یک‌شنبه 15 مهر 1403

وزیر اقتصاد: بانک‌ها فهرست ابربدهکاران را منتشر کنند / نماینده مجلس: ارزپاشی سیاست غلطی است / واردات یک میلیارد دلاری تجار افغانستانی از ایران / روند دلار در 100 روز گذشته چگونه بود؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
وزیر اقتصاد: بانک‌ها فهرست ابربدهکاران را منتشر کنند / نماینده مجلس: ارزپاشی سیاست غلطی است / واردات یک میلیارد دلاری تجار افغانستانی از ایران / روند دلار در 100 روز گذشته چگونه بود؟

این پیمانه تیتر‌هایی همچون بورس منفی شد، رئیس سازمان بورس: سیاست دولت پرهیز از قیمت‌گذاری‌های دستوری است، ارزش سهام عدالت چقدر شد؟ بزرگ‌ترین اپدیت بیتکوین در چهار سال اخیر، کسری تراز عملیاتی باید در بودجه‌ریزی سنواتی حل شود، ادامه بالا رفتن تورم در آلمان و عمده دلیل گران بودن پوشاک ایرانی را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون بورس منفی شد، رئیس سازمان بورس: سیاست دولت پرهیز از قیمت‌گذاری‌های دستوری است، ارزش سهام عدالت چقدر شد؟ بزرگ‌ترین اپدیت بیتکوین در چهار سال اخیر، کسری تراز عملیاتی باید در بودجه‌ریزی سنواتی حل شود، ادامه بالا رفتن تورم در آلمان و عمده دلیل گران بودن پوشاک ایرانی را در بر دارد.

*س_وزیر اقتصاد: بانک‌ها فهرست ابربدهکاران را منتشر کنند_س*

احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «در نامه رسمی به بانک مرکزی خواستم که بانک‌ها هر سه ماه فهرست ابربدهکاران را در سایت خود منتشر کنند تا به جای اشخاص معدود، دسترسی به تسهیلات برای طیف وسیع‌تری از تولیدکنندگان و مردم فراهم آید.»

*س_بورس منفی شد_س*

در حالی که روز گذشته، شاخص کل بورس اوراق بهادار با افزایش 3343 واحدی معادل 0.23 درصدی به یک میلیون و 442 هزار و 588 واحد رسید، حال در معاملات امروز و در لحظه انتشار این پیمانه، نماگر کل بورس با افت بیش از 13 هزار واحدی مواجه شده است.

*س_رئیس سازمان بورس: سیاست دولت پرهیز از قیمت‌گذاری‌های دستوری است_س*

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: سیاست دولت در بلندمدت پرهیز از قیمت‌گذاری‌های دستوری است و بزودی شاهد نتیجه این سیاست کلان اقتصادی در بازارهایی مانند بازار خودرو خواهیم بود.

مجید عشقی با بیان اینکه اعلام حذف قیمت گذاری دستوری سه‌شنبه گذشته (18 آبان) از نظر روانی اثر مثبتی در بازار و در سایر سهام داشت، افزود: پنجشنبه 20 آبان به واسطه اختلاف نظری که درباره نحوه اجرای سیاست حذف قیمت گذاری دستوری ایجاد شد، این اطلاعیه ملغی و روز شنبه به دلیل ملغی شدن این سیاست، بازار سرمایه منفی شد. سیاست دولت در بلند مدت، پرهیز از قیمت گذاری دستوری است و این سیاست بارها توسط رئیس جمهوری و تیم اقتصادی دولت اعلام شد و در دستور کار دولت قرار گرفت. امروز بازار شرایط عادی خود را پیدا کرد، اما تاثیر این سیاست اثر یک یا دو روزه بر بازار گذاشت. سیاست بلندمدت این است که از سیاست گذاری دستوری فاصله بگیریم تا شرکت‌ها بتوانند سودآوری بلندمدتی داشته باشند. خیلی از صنایع مانند فولاد و پتروشیمی شامل قیمت گذاری دستوری نیستند، در برخی از صنایع شاهد قیمت گذاری دستوری هستیم که سیاست کلی دولت این است که قیمت گذاری دستوری برداشته شود.

*س_ارزش سهام عدالت چقدر شد؟_س*

در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به 12 میلیون و 618 هزار و 992 تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته 0.1 درصد معادل 17 هزار و 429 تومان افزایش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش 60 درصد قابل فروش سبد 532 هزار تومانی سهام عدالت به 7 میلیون و 571 هزار و 395 تومان رسیده است.

