هند و مساله دموکراسی
روندهای ضد حقوق بشری و تضعیف دموکراسی در هند در حالی روی می دهد که این کشور زمانی نهچندان دور، کشوری الگو و مظهر همزیستی مسالمت آمیز ادیان و اقوام بود.
به گزارش مشرق، اخیراً شاهد انتشار دو گزارش تحقیقاتی جداگانه در مورد وضعیت حقوق بشر و سطح لیبرال دموکراسی در هند بودیم که در هر دو مورد نسبت به وضعیت حقوق بشر و همچنین شاخص های آزادی در هند انتقادات تندی مطرح شده است.
در همین راستا، موسسه تحقیقاتی انواع دموکراسی (V-Dem)، در آخرین گزارش خود، نام هند در شاخص آزادی را در بین 179 کشور در آخر فهرست بین دو کشور نیجر و ساعل عاج قرار داده است. این گزارش مدعی است که، سطح لیبرال دموکراسی در هند به سطح سال 1975 یعنی زمان برقراری وضعیت فوق العاده در این کشور تنزل پیدا کرده است. این گزارش همچنین خاطر نشان می سازد که هند از سال 2018 به خودکامگی انتخاباتی سقوط کرده و این وضعیت را تا پایان 2023 همچنان حفظ نموده است. موسسه مزبور در ارزیابی نهایی خود این گونه نتیجه گیری کرده که هند دیگر یک دموکراسی نامیده نمی شود. البته در گزارش قید شده که موج خودکامگی در گستره جهانی نیز مشهود بوده، به طوری که خودکامگی در 42 کشور، 8/2 میلیارد نفر، یا 35 درصد از جمعیت جهان را در بر گرفته است. هندی ها در این بین با 18 درصد از جمعیت جهان، حدوداً نیمی از جمعیتی را تشکیل می دهند که در کشورهای خودکامه زندگی می کنند.
در گزارش مزبور آمده است که حزب حاکم هندوگرای هند از قوانین مرتبط با اغتشاشات و مقابله با تروریسم برای سرکوب منتقدان استفاده کرده است. همچنانکه این حزب در سال 2019 تعهد قانون اساسی به سکولاریسم را از طریق اصلاح قانون «منع فعالیت های غیرقانونی» تضعیف نموده است.
موسسه تحقیقاتی (V-Dem) هند را یکی از 10 کشور خودکامه برتر در دوران اخیر ذکر کرده است.
همزمان با گزارش مذکور، ولکر تور، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در گزارش 55ام خود به شورا، به شدت از وضعیت حقوق بشر در هند انتقاد و روندها در این کشور را نگران کننده خواند. وی در همین راستا به مصادیقی از جمله افزایش محدودیت های جامعه مدنی، سرکوب و هدف قرار دادن خبرنگاران مستقل و مدافعان حقوق بشر، برخورد با روزنامه نگاران و منتقدان دولت و ترویج سخنان تحریک آمیز و نفرت برانگیز، تبعیض علیه اقلیت ها به ویژه مسلمانان و... اشاره کرد. او همچنین با اشاره به انتخابات سراسری پارلمانی هند که قرار است از 29 فروردین تا اوایل خرداد ماه در این کشور برگزار شود، نسبت به عدم برگزاری انتخابات آزاد و شفاف در هند ابراز نگرانی می کند.
در همین راستا، و همزمان با انتقادات فوق، شاهد نامه نگاری بیش از 30 تن از حقوق دانان بین المللی به رئیس جمهور هند هستیم. آنها از رئیس جمهور هند درخواست کرده اند، تا ملاحظات و دغدغه های مربوط به حقوق بشر در هند به ویژه نقض حقوق اقلیت ها و گروه های قومی ساکن در این کشور را به طور ویژه بررسی نماید. در این نامه، حقوق دانان نسبت به تبعیض علیه مسلمانان و گروه های قومی ساکن در جزایر جنوبی هند نیز تأکید ویژه نموده اند.
شایان ذکر است، نماینده ویژه هند ضمن واکنش تند به اظهارات کمیسر عالی شورای حقوق بشر، دامن زدن به نگرانی ها در کشورش را بی مورد و نمایش وارونه از پیشرفت های بزرگترین دموکراسی جهان دانست.
این در حالی است که رهبران احزاب مخالف و سکولار هند بارها از اعمال فشار به اقلیت ها و تعقیب سیاست های افراطی هندوتوا انتقاد نموده و بر تمایلات حزب حاکم نسبت به حذف واژه سکولار از قانون اساسی و تبدیل هند به کشور هندوئی اذعان داشته اند. آن ها همچنین، برنامه حزب حاکم برای تغییر قوانین مدنی مسلمانان، تخریب مساجد و احداث معبد به جای آن، لغو وضعیت خودمختار و بایکوت مسلمانان در کشمیر، منع فعالیت، یا غیر قانونی اعلام کردن فعالیت چندین تشکل اسلامی در این منطقه در کنار تضعیف نهادهای کلیدی و مستقلی همچون کمیسیون انتخابات نیز از دیگر مواردی بوده که احزاب مخالف یا فعالین حقوق بشری و منتقدین داخلی و بین المللی بر آن اذعان نموده اند.
ناگفته نماند، آخرین ارزیابی پایگاه تحقیقاتی استاتیسا که در روز جهانی «علیه سانسور سایبری» منتشر شد، هند در سال 2023 همچون سال قبل از آن همچنان در صدر فهرست کشورهای با بیشترین قطعی اینترنت در جهان قرار گرفته است. قطعی اینترنت در این دوره زمانی، زندگی 59 میلیون نفر را در 8000 ساعت متأثر نموده است.
روندهای ضد حقوق بشری و تضعیف دموکراسی در هند در حالی روی می دهد که این کشور زمانی نهچندان دور، کشوری الگو و مظهر همزیستی مسالمت آمیز ادیان و اقوام بود و از آن به عنوان بزرگترین دموکراسی سکولار در جهان یاد می شد. کشوری که مردم و پیروان ادیان مختلف هندو، مسلمان، مسیحی، بودائی، جینی، سیک و.. در کنار هم زندگی مسالمت آمیزی با یکدیگر داشتند. امروز و تنها پس از گذشت یک دهه از روی کار آمدن حزب راست هندویی، هند در کنار امریکا وانگلیس بیش از 80درصد از محتوای اسلام هراسانه را در جهان منتشر ساخته اند.
شگفت آور نیست که هند در رأی گیری 25 اسفند مجمع عمومی مربوط به قطعنامه اقدامات مبارزه با اسلام هراسی رأی ممتنع داد. این کشور در حالی مدعی هندو هراسی در جهان است که مردم جهان کماکان هند را به واسطه میراث گاندی، نهرو و ابوکلام آزاد ارج می نهند.
منبع: مهر