همه چیز درباره یونولیت و کاربردهای آن در صنعت ساختمانسازی
به گزارش گروه بازرگانی خبرگزاری دانشجو، یونولیتها به عنوان یکی از مهمترین و کاربردیترین مواد و مصالح در صنعت ساختمانسازی شناخته میشوند که در انواع مختلفی تولید میشوند. این مواد در حقیقت بهواسطه ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی همچون وزن پایین، مقاومت در برابر خوردگی، عایق رطوبت و حرارت بودن، قابلیت بازیافت و... توانستهاند جایگزین مناسبی برای مصالحی همچون بلوکهای سفالی و سیمانی...
به گزارش گروه بازرگانی خبرگزاری دانشجو، یونولیتها به عنوان یکی از مهمترین و کاربردیترین مواد و مصالح در صنعت ساختمانسازی شناخته میشوند که در انواع مختلفی تولید میشوند. این مواد در حقیقت بهواسطه ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی همچون وزن پایین، مقاومت در برابر خوردگی، عایق رطوبت و حرارت بودن، قابلیت بازیافت و... توانستهاند جایگزین مناسبی برای مصالحی همچون بلوکهای سفالی و سیمانی و... شوند. در حقیقت از زمانی که یونولیتها کشف و تجاریسازی شدند انقلاب بزرگی در صنعت ساختمانسازی به وجود آورده است و توانسته تحولات بزرگی در این صنعت ایجاد کند. در ادامه مطلب به بررسی همه چیز درباره یونولیت و کاربردهای آن در صنعت ساختمانسازی پرداخته خواهد شد.
یونولیت چیست؟
یونولیت (Jonulite) با مادهای گفته میشود که دارای شکلی متخلخل بوده و از وزن بسیار کمی برخوردار است. این ماده کاملاً خنثی بوده و هیچ واکنشی انجام نمیدهد و از نوعی پلاستیک تولید میشود که خود آن پلاستیک از استایرن مونومر تولید میشود. در حقیقت یونولیت اولین بار به شکلی کاملاً اتفاقی در سال 1839 و توسط دانشمندی به نام ادوارد سیمون کشف شد. در سال 1959 یک کمپانی آلمانی به نام کوپر یونولیتها را به تولید انبوه رساند. یونولیت در بازارهای جهانی با نامهای دیگری همچون پلی استایرن انبساطی یا EPS، آکاسیف، پلاستوفوم و استایروفوم شناخته میشود.
نحوه تولید یونولیتها
به صورت کلی یونولیتها در 3 مرحله اصلی شامل مراحل پیش انبساط، تثبیت و شکلدهی تولید میشوند. در این فرآیند در مرحله اول استایرن که شبیه دانههای شکر است و از چگالی ویژهای برخوردار است به وسیله تزریق بخار حجیم شده وارد دستگاهی به نام اکسپندر میشود. در این دستگاه حجم دانههای استایرن افزایش پیدا کرده و به 20 تا 50 برابر حجم خود میرسد. در مرحله بعدی و در فرآیند پلیمریزاسیون از دو ماده شنتان و دیاکسید کربن برای حجم دهندگی و پف کنندگی مواد اولیه استفاده میشود. انبساط مواد اولیه یونولیتها باعث میشود که وزن آن بسیار کم باشد. بهگونهای که بیشتر از 90 درصد آن از هوا تشکیل میشود. مواد حجیم شده برای خنک شدن به سیلوهای ذخیرهسازی منتقل میشوند و به مدت 6 تا 12 ساعت استراحت داده میشوند.
در مرحله پایانی یونولیتها برای قالبگیری آماده میشوند و مواد خنک شده داخل قالبهای مخصوص قرار میگیرند و توسط نیروی بخار گرم و فشرده میشوند. قدرت فشار بخار به مواد کمک میکند که یونولیتها حالت قالب را به خود بگیرند. مواد حجیم شده یا گرانول یونولیت به هم چسبیده و در قالب بلوک یونولیت مادر به انبار منتقل میشوند و بعد از خشک شدن نهایی توسط المنتهای برقی یا دستگاههای CNC برش داده شده و به یونولیت سقفی و سایر یونولیتها تبدیل میشوند. البته قالب یونولیتهای بستهبندی میتواند سفارشی باشد و با یونولیتهای بلوک مادر متفاوت باشند.
