همنشینی با یار مهربان در روزهای کرونایی
خرمآباد - ایرنا - مطالعه و کتابخوانی سهم بسزایی در ارتقای علم و آگاهی جامعه بشری دارد که در شرایط کنونی مواجهه با ویروس کرونا مجال بیشتری برای همنشینی با کتاب و پرکردن اوقات فراغت ایجاد شده است.
به گزارش ایرنا اکنون که رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله اجتماعی باید به عنوان اصلی مهمی در زندگی افراد مورد توجه قرار گیرد و دوری از هرگونه همنشینی با اقوام و دوستان مورد تاکید تمام کارشناسان و متخصصان است بازهم کتاب به عنوان یار مهربان بهترین دوست و همنشین به شمار می رود.
ماهها از حضور ویرانگر ویروس کرونا در جامعه می گذرد و با وجود تمام دلتنگی ها برای دیدار فامیل و دوستان اما همچنان بر اساس پروتکل های بهداشتی باید این خواستنی های زیبا را به روزهای پساکرونا بسپاریم که در این میان بهترین مسیر برای پرکردن اوقات فراغت، فراموشی دلتنگی ها، کسب معلومات و دانش روز روی آوردن به کتاب و کتابخوانی است.
البته بسیاری از هموطنان نیز در این ایام بیکار ننشسته اند و دست دوستی را به سوی تنها دوست مجازی خود یعنی کتاب دراز کرده اند، این یار مهربان را با شوقی مضاعف در آغوش فشرده اند و به همین دلیل است که بنابر آمارهای اعلام شده از سوی مسولان استقبال مردم از کتابخوانی افزایش یافته است.
اگرچه شاید به نظر می رسد آنگونه که باید در این حوزه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی های لازم به تمام اقشار جامعه انجام نشده و یا به اندازه کافی بسترهای مورد نیاز در فضای مجازی فراهم نشده است اما امید می رود که هرچه سریعتر گام های موفق تری در این راستا برداشته شود و تهدید ویروس کرونا تبدیل به فرصتی هر چه بیشتر برای ارتقای امکانات و اقدامات لازم در خصوص افزایش سرانه مطالعه و استقبال از کتابخوانی شود.
شیوع کرونا بسیاری از فعالیتهای فردی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار داد و با تعطیلی فعالیتهای جمعی در چند ماه ابتدایی، فعالیتهای بسیاری از نهادهای اجتماعی شکل متفاوتی به خود گرفت.
از جمله این نهادهای اجتماعی، کتابخانههای عمومی بودند که در چندماه ابتدایی شیوع کرونا تعطیل شدند و پس از آن نیز فعالیتهای فرهنگی خود را در فضای مجازی ادامه دادند و گهگاهی هم برای حفظ سلامتی اعضا، با ظرفیت کمتری پذیرای افراد هستند.
با این وجود کتابخانهها فعالیت خود را با قوت ادامه میدهند تا خللی در روند کتابخوانی و فعالیتهای فرهنگی پیش نیاید و ساز و کارهایی نیز برای استفاده بهتر و راحتتر افراد از امکانات کتابخانهها اندیشیده شده است.
در این راستا فضای مجازی به یک فرصت برای ترویج کتاب و کتابخوانی در شرایط شیوع کرونا تبدیل شده و این در حالی است که تا پیش از این تصور می شد فضای مجازی یک تهدید برای کتاب و کتابخوانی است.
6 پویش کتابخوانی در لرستان راهاندازی شد
مدیرکل کتابخانههای عمومی لرستان گفت: همزمان با شیوع کرونا، کاهش برنامه های اجتماعی و بیشتر شدن اوقات فراغت، استقبال شهروندان از کتابخوانی بیشتر و تاکنون 6 پویش کتابخوانی از زمان شیوع ویروس کرونا تاکنون در این استان راهاندازی شده است.
طهماسبی اظهار داشت: حضور بیشتر مردم در خانه و رعایت فاصله های اجتماعی باعث استقبال هرچه بیشتر آنها از مطالعه و استفاده از نشست های کتابخوانی مجازی در استان شده است.
