هنرمند پیشکسوت مهابادی: شجریان استاد آواز بود
مهاباد - ایرنا - عزیز شاهرخ هنرمند پیشکسوت و نامی مهابادی گفت: زندهیاد "شجریان" استاد آواز (مقام) بود و در ردیف اساتیدی مانند استاد "ایرج" (حسین خواجه امیری) و استاد غلامحسین بنان قرار داشت.
عزیز شاهرخ روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با تسلیت درگذشت استاد شجریان به مردم ایران و بهویژه خانواده وی اظهار داشت: هنرمندان زیادی در زمینه ترانهسرایی فعالیت میکنند اما از بین آنان تعداد محدودی توانایی خواندن آواز (مقام) را دارند که استاد شجریان در ردیف این اساتید آوازخوان قرار داشت.
وی اضافه کرد: استاد شجریان از صدای کاملی در آواز (مقام) برخوردار بود و بسیار هنرمندانه توانسته بود از این قابلیت خود در این زمینه بهره ببرد و شاهکارهایی همچون مرکبخوانی نوا، بیداد، زمستان، معمای هستی، فریاد، عشق، سرو چمان، شب، سکوت وکویر، یاد ایام، دستان و سرو چمان را خلق کند.
این هنرمند پیشکسوت و نامی مهابادی گفت: با توجه به اینکه من بیشتر در زمینه آوازهای (مقام) کردی کار کردم میدانم که هر کسی توانایی حضور در عرصه "آواز" را ندارد و "آواز" علاوه بر استعداد ذاتی به تمرین و ممارست زیادی نیاز دارد که استاد شجریان به آن دست یافته بود.
وی اظهار داشت: استاد شجریان با چند دهه فعالیت در زمینه موسیقی، بار دیگر موسیقی سنتی را در ایران زنده کرد و به عنوان یک هنرمند، رسالتی که بر دوش داشت را به خوبی ایفا کرد و برای همین است که در بین اقشار مختلف مردم از محبوبیت زیادی برخوردار بود.
وی افزود: خبر وفات استاد شجریان موجب ناراحتی و تامل بسیاری از هنرمندان و دوستداران هنر شد بهطوری که هر کسی حتی یکبار صدا استاد را شنیده بود، از خبر درگذشت وی ابراز تاسف میکند و این امر نشان دهنده جایگاه والای استاد در بین مردم بود.
"شاهرخ" در خصوص اجرای یک قطعه موسیقی کردی به نام "مریم سابلاغی" توسط استاد شجریان نیز گفت: این قطعه توسط استاد "محمد ماملی" (هنرمند فقید مهابادی) خوانده شده بود و استاد شجریان آن را بازخوانی کرده که بازخوانی این اثر نیز نشاندهنده توانایی و مهارت استاد شجریان در زمینه موسیقی ایرانی بود.
"عزیز شاهرخ" متولد سال 1317 در مهاباد است فعالیت رسمی و جدی خود را در هنر موسیقی در سال 1346 در رادیو مهاباد آغاز کرد؛ وی که در آواز و خوانندگی شاگرد استاد "محمد ماملی" است، به لحاظ جنس صدایی نیز منحصر به فرد است و از استقلال صدایی خاص خود بهره میبرد.
این هنرمند پیشکسوت مهابادی دارای بیش از 400 آهنگ است که در قالب 40 کاست ضبط و روانه بازار شده که بخش زیادی از آنها به زبان کردی و چند اثر هم به زبان فارسی است.
محمدرضا شجریان برجستهترین هنرمند عرصه آواز و موسیقی سنتی ایران که از وی با عنوان "خسرو آواز ایران" یاد میشود پس از تحمل دوره طولانی بیماری پنجشنبه شب در سن 80 سالگی در بیمارستان جم تهران درگذشت.
مرحوم شجریان سالها از بیماری ریه رنج میبرد و طی روزهای اخیر به دلیل مشکلات ریوی و تنفس ناپایدار، افت فشار خون و افت سطح هوشیاری در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده بود.
استاد شجریان زاده اول مهر 1319 در مشهد، موسیقیدان، آهنگساز، خواننده و خوشنویس ایران زمین و نامزد 2 جایزه گرمی (Grammy Awards) بود و سایت انجمن آسیا وی را به عنوان پرآوازهترین هنرمند موسیقی اصیل ایرانی معرفی کرد. همچنین روزنامه ونکوورسان او را یکی از مهمترین هنرمندان موسیقی در سال 2010 و یکی از 50 صدای برتر جهان معرفی کرده بود.
مرحوم شجریان در طول فعالیت هنری خود موفق به تولید 60 آلبوم موسیقی، خوانندگی در تیتراژ فیلمهایی همچون دلشدگان، ابجد و زمستان و اجرای دهها کنسرت داخلی و بینالمللی شد.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*