*س_روند دلار در 100 روز گذشته چگونه بود؟_س* دلار در 100 روز ابتدایی آغاز به کار رئیسی، دو روند افزایشی را طی کرده است. در ابتدا که اعضای دولت مشخص نبودند، معامله‌گران سعی کردند از ابهام موجود در شرایط استفاده کنند و به واسطه این اتفاق حتی توانستند، اسکناس آمریکایی را به بالای مرز 28 هزار تومانی ببرند. در واقع دلار که در آغاز دوران رئیسی 25 هزار و 500 تومان بود، یکباره طی حدود 20 روز توانست بیش از 2 هزار و 500 تومان رشد را به ثبت رساند. پس از چنین رشدی، فضای بازار ارز در ابتدا کاهشی شد و سپس به ثبات رسید. دلار پس از شش شهریورماه، یکباره با فشار فروش مواجه شد و دو کانال 28 و 27 هزار تومانی را از دست داد. با این حال دلار پس از مردادماه، هرگز قیمت‌های زیر 26 هزار و 500 تومان را تجربه کرده است. در این شرایط، اسکناس آمریکایی اگر بخواهد در مسیر افت معنادار قرار بگیرد، نیاز است که حمایت یاد شده را از دست بدهد. / دنیای اقتصاد *س_نماینده مجلس: ارزپاشی سیاست غلطی است_س*

احمد علیرضابیگی عضو کمیسیون امور داخلی درباره راهکارهای کنترل نرخ دلار در بازار، بیان کرد: از آنجا که بازار ارز در کشور تابع عرضه و تقاضاست، ما باید برای بازگشت ارز حاصل از صادرات نفت، پتروشیمی و میعانات گازی و سایر محصولات، ضمانت بیشتری ایجاد کنیم. اما متاسفانه در بخش های مختلف از جمله فولاد و پتروشیمی این تعهدات ارزی ناقص انجام می شود. از سوی دیگر در حوزه تقاضا باید مصرف ارز به حداقل برسد و ارز صرف اولویت های کشور شود. از سوی دیگر قیمت ارز باید توسط بازار ارز تعیین و در گام دوم حمایت ویژه ای از صادرات شود.

طبیعی است که صادرات در گرو تعیین صحیح قیمت ارز میسر است. به نقل از ایسنا؛ وی با تاکید بر اینکه متاسفانه قیمت ارز واقعی نبوده و قیمت دستوری است، خاطرنشان کرد: اینکه ما بخواهیم آتش دیگ ارز را با ارزپاشی خاموش کنیم، سیاست غلطی است. ما باید تولید خود را تقویت کرده و این فرصت را برای تولید کننده فراهم کنیم که با صادرات کالا برای کشور ارزآوری داشته باشد. طبیعتا تا به این سمت حرکت نکنیم باید هرچه ارز به دست می آوریم بر مبنای سیاست تعیین فرمایشی قیمت ارز مدام در این دیگ جوشان ارز بریزیم تا سرریز نشود.

*س_واردات یک میلیارد دلاری تجار افغانستانی از ایران_س*

«یونس مومند»، معاون اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان گفت که تاجران افغان از آغاز سال تاکنون به ارزش بیش از یک میلیارد دلار از ایران واردات داشته و صادراتشان نیز به 8 میلیون دلار می‌رسد. به گفته مومند، تاجران افغانستانی بیشتر سنگ‌های قیمتی، میوه خشک، پوست، پنبه، زردآلو و برخی میوه‌های تازه دیگر را به ایران صادر می‌کنند. واردات این تاجران بیشتر شامل وسایل برقی، مواد خام برای تولید، مواد نفتی و مواد خوراکی می‌باشد. مسئولان اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان افزود که پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان حدود یک ماه دادوستد تجاری با ایران متوقف شده بود، اما حالا دوباره به حالت عادی برگشته است، در حالی که در دو ماه گذشته قیمت فرآورده‌های نفتی و مواد غذایی در افغانستان به شدت افزایش یافته و هم‌اکنون قیمت هر لیتر بنزین در کابل 80 افغانی و هر کیلو گاز مایع نیز به 88 افغانی رسیده است. / فارس

*س_بزرگ ترین آپدیت بیتکوین در چهار سال اخیر_س*

سرانجام بزرگ ترین اپدیت بیتکوین در چهار سال اخیر رونمایی شد که می تواند اتفاق بسیار مثبتی برای بازار رمزارزها تلقی شود. به گزارش ایسنا به نقل از سی ان بی سی، بیتکوین به عنوان بزرگ ترین ارز دیجیتالی جهان، نقش بسیار تعیین کننده ای در روند قیمت ارزهای دیجیتالی دارد و اکنون به روزرسانی جدید شبکه بیتکوین باعث افزایش کارایی شبکه و امنیت کاربران خواهد شد. برخلاف بروزرسانی سال 2017 بیتکوین، آپدیت جدید با مشارکت توسعه دهندگان بیشتری از سراسر جهان انجام شده است. یکی از ویژگی های اصلی این بروزرسانی، امکان استفاده از الگوریتم امضای دیجیتال است که با استفاده از کلیدهای خصوصی امکان کنترل کیف پول بیتکوین را می دهد. این ویژگی باعث می شود ضریب اطمینان دسترسی مالکان به کیف پول خود بیشتر شود.

ویژگی اصلی بعدی آپدیت شبکه بیتکوین مربوط به استفاده از قراردادهای هوشمند است که در قالب آن، قراردادهای هوشمند با حجم کوچک تر و هزینه کمتر قابلیت اجرایی شدن در شبکه بیتکوین را خواهند داشت. تراکنش هایی که در بستر لایتنینگ انجام می شود، امکان پشتیبانی از مبالغی در حد یک سنت (یک صدم دلار) را خواهند داشت. به گفته برخی از توسعه دهندگان شبکه لایتنینگ، قرار است به زودی یک آپدیت جدید به این شبکه افزوده شود که هدف آن افزودن جزییات بیشتر به قراردادهای هوشمند خواهد بود.

فرد تیل، مدیر موسسه ماراتون دیجیتال هولدینگز، گفت: مهم ترین ویژگی اصلی آپدیت جدید این است که قراردادهای هوشمند در شبکه بیتکوین توانمندتر شده اند. این قراردادها یک نوآوری بسیار مهم در تاریخ ارزهای دیجیتالی محسوب می شود و به کمک آن، استفاده از بیتکوین توسط کسب و کارها افزایش خواهد یافت. هنوز مشخص نیست که بروزرسانی جدید شبکه بیتکوین تا چه میزانی در مقیاس وسیع کارایی داشته باشد. برخی از کاربران نگران اند خاطرات تلخ سال 2013 مجددا تکرار شود؛ زمانی که بروزرسانی آن زمان به دلیل نقایص فنی باعث شد، تقریبا نیمی از شبکه بیتکوین در سطح جهان از کار بیفتد.

*س_کسری تراز عملیاتی باید در بودجه‌ریزی سنواتی حل شود_س*

مهدی طغیانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، با اشاره به اینکه حاکم شدن چارچوب آمایش سرزمین بر روی تخصیص‌های بودجه یک قدم بسیار خوب و رو به جلوست، گفت: در تخصیص‌های بودجه‌ای معمولا کنش‌های سیاسی، تخصصی، دستگاه‌ها و... اثرگذار است، مثلا ممکن است در منطقه‌ای بیمارستانی با ابعاد و ویژگی ساخته شود که حتی متناسب با نیازهای آن منطقه نیز نیست که نباید اینگونه باشد. وی ادامه داد: با تدوین بودجه براساس آمایش سرزمینی، اگر قرار باشد مجلس در بودجه سنواتی تخصیص، یارانه و یا وامی بپردازد مبتنی بر سند آمایش سرزمین هزینه خواهد شد. طغیانی تاکید کرد: یکی از مشکلات بر سر راه بودجه‌ریزی آن است که گاهی برای تخصیص‌ها، منابع کافی وجود ندارد و کسری تراز عملیاتی باید در بودجه‌ریزی سنواتی حل و محل منابع درآمدی واقعی ابتدا شفاف شود تا بودجه به درستی تخصیص پیدا کند. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: به طور مثال در بودجه سال جاری حدود سی هزار میلیارد تومان وام اشتغالزایی قرار داده شد، حال بگوییم این وام براساس آمایش سرزمینی تخصیص یابد، این موضوع تفاوتی در اصل قضیه ندارد، زیرا منابع شفافی برای پرداخت آن وجود ندارد وباید ابتدا مسئله حل شود.

*س_ادامه بالا رفتن تورم در آلمان_س*

نرخ تورم آلمان در ماه اکتبر بالای نرخ هدف گذاری شده دو درصدی باقی مانده است. طبق اعلام مرکز آمار