وزیر ارشاد: هزاران شخصیت برجسته از قم به جهان اسلام معرفی شدهاست
قم - ایرنا - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: درقرون ابتدایی اسلام و صدسال اخیر، هزاران شخصیت بزرگ و برجسته، از قم تربیت و به دنیای اسلام معرفی شدهاست.
سید عباس صالحی روز پنجشنبه در همایش «آموزگار فقاهت» آیین نکوداشت مرحوم آیتالله سید محمد محقق داماد در پژوهشکده علوم و معارف قرآنی علامه طباطبایی (ره) قم افزود: قم در 14 قرن گذشته مرکزی برای نشر معارف اهلبیت (ع) بوده است ولی دو مقطع قم ازجمله قرون ابتدایی اسلام و همچنین صدسال اخیر بهعنوان دورههای طلایی این شهر محسوب میشود.
وی ادامه داد: حوزه علمیه قم دوره جدیدی از تاریخ علوم را رقمزده است که باید این دستاوردهای علمی در صدمین سالگرد تاسیس این نهاد تبیین شده و تلاش برای گسترش این دستاوردها همچنان ادامه یابد.
به گفته وی، بیتردید مرحوم آیتالله محقق داماد در این دوره صدساله تاسیس حوزه علمیه قم یکی از نمادهای «قم جدید» به شمار میآید.
صالحی تاکید گرد: اگر بخواهیم چند شخصیت تراز اول را برای این دوره طلایی حوزه علمیه قم معرفی کنیم، بهطورقطع، یکی از آنها مرحوم محقق داماد است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: مرحوم آیتالله شیخ عبدالکریم حائری بهعنوان موسسه حوزه علمیه قم، بذری را در این شهر کاشت که شاهد رویشهای پیوسته هستیم.
وی بابیان اینکه مرحوم آیتالله سید محمد محقق داماد از جهات مختلف، امتداد دهنده راه آیتالله حائری بود، اظهار داشت: این عالم بزرگ از معدود کسانی که مسلک آیتالله حائری را در تمام ابعاد زندگی خود به نمایش درآورد.
صالحی اظهار داشت: 10 مرجع صاحب رساله مبرز و همچنین مجتهدان و فضلای برجسته حوزه علمیه قم ازجمله شاگردان آیتالله محقق داماد بودهاند که این موضوع نشان از جایگاه علمی و شاگردپروری این عالم برجسته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به روش علمی و فقهی آیتالله محقق داماد گفت: حوزه تدریسی و برداشتهای علمی این عالم، توجه به قرائن محفوظ به روایات، توجه به عرف در فهم مفاهیم و همچنین توجه به قرآن بهعنوان منبع استنباط و حکم شناسی ازجمله روشهای علمی مرحوم محقق داماد است.
وی ادامه داد: انتشار تقریرات دروس مرحوم آیتالله محقق داماد فرصت مناسبی برای عرضه مکتب فقهی این عالم برجسته به مراکز علمی و حوزوی کشور فراهم میکند.
صالحی با اشاره به همراهی و همدلی آیتالله محقق داماد با امام خمینی (ره) گفت: در دوران مبارزات انقلاب اسلامی، مرحوم آیتالله داماد همراهی بسیار با معمار کبیر انقلاب داشت و این همراهی تا آخرین لحظه عمر ایشان ادامه پیدا کرد.
وی گفت: همراهی پیوسته آیتالله محقق داماد با امام خمینی (ره) موجب شد تا رژیم شاهنشاهی کینهای عمیق از این عالم برجسته داشته باشند.
وی، ارتباط پیوسته آیتالله محقق داماد با مردم را ازجمله ویژگیهای برجسته این عالم برجسته دانست و تاکید کرد: قم جدید در صدسال اخیر، ستارگان بسیاری در آسمان علم و فقاهت داشته است که بیتردید آیتالله مرحوم محقق داماد یکی از این ستارگان فروزان است.
آیتالله سید محمد موسوی محقق احمدآبادی معروف به «محقق داماد»، در سال 1325 قمری برابر 1286 شمسی، در روستای احمدآباد از توابع اردکان یزد متولد شد. این عالم فرزانه و فقیه دانشپرور، در تاریخ دوم ذیالحجه 1388 قمری برابر با اول اسفند 1347 خورشیدی درگذشت و در حرم مطهر حضرت معصومه به خاک سپرده شد.
از تألیف های مرحوم داماد چند اثر باقیمانده که مهمترین و عمدهترین آنها حواشی بر کتاب العروه الوثقی اثر ارزشمند فقهی آیتالله طباطبایی است، که به قلم خود آن مرحوم نوشتهشده است، برخی از دروس او را شاگردانش تقریر کرده و به رشته تحریر درآوردهاند که برخی از این تقریرات به زیور طبع آراسته گشتهاست.
در این آیین که با حضور حضرات آیات ناصر مکارم شیرازی، حسین نوری همدانی و جعفر سبحانی از مراجع تقلید، سید محمدجواد علوی بروجردی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم، علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه، سید محمد سعیدی تولیت حرم مطهر حضرت معصومه (س) و تنی چند از علما و فضای برجسته حوزه علمیه، همچنین علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در پژوهشکده علوم و معارف قرآنی علامه طباطبایی قم ترتیب یافت، بخشهایی از دیدار دستاندرکاران این همایش با رهبر معظم انقلاب اسلامی پخش شد.
*س_برچسبها_س*