وابستگی 81 درصدی اسلوونی به گاز روسیه / 6 اقدام دولت اسلوونی برای مقابله با بحران گازی
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با وقوع جنگ اوکراین در 24 فوریه سال جاری میلادی و اعمال تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا علیه روسیه، این کشور نیز جریان صادرات گاز خود به کشورهای اروپایی را کاهش داد تا اروپا در زمستان پیشرو با بحران کمبود گاز مواجه شود.
در پرونده «زمستان سرد» به بررسی وضعیت تامین گاز کشورهای اروپایی و راهکارهای آنها در حوزه کنترل مصرف سوخت پرداخته میشود. ایران نیز در چند سال گذشته به دلیل مصرف بالای گاز با کمبود گاز در زمستان مواجه شده است و راهکارهای اروپا میتواند قابل الگوبرداری برای ایران باشد.
در گزارش چهارم از پرونده «زمستان سرد»، وضعیت تامین گاز اسلوونی و راهکارهای این کشور برای عبور از زمستان پیشرو مورد بررسی قرار میگیرد.
*جزئیات وابستگی اسلوونی به گاز و فرآورده نفتی روسیه
از کل انرژی موجود در اسلوونی در سال 2021، فرآوردههای نفتی با 31 درصد، انرژی هستهای با 23 درصد، انرژی تجدیدپذیر (شامل انرژی آبی) با 19 درصد، زغال سنگ با 15 درصد و گاز طبیعی با 12 درصد سهم داشتهاند.
در سال 2021 اسلوونی 53 درصد انرژی موردنیاز خود را با منابع انرژی داخلی تامین کرده و مابقی از طریق واردات تامین شده است.
بدین ترتیب اسلوونی منابع انرژی کافی برای تامین تمام نیازهای انرژی خود را ندارد. وابستگی انرژی این کشور در سال 2008 معادل 53.1 درصد و در سال 2014 معادل 43.6 درصد و در سال 2021 معادل 47 درصد بوده است. اسلوونی 99.5 درصد از فرآوردههای نفتی و 99.4 درصد گاز طبیعی موردنیاز را وارد میکند.
اسلوونی به طور مستقیم حداقل 17.6 درصد از انرژی موردنیاز را از فدراسیون روسیه وارد میکند، البته تخمین زده میشود که 80 درصد واردات اسلوونی از اتریش هم در واقع همان واردات از روسیه بوده که به صورت غیرمستقیم انجام شده است.
در مجموع اسلوونی 81 درصد از کل گاز طبیعی و 24.9 درصد از کل فرآوردههای نفتی موردنیاز را از فدراسیون روسیه وارد کرده که با وقوع جنگ اوکراین دچار محدودیت شده است. این اتفاق قیمت حاملهای انرژی در اسلوونی را افزایش داده است.
* 6 اقدام دولت اسلوونی برای مقابله با بحران گازی
در اواخر ژانویه 2022، دولت اسلوونی طرح اعطای یارانه انرژی برای شهروندان کمدرآمد را ارائه کرد. دولت مجموعاً 106 میلیون یورو برای این اقدام اختصاص داد و این پول از صندوق آب و هوا برداشت شد. بدین ترتیب از اول فوریه تا پایان آوریل 2022، خانوارها از پرداخت قبوض برق معاف شدند و عوارض برق و سوخت کاهش یافت.
دولت همچنین حدود 70 میلیون یورو به بخشهای اقتصادی به ویژه کشاورزی که بیشترین آسیب را دیدهاند کمک کرده است.
در ماه ژوئن، اسلوونی شاهد تشکیل یک دولت چپ - میانه جدید به رهبری Robert Golob، نخست وزیر این کشور بود که اعلام کرد حله بحران انرژی اولویت اول دولتش خواهد بود. در این راستا از 21 ژوئن 2022 مجدداً قیمت سوخت موتور در جایگاههای خدمات خارج از بزرگراهها تعدیل شد.
در سپتامبر، دولت قیمت برق و گاز را به مدت یک سال برای خانوارها و مشتریان مشاغل کوچک و برای سایر گروههای مشترک حمایتشده (بیمارستانها، موسسات درمانی، خانههای سالمندان و...) محدود کرد. همچنین نرخ مالیات بر ارزش افزوده 9.5 درصد برای تامین برق، گاز طبیعی، هیزم و گرمایش تا می 2023 کاهش یافت.
دولت اسلوونی همچنین از 1 ژوئن تا 31 دسامبر 2022 از شرکتهای متوسط و بزرگ برای پرداخت هزینههای برق و گاز طبیعی خود، حمایت مالی کرد. میزان حمایت بستگی به تغییر وضعیت شرکت بر اساس قیمت سالهای 2021 و 2022 دارد. بنگاههای کوچک و متوسط تا سقف 50 درصد هزینهها و شرکتهای بزرگ تا 30 درصد واجد شرایط حمایت شدند، بیشترین میزان کمک 2 میلیون یورو تعیین شده است.
کل ارزش تخمینی اقدامات برای کمک به بخش تجاری بالغ بر 86 میلیون یورو است. در اواخر تابستان نیز دولت اسلوونی 22.3 میلیون یورو برای کشاورزی و شیلات (یارانه سوخت و کود، خرید کالاهای واسطهای، کمک به بخش لبنیات) اختصاص داد.
مشابه آنچه در ژانویه 2022 انجام شد، دولت اعلام کرد که کمک هزینه انرژی جدیدی به مبلغ 200 یورو پرداخت خواهد کرد که به موجب آن میزان کمک هزینه مطابق با تعداد فرزندان یک خانواده افزایش مییابد. این کمک هزینه به افراد یا خانوادههایی که از کمکهای اجتماعی مالی یا حمایت درآمدی برخوردار هستند در دوره بین آگوست 2022 (مرداد 1401) تا مارس 2023 (اسفند 1401) ارائه میشود. تقریباً 71 هزار نفر این کمک هزینه را دریافت خواهند کرد. ارزش این اقدام 35 میلیون یورو برآورد شده است.
پایان پیام /