وی با اشاره به فعالیت تنها 40 روز کتابخانه های عمومی استان در زمان شیوع کرونا گفت: پس از تعطیلی مجدد کتابخانه های استان و با همت کتابداران، بسترهایی در فضای مجازی برای گذران اوقات فراغت و افزایش سرانه مطالعه ایجاد شد.
طهماسبی عنوان کرد: در این راستا مسابقات بزرگ و نشست های کتابخوانی عمومی و موضوعی و جشنواره ملی رضوی در لرستان برگزار شد که استقبال چشمگیر هماستانی ها را به دنبال داشت.
مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان گفت: همچنین کتابداران استان نسبت به تهیه و انتشار کلیپ های معرفی و نمایشگاه مجازی کتاب به مناسبت های مختلف اقدام کردند.
شرکت 23 هزار نفر در جشنواره رضوی لرستان
مدیرکل کتابخانههای عمومی لرستان گفت: همچنین امسال 23 هزار نفر در بخش مجازی جشنواره ملی رضوی استان شرکت کردند.
طهماسبی بیان کرد: سال گذشته 25 هزار نفر در2 بخش مکتوب و آنلاین (برخط) جشنواره رضوی شرکت کرده بودند در حالیکه امسال تنها به صورت برخط و با حضور 23 هزار نفر برگزار شد.
وی با بیان اینکه امسال لرستان به لحاظ تعداد شرکت کننده جشنواره رضوی رتبه سوم کشور را کسب کرده است اظهار داشت: با توجه به شیوع بیماری کووید 19 فعالیت های فرهنگی، شب شعر، نقد کتاب، شاهنامه خوانی، شعرخوانی و نمایشگاه های مختلف در بستر فضای مجازی برگزار و تهدید ویروس کرونا تبدیل به یک فرصت شده است.
وی افزود: این رویداد در سه بخش فردی، گروهی و خانوادگی برگزار شد که علاقهمندان با مطالعه منابع مرتبط با این بخش در 2 شیوه مکتوب و الکترونیکی شرکت کردند.
طهماسبی اظهار داشت: جشنواره ملی کتابخوانی رضوی با هدف ترویج فرهنگ مطالعه، فرهنگ سبک زندگی امام رضا (ع) و معرفی تازه های نشر در سبک زندگی معصومین برگزار شد.
توزیع 300 جلد کتاب مرجع کودک و نوجوان در لرستان
مدیرکل کتابخانههای عمومی لرستان همچنین گفت: 300 جلد کتاب مرجع با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی و به روزرسانی بخش کودک و نوجوان در استان توزیع شد.
طهماسبی تصریح کرد: این تعداد بر اساس تناسب با خواست و نیاز کتابخانهها و با هزینه بیش از 20 میلیون تومان از محل اعتبارات اسناد خزانه اسلامی برای مرجع رده سنی کودک و نوجوان خریداری شده است.
وی ادامه داد: منابع جدید خریداری شده مربوط به حوزه های پزشکی، دایره المعارف عمومی، زندگی نامه شخصیت ها، جغرافیا، حیات وحش و نجوم می باشد و در بخش مرجع کتابخانه های عمومی استان در دسترس اعضا خواهد بود.
مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان عنوان کرد: یکی از سیاست های این اداره کل برای تامین منابع مالی مورد نیاز، استفاده از اعتبارات استانی و همچنین ظرفیت ناشران، سازمان ها و خیرین در اهدا مستمر کتاب های مرجع است.
طهماسبی اظهار داشت: اقدامات خوبی در راستای شاداب سازی و تجهیزات کتابخانه های استان به ویژه در بخش کودک انجام شده است تا کتابخوانی در سطح کودکان و نوجوانان نهادینه شود.
56 کتابخانه نهادی و مشارکتی در لرستان فعال است
مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان همچنین گفت: اکنون 36 کتابخانه عمومی نهادی و 20 کتابخانه عمومی مشارکتی در استان فعال است.
طهماسبی افزود: توسعه فضای فرهنگی و فیزیکی کتابخانه های استان با وجود تمام محدودیت ها متناسب با نام کتاب در اولویت برنامه های این نهاد قرار دارد و رشد شرکت کنندگان و تعداد برنامه های فرهنگی بیانگر تلاش هر چه بیشتر در این راستا است.
