شنبه 29 دی 1403

واردات خودرو درگیر یک زخم کهنه | تخصیص ارز برای واردات اولویت بندی می شود؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
واردات خودرو درگیر یک زخم کهنه | تخصیص ارز برای واردات اولویت بندی می شود؟

وزارت صمت تصمیمات خود را در خصوص تخصیص ارز به شرکت‌های خودروساز تغییر داد. آیا محصولات خودروسازان خصوصی در بازار به کمبود خواهند رسید؟ این پرسش پس از تغییر برنامه وزارت صمت برای تخصیص ارز به صنایع مختلف، از جمله صنعت خودرو، ذهن فعالان بازار خودرو را به خود مشغول کرده است.

بر اساس اعلام سیاست‌گذاران صنعت خودرو، از این پس ارز به تمامی شرکت‌ها بر اساس چارچوب‌ها و قواعد خاصی تخصیص خواهد یافت. این موضوع شامل شرکت‌های خودروساز خصوصی و همچنین شرکت‌های واردکننده خودرو می‌شود. معاون تجارت و خدمات وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده است که سهمیه ارز وارداتی پس از رتبه‌بندی به واردکنندگان اختصاص خواهد یافت. به عبارت دیگر، تخصیص ارز به شرکت‌های واردکننده به کیفیت خدمات پس از فروش و شفافیت‌های الزامی بستگی دارد.

علیرضا شاه‌میرزایی اعلام کرده است هر تجهیزاتی که به کشور وارد می‌شود، باید مورد ارزیابی قرار گیرد. طبق قانون واردکننده باید بابت کم و کیف خدمات پس از فروش از سازمان استاندارد یا بقیه نهاد‌های مربوط تاییدیه دریافت کند. بنابراین خودروسازان خصوصی و شرکت‌های وارد‌کننده خودرو باید رضایت وزارت صمت را جلب کنند. این مساله می‌تواند هشداری برای شرکت‌های مونتاژکار و واردکننده خودرو باشد. زیرا اگر آن‌ها نتوانند رضایت مدیران صمت را جلب کنند؛ سهمیه ارز تخصیص یافته به آنها کاهش یافته و به دنبال آن تیراژ تولید و همچنین واردات خودروهای آنها کاهش می‌یابد.

براساس بررسی خبرنگار اقتصادنیوز، آمارهای سال گذشته نشان می‌دهد خودرو در مجموعه حدود چهار میلیارد و 250 میلیون دلار ارزی بری داشته است که سهم عمده آن را شرکت‌های خودروساز خصوصی و همچنین شرکت‌های وارد کننده به خود اختصاص داده‌اند. همچنین تخصیص ارز سبب شده است تا شرکت های خودروساز خصوصی بتوانند رشد تولید خود را در سال 1402 به نسبت سال 1401 افزایش داده و با تولید حدود 252 هزار دستگاه انواع محصولات سواری رکورد قابل توجهی از خود به جای گذارند. اما تغییر برنامه صمت برای تخصیص ارز می‌تواند جاده تولید و به دنبال آن عرضه خودروسازان خصوصی را باریک کند.

کاهش عرضه محصولات خودروسازان خصوصی می‌تواند روی قیمت‌های بازاری محصولات این خودروسازان تاثیر منفی داشته و نمودار قیمت آن‌ها را صعودی کند. پیش‌بینی می‌شود که خودروسازان خصوصی امسال نتوانند تیراژ تولید خود را به نسبت سال گذشته افزایش دهند و این مساله با معنای آن است که خطر کاهش عرضه خودروسازان خصوصی بیخ گوش بازار است. بنابراین به نظر می‌رسد که بازار تا حدی خلا حضور محصولات مونتاژی خودروساران خصوصی را در ادامه سال جاری حس می‌کند و باید خود را برای شرایط جدید آماده کند.