واکاوی دلایل نایاب شدن روغن و گرانی ماکارونی در کهگیلویه و بویراحمد / از نبود سیاست های درست تا قاچاق و احتکار
رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) استان با انتشار متنی در صفحه مجازی خود در خصوص نایاب شدن و گران شدن اقلامی مثل روغن خوراکی و ماکارونی نکاتی را بیان کرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از صبح زاگرس شایان نادری رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) استان کهگیلویه و بویراحمد با انتشار متنی در صفحه مجازی خود در خصوص نایاب شدن و در ادامه گران شدن اقلامی مثل روغن خوراکی و ماکارونی نکاتی را بیان کرد که در ادامه آمده است:
اینکه مقصر اصلی را قاچاق بدانیم اشتباه است بطور مثال در اخبار بیان شده قاچاق روغن از شرق کشور به پاکستان یکی از دلایل کمیاب بودن روغن خوراکی بوده، این حجم قاچاق در مقیاس کلی نسبت به مصرف داخلی عدد خیلی بالایی نیست.
در بحث دانه های روغنی وابستگی بیش از 80 درصدی به واردات داریم و جنگ اوکراین و روسیه به عنوان دوقطبی که بخشی از دانه های روغنی مورد نیاز کشور را تامین می کردند بی تاثیر نبوده است. نبود سیاست های مستمر و محکم خرید تضمینی از کشاورزان داخلی که دانه های روغنی مثل کلزا و.. را کشت می کنند بطور مثال قیمت پایین خرید تضمینی توسط وزارت جهاد و در ادامه یارانه ویژه ای که در قالب ارز 4200 تومانی به مافیای واردات اعطا می کند عامل اصلی در ایجاد یک رقابت نابرابر شده است.
با گذشت چند دهه هنوز سیستم توزیع منسجم و دقیقی برای توزیع اقلام اساسی در کشور وجود ندارد و خود عامل اصلی در ایجاد واسطه های متعدد و در ادامه احتکار کالاهای اساسی شده است.
در بحث واردات گندم طی سال های اخیر به دلایل مختلف از جمله قیمت پایین خرید تضمینی و یارانه ویژه ای که با ارز 4200 به واردکنندگان داده ایم از خودکفایی نسبی گندم به خوداتکایی و در ادامه متکی به واردات شده ایم و مثل دانه های های روغنی و بحث روغن خوراکی در بازار مصرفی کشور، جنگ اوکراین و روسیه باعث شده با روانی در بحث بازار داخلی و شاید هم کاهش واردات آنجا شود که خود به خود عامل اصلی افزایش قیمت گندم و در ادامه آرد مورد استفاده در تولید ماکارونی شده است. هنوز ارز 4200 تومانی به طور کامل حذف نشده که به عنوان متغیر اصلی و فعلی افزایش قیمت ماکارونی معرفی شود طبق آمارهای رسمی تولید کنندگان اصلی ماکارونی با زیرکی خاصی طی ماه های اخیر کاهش 60 درصدی در عرضه ماکارونی تولیدی خود را داشته اند که خود عامل اصلی کاهش عرضه نسبت به تقاضای مصرفی که بیشتر قشر محروم و مستضعف جامعه هستند شده است. در پایان ذکر این مورد ضروری است که در سال 1400 بیش از 2300 هزار تن روغن خوراکی وارد کرد که حدود 30 درصد آن مازاد بر نیاز بوده و صرف قاچاق به کشورهای همسایه یا احتکار در داخل کشور شده است. با توجه به اختلاف 60 هزار تومانی قیمت هرکیلوگرم روغن در ایران و قیمت وارداتی، واردات مازاد بر نیاز روغن خوراکی در سال 1400، بیش از 37 هزار میلیارد تومان هزینه بیشتر برای کشور درپی داشته که به جیب محتکران و قاچاقچیان رفته است.
این رویه فقط مختص امسال نبوده و چند دهه است که متاسفانه به دلیل نبود سیستم حکمرانی دقیق در حوزه امنیت غذایی در بازه های زمانی مختلف شاهد افزایش قیمت گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ، سیب زمینی، گوجه، پیاز و... و کاهش عرضه با نایاب شده مایحتاج مردم هستیم. انتهای پیام /