سه‌شنبه 17 مهر 1403

همه واحدهای مسکونی روستایی تا سال 1410 مقاوم‌سازی می‌شوند

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
همه واحدهای مسکونی روستایی تا سال 1410 مقاوم‌سازی می‌شوند

نیکزاد گفت: تا سال 1410 همه واحدهای مسکونی روستایی نوسازی می‌شوند و حتی یک واحد مسکونی غیرمقاوم هم نخواهیم داشت.

اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن در برنامه صف اول به سوالات زیر پاسخ داد:

چه میزان از واحدهای مسکونی روستایی مقاوم سازی شده است؟

نیکزاد: ما در کشور 5 میلیون و 400 هزار واحد مسکونی روستایی داریم که در سال 84 تنها 7 درصد مقاوم بودند. اکنون با برنامه ریزی مناسب و ارائه تسهیلات ارزان قیمت، 2 میلیون و 700 هزار واحد مقاوم سازی شده یعنی حدود نیمی از واحدها.

192 هزار واحد مسکونی روستایی در حال ساخت داریم. سال گذشته وام مسکن روستایی 200 میلیون تومانی مصوب شد. عملیات پرداخت به تعویق افتاد اما اکنون پرداخت این وام کلید خورده و با ضمانت سفته زنجیره 3 نفره و سود 5 درصد ارائه می شود.

وضعیت مقاوم سازی چند درصد پیشرفت داشته است؟

نیکزاد: 100 هزار واحد تا کنون به مرحله ثبت رسیده است. وظیفه داریم سالانه 200 هزار مسکن روستایی را مقاوم سازی و نوسازی کنیم.

با شتابی که روند مقاوم‌سازی این واحدها گرفته تا سال 1410 همه واحدهای مسکونی روستایی نوسازی می شوند و حتی یک واحد مسکونی روستایی غیرمقاوم هم نخواهیم داشت.

این واحدها چه میزان مقاوم هستند و آیا نظارتی در این بخش وجود دارد؟

نیکزاد: 40 هزار روستای بالای 20 هزار نفر جمعیت در کشور داریم، همه آنها طرح هادی مصوب دارند که تکلیف همه بخش ها در صدور پروانه مشخص شده است. در بحث نظارت بر ساخت، دفاتر متشکل از مهندسان فعالیت می کنند و هر واحدی که در روستا ها احداث می شود دارای پروانه ساخت و نقشه مهندسی است و زیر نظر مهندسان ساخته می شود بنابراین واحدها مقاوم و ایمن ساخته می‌شوند.

روستاها روز به روز آباد تر می شوند و موج برگشت جوانان روستایی از شهرها را داریم. در کنار ساخت مسکن بحث اجرای طرح هادی و شبکه معابر را هم داریم. در تخصیص اعتبارات عمران روستاها با جهش خوبی مواجه هستیم.

دلیل کندی مقاوم سازی تا الان چه بوده است؟

نیکزاد: اهمیت روستاها برای مسئولان کشور زیاد است. روستاها کانون تولید هستند.

روند مقاوم سازی واحدها شتاب گرفته است. میزان تخصیص اعتبارات در مسکن روستایی گواه این بحث است. تنها وام ارزان قیمت با سود 5 درصد فقط برای روستاها و شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت پرداخت می شود.

در حال حاضر همه امکانات موجود در شهرها در روستا ها هم موجود است.

آماری داریم از اینکه مقاوم سازی واحدها چه میزان در کاهش خسارات حوادث طبیعی موثر بوده است؟

نیکزاد: طی سال های گذشته میزان خسارت های جانی و مالی زلزله زیاد بود. الان در همان زلزله ها با همان قدرت، تعداد خسارت جانی کم شده و این نتیجه مقاوم سازی واحدها است.

هرگونه سرمایه گذاری در ساخت واحدهای مقاوم ما را در مقابل حوادث قهری از جمله زلزله ایمن می کند. تا سال 1410 حتی یک واحد مسکونی غیر مقاوم هم نخواهیم داشت.

وضعیت بازسازی و نوسازی مناطق زلزله زده و سیل زده به چه صورتی است؟

نیکزاد: در 22 نقطه از کشور ستاد بازسازی داریم که به ستاد محرومیت زدایی تبدیل شده است.

ما در حوادث قهری باید برآورد خسارت وارده را به فوریت تهیه کنیم. آخرین زلزله 44 روز پیش در خوی اتفاق افتاد. دو هفته بعد حدود 100 واحد در حال مقاوم سازی را به مردم تحویل می دهیم.

در مناطق سیل زده بندر امام، 5 هزار واحد خسارت دیده داشتیم که 3 هزار واحد باید منتقل و 2 هزار واحد درجاسازی شود. وام 150 میلیون تومانی این واحدها تامین شد و برخی از آنها در مرحله نازک کاری هستند.

در 22 نقطه از کشور 45 هزار واحد در حال تعمیر و ساخت داریم که 25 هزار واحد در حال نوسازی هستند.

قول دادیم در خوی ظرف 40 روز آینده بازسازی را به اتمام برسانیم.

چه دستگاه هایی در بازسازی این واحدها همکاری دارند؟

نیکزاد: شهرداری ها، دهیاری ها، بخشداری ها، فرمانداران و استانداران، همچنین بخش خصوصی هم هرجا لازم بوده همچون تامین مصالح ورود پیدا کرده است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی