هشدار شیوع آسیبهای روانی در نزدیکان فرد اوتیسم
تهران - ایرنا - مدیرعامل انجمن اوتیسم گفت: گزارشهای متعددی درمورد شیوع آسیبهای روانی مانند اضطراب، افسردگی، اختلال روانی دو قطبی و شیزوفرنی بین اعضای خانوادههایی که دارای فرزند اوتیسم بویژه طیف شدید هستند، وجود دارد.
سعیده صالح غفاری روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: تمام اعضای خانواده فرد اوتیسم باید حداقل هر 6 ماه یکبار چکاپ سلامت روان شوند و سطح اختلالات روانی آنها ارزیابی شود زیرا غیر از تبعات جسمی که جسم مادر یا پدر را به عنوان مراقب اصلی تحلیل می کند، بیماری های روان نیز آنها را تهدید می کند.
وی اضافه کرد: حتی گزارش هایی در سطح اقدام به خودکشی در پدر و مادر و خواهر و برادر فرد دارای اوتیسم نیز مشاهده شده است.
غفاری خاطرنشان کرد: چالش و بحران خطرات آسیب های روانی در خانواده های دارای فرزند طیف شدید اوتیسم در حال گسترش است. فرزند دارای اوتیسم طیف شدید با عملکرد پایین، تمام امکانات، عواطف، اقتصاد و توجه خانواده را به اجبار معطوف به خود می کند. والدین 24 ساعته باید تمام وقت، انرژی، اقتصاد و توجه خانواده را باید برای او بگذارند تا فقط او را نگهداری کنند تا رفتارهای این فرزند، خطرات و تبعاتی نداشته باشد.
لغو خواستگاری به دلیل داشتن خواهر یا برادر اوتیسمی در خانواده
مدیرعامل انجمن اوتیسم گفت: اعضای دیگر خانواده که به عنوان خواهر یا برادر نیز در خانواده دارای فرزند اوتیسم زندگی می کند دائم از خود می پرسد «من چه گناهی کردم که چنین خواهر یا برادری داشته باشم»؛ این عضو خانواده می خواهد درس بخواند، پیشرفت کند، ازدواج کند اما تمام پیشرفت ها و ازدواج و تصمیم گیری او به ناچار منوط به فرد اوتیسمی درون خانواده می شود.
غفاری افزود: دهها طرح موضوع مشاوره داشتیم که فرد خواستگار به دلیل اینکه طرف مقابلش، خواهر یا برادر دارای اوتسیم دارد از ازدواج منصرف شده، این اتفاق حتی در حالت عاطفی شدید نیز رخ داده است.
وی ادامه داد: حتی پسر و دختری که نبوغ و انتظار حمایت از خانواده را دارد، دائما با محرومیت مالی و عاطفی مواجه می شود چون فعلا خواهر یا برادری دارای اوتیسم در خانواده دارد؛ والدین همه زندگی را برای فرزند دارای اوتیسم می فروشند زیرا بیمه شامل حال اوتیسم نمی شود بنابراین تمام زندگی منحصر به این فرد می شود.
انتظار افزایش شیوع رفتارهای پرخطر روانی درصورت بی توجهی جامعه
مدیرعامل انجمن اوتیسم با اشاره به حادثه ای که طی آن اواخر آذر سال جاری پسر دانشجوی رشته نرم افزار کامپیوتر که از آزارهای برادر اوتیسمی خود به تنگ آمده بود به تقلید از یک فیلم هالیوودی او را خفه کرد، گفت: وقتی جامعه توجهی به شرایط خانواده های دارای فرزند اوتیسم ندارد نتیجه آن می شود که دانشجوی 21 ساله رشته نرم افزار کامپیوتر دست به رفتاری خطرناک می زند. با توجه به شرایط کنونی، بحران اقتصادی و انواع فشارها روی جامعه، افرادی که در خانواده ای زندگی می کنند که یک فرد دارای اوتیسم در آن خانواده است و از صبح فریاد می زند، تلویزیون می شکند و رفتارهای تکانشی دارد، بدیهی است که جو خانواده را برای هرگونه تنش مهیا می کند.
غفاری افزود: در حادثه ای که یک برادر دست به قتل برادر کوچکتر خود زد، او دائما و سال ها با این چالش درگیر بوده است و به تبع اگر رسیدگی و توجه ویژه به اعضای خانواده و مراقبان فرد دارای اوتیسم نشود، انتظار افزایش درصد شیوع رفتارهای خارج از موازین شرعی و عرفی به شدت بالا می رود و منجر به اتفاقی می شود که برادر تصمیم به قتل برادر کوچک می گیرد.
طبق آمار جهانی، از هر 150 تولد یک نفر دارای اختلال اوتیسم است که در ایران این آمار یک درصد جمعیت برآورد می شود که برابر با 800 هزار نفر است اما آمار ثبت شده افراد دارای اختلال اوتیسم در ایران به سختی به 30 هزار نفر می رسد که ممکن است ناشی از آن باشد که ابزار تشخیصی کامل نیست و از سوی دیگر طیف های خفیف اوتیسم هیچگاه تشخیص داده نمی شوند.
اختلال اوتیسم، یکی از انواع اختلالات رشدی عصبی با علائم روانشناختی است که بر رشد طبیعی مغز و در نتیجه مهارتهای اجتماعی تأثیر میگذارد.
*س_برچسبها_س*