاحبان حیوانات اهلی خانگی بهخصوص سگ و گربه نسبت به واکسیناسیون حیوان خود اقدام نمایند. همچنین در صورت تمایل به نگهداری حیوانات، حتماً درباره نحوه رفتار با آنها و شناخت واکنشهای مختلف آنها اطلاعات لازم کسب گردد. از غذا دادن به حیوانات ولگرد در نزدیکی محل زندگی انسانها بپرهیزید
کارشناس بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بیان کرد: از غذا دادن به حیوانات ولگرد در نزدیکی محل زندگی انسانها بپرهیزید. چون این کار باعث جمع شدن حیوانات ولگرد و ایجاد خطر برای سلامت سایر شهروندان میگردد.
وی تأکید کرد: در پاکیزه نگهداشتن محیط شهر و روستا تلاش نماییم تا منابع غذایی که باعث جذب حیوانات به محل سکونت انسانها میشود، کاهش یابد. جدا بودن محل زیست انسان و حیوانات بدون صاحب، هم ضامن سلامت انسان است و هم از آسیب ناخواسته به حیوانات، مثل بروز تصادفات جلوگیری میکند. با این تفاسیر و هزینههایی که نگهداری حیوانات بهطور ناخواسته برای همهی مردم دارد لازم است مسئولان تصمیماتی بگیرند که نیاز نباشد افرادی که علاقه به نگهداری حیوانات دارند هزینههای جانبی آن را از جیب بقیه مردم پرداخت کنند.
انتهای پیام /