وی اظهار داشت: به همین منظور برگزاری نشست های تخصصی، رونمایی مجازی، مسابقات کتابخوانی، خلاصه گویی کتابهای صوتی، خوانش فایل کتاب ها و ارسال در گروه های مجازی اقدامات انجام شده در زمان شیوع کرونا است.
طهماسبی ادامه داد: در راستای بهره برداری طرح های عمرانی کتابخانه های استان نیز اعتبارات خوبی اختصاص یافته است که همزمان با انجام فعالیت های مجازی کتابخوانی، بتوان فضای فیزیکی کتابخانه ها را در مدت تعطیلی های عمومی ارتقا داد.
وی در خصوص پیشرفت فیزیکی ساختمان کتابخانه مرکزی خرم آباد عنوان کرد: متولی احداث این کتابخانه اداره کل راه و شهرسازی است که با پیگیری های انجام شده جهت تسریع در تکمیل این طرح و مطالبه به حق مردم اقدامات خوبی انجام شده است.
وی اظهار گفت: این طرح اکنون حدود 70 درصد رشد فیزیکی دارد و در مرحله ساخت تاسیسات و نازک کاری قرار گرفته است که انتظار می رود در لیست پروژه های جهش تولید قرار گیرد.
طهماسبی با بیان اینکه از سال گذشته تاکنون تعداد کتابخانه های لرستان 15 درصد افزایش یافته است گفت: اکنون 30 هزار نفرعضو 56 کتابخانه عمومی استان هستند.
سه کتابخانه عمومی لرستان آماده بهرهبرداری است
مدیرکل کتابخانههای عمومی لرستان با بیان اینکه عملیات احداث و تجهیز سه باب کتابخانه عمومی استان پایان یافته است افزود: کتابخانههای عمومی درجه یک استاد آیتی و شهید ساکی بروجرد و شهید جوزی فر رومشکان راه اندازی می شوند.
طهماسبی اظهار داشت: کتابخانه درجه یک استاد آیتی شهرستان بروجرد با زیربنای یک هزار و 200 متر مربع، بیش از چهار میلیارد تومان هزینه ساخت و حدود 700 میلیون تومان تجهیزات بهره برداری خواهد شد.
وی هزینه ساخت و تجهیز کتابخانه عمومی شهید جوزی فر رومشکان را نیز به ترتیب 500 و 250 میلیون تومان برشمرد و گفت: همچنین برای کتابخانه شهید ساکی بروجرد با زیربنای 450 متر مربع، 450 میلیون تومان صرف ساخت و 250 میلیون تومان هزینه خرید تجهیزات شده است.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به برگزاری بیست و هشتمین دوره هفته کتاب با عنوان «دانایی، مانایی»، برنامهریزی لازم برای این مهم در شرایط شیوع کرونا صورت گرفت و برنامه های این رویداد با دسته بندی سطح استانی، شهرستانی و کتابخانه ای در بستر فضای مجازی اجرا شد.
ارتقای 11 رتبه ای کتابخانه های عمومی لرستان
مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان با تاکید بر فعالیت های اثرگذار فرهنگی در سطح استان و لزوم گسترش هر چه بیشتر این اقدامات ادامه داد: با وجود شیوع ویروس کرونا اما فعالیت های فرهنگی این نهاد در سطح کشور 11 رتبه ارتقا یافت.
طهماسبی افزود: براساس برنامه ریزی های انجام شده امسال حداقل پنج کتابخانه عمومی در استان به بهره برداری خواهد رسید که از این مجموع سه طرح در شهرستان بروجرد، یک پروژه الیگودرز و یک مورد نیز در رومشکان است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان ادامه داد: اکنون برخی طرح های عمرانی این نهاد بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارند و پیگیریهای لازم جهت اختصاص اعتبارات مورد نیاز انجام شده است.
طهماسبی یادآور شد: طی 2 سال گذشته اعتبارات خوبی برای راه اندازی کتابخانه های عمومی در استان تخصیص یافته بطوریکه برای این طرح ها بیش از 20 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده و تاکنون حدود 10 میلیارد تومان به این طرح ها تخصیص پرداخت شده است.
*س_برچسبها_س*