ویژگیهای یونولیتها
در بررسی همه چیز درباره یونولیت لازم است که ویژگیهای آنها مورد ارزیابی قرار بگیرد چراکه ویژگیهای خاص و منحصربهفرد این ماده باعث شده است که کاربردها و استفادههای متعددی داشته باشد. از مهمترین ویژگیهای یونولیتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یونولیتها دارای وزن بسیار کمی هستند و حملونقل آنها بسیار ساده است.
- مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت، حرارت و صوت دارند
- از طول عمر بسیار بالایی برخوردار هستند.
- در مقایسه با سایر مصالح ساختمان مقرونبهصرفه تر هستند.
- یونولیتها از قابلیت بازیافت برخوردار هستند.
- هیچگونه خسارت و آسیبی به محیط زیست وارد نمیکنند.
- به راحتی میتوان اندازه و ابعاد یونولیتها را تغییر داد
- هیچگونه پرتی و ضایعاتی ندارند
- در برابر فشار و ضربه مقاومت بالایی دارند.
انواع یونولیت
زمانی که لازم است همه چیز درباره یونولیت بررسی شود باید به انواع آن پرداخته شود چراکه امروزه انواع مختلفی از یونولیتها در دسترس هستند که هر کدام دارای کاربردها و قابلیتهای منحصربهفردی هستند. انواع یونولیتها به شرح زیر هستند:
یونولیتهای سقفی
یونولیتهای سقفی به عنوان پرمصرفترین و کاربردیترین یونولیتها شناخته میشوند و همانگونه که گفته شد از برش دادن بلوکهای یونولیت مادر به دست میآیند. یونولیتهای سقفی دارای چگالی 12 میباشند و هر بلوک آن میتواند 7 تا 8 کیلوگرم وزن داشته باشد و مهمترین کاربردهای آن برای اجرای سقفهای تیرچه بلوکی است. این یونولیتها در اندازهها و ابعاد استانداردی تولید میشوند و به راحتی قابل برش و تغییر اندازه نیز میباشند و حتی میتوان آنها را در اندازههای سفارشی نیز تولید کرد.
یونولیتهای فشرده
یونولیتهای فشرده نوع دیگری از یونولیتها هستند که تحت فشارهای بالایی تولید شده و میزان هوای داخل آن کاهش پیدا میکند و چگالی آن به شدت افزایش مییابد. افزایش چگالی در نهایت به افزایش وزن یونولیت ختم میشود. دانسیته یونولیت فشرده میتواند بیشتر از 40 باشد. علاوه بر کاربردهای یونولیت فشرده در صنعت ساختمانسازی میتوان از آن در صنعت خودروسازی، صنعت درب و پنجره، مجسمهسازی و... نیز استفاده کرد. این یونولیتها را میتوان با مواد دیگری همچون سنگ، پشم، فوم آکوستیک و... ترکیب کرد و به عنوان یکی از قویترین عایقها از آنها استفاده کرد.
یونولیتهای دیواری
یونولیتهای دیواری از دیگر انواع یونولیتهایی هستند که در اشکال مختلفی همچون یونولیتهای دیوار پوش فوم، فوم دیواری تزیینی، فوم دیوار پوش و یونولیت دیواری 3D Panel در دسترس هستند و هر کدام میتوانند در بخشهای مختلفی از ساختمانها استفاده شوند. این یونولیتها همچنین میتوانند درزگیری، دکوراسیون داخلی، عایقبندی و... استفاده شود. معمولاً این یونولیتها از قابلیتهایی مانند خاصیت آنتی باکتریال، قابلیت شستشو و... برخوردارند.
یونولیتهای بستهبندی
یونولیت بستهبندی نیز نوع خاصی از یونولیتها هستند که کاربردهای متعددی داشته و در صنایع مختلفی به کار میروند. در حقیقت یونولیت بسته بندی به دلیل تحمل فشار و ضربه، مقاومت در برابر رطوبت، وزن پایین امروزه به عنوان بهترین و مناسبترین ابزار بستهبندی شناخته میشود.
همه چیز درباره یونولیت و کاربردهای آن
همانطور که گفته شد یونولیتها توانستهاند که یک انقلاب و تحول بزرگ در صنعت ساختمانسازی به وجود بیاورند و امروزه از آنها به عنوان یکی از مهمترین و کاربردیترین مصالح ساختمانی یاد میشود. یونولیتهای امروزه در دو نوع یونولیت قابل اشتعال و غیرقابل اشتعال تولید میشوند. از مهمترین کاربردهای یونولیتها در صنعت ساختمانسازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از یونولیتها برای اجرای سقف ساختمانهای اداری، مسکونی، صنعتی و... استفاده میشود.
- یونولیتها همچنین میتوانند به عنوان عایقهای صوتی، حرارتی و رطوبتی در بخشهای مختلفی ساختمان استفاده شوند.
- از یونولیتها برای پوشش دادن سالنها و اتاقهای ضبط موسیقی و سالنهای آکوستیک استفاده میشود
- از یونولیتهای دیواری میتوان به عنوان عایق استفاده کرد. همچنین انواع مختلفی از این یونولیتها وجود دارند که میتوانند به عنوان دیوار پوشهای دکوری استفاده شوند.
- از یونولیتها میتوان در تولید انواع دیوارهای پیش ساخته استفاده کرد که با نام دیوارهای تری دی پنل شناخته میشوند. این دیوارها خود به سه دسته دیوارهای باربر، دیوارهای غیر باربر و دیوارهای سقفی تقسیم میشوند و میتوانند در پارتیشنبندی فضای ساختمان و همچنین پوشش سقفها استفاده شوند.
- از یونولیتهای فشرده میتوان در تولید در و پنجره در صنعت ساختمانسازی استفاده کرد. مقالات متعددی در سایت مادفوم به آدرس https://www.madfoam.com/ منتشر شدهاند که به صورت کامل و جامع به بررسی انواع یونولیتها و کاربردهای آنها پرداختهاند و میتوانند اطلاعات مفیدی به خوانندگان ارائه کنند.
مهمترین مزیتهای استفاده از یونولیت در صنعت ساختمانسازی
همانطور که گفته شد امروزه انواع مختلفی از یونولیتها وجود دارند که دارای ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفرد و خاصی هستند و میتوانند در بخشهای مختلفی از ساختمانها مورد استفاده قرار بگیرند. از مهمترین مزیتهای استفاده از یونولیتها در صنعت ساختمانسازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یونولیتها دارای قیمت مناسبی بوده و در مقایسه با سایر مصالح مقرونبهصرفه است
- یونولیتها دارای وزن بسیار کمی هستند و به کاهش وزن ساختمانها کمک بسیاری میکنند.
- استفاده از یونولیت به دلیل وزن کم حجم زیاد سرعت ساخت و ساز را افزایش میدهد.
- استفاده از این مصالح باعث میشود به نیروی انسانی کمتری نیاز باشد.
- با استفاده از یونولیتها حجم مصالح مختلف ساختمانی مانند بتن، گچ و آهن کمتر خواهد شد.
- یونولیتها به کاهش قطر سازههای بتنی و فلزی کمک میکنند
- اجرای لولهکشیها و انجام عملیات تأسیساتی در یونولیتها بسیار راحتتر است.
- در هزینههای کلی ساخت ساختمان مانند فونداسیون، اسکلت، مصرف مصالح و همچنین دستمزد کارگران صرفهجویی قابل توجهی خواهد شد.
- استفاده از یونولیتها به اجرای سادهتر و راحتتر سقفها و دیوارهای ساختمانی کمک میکند.
- یونولیتها برخلاف بسیاری از مصالح دیگر پرتی و ضایعات ندارند.
- این مواد میتوانند در مصرف انرژیهای مختلف نیز مؤثر باشند و تا 70 درصد از اتلاف انرژیها ممانعت کنند.
- ساختمانها در برابر عواملی مانند زلزله مقاومت بیشتری پیدا خواهد کرد
- با توجه به آنکه استفاده از یونولیت و دیوارهای تری دی پنل باعث میشود قطر دیوارها کاهش یابد افراد به فضای بیشتری در ساختمانها دسترسی خواهند داشت.
جمعبندی نهایی
یونولیتها امروزه به عنوان یکی از کاربردیترین مصالح ساختمانی شناخته میشوند و بهواسطه ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی که دارند میتوانند در بخشهای مختلفی از ساختمان استفاده شوند. آگاهی داشتن از همه چیز درباره یونولیت مانند انواع آنها، کاربردها، مزایای استفاده از آنها و... میتواند اهمیت بالایی داشته باشد و در صنعت ساختمانسازی کمک زیادی به افراد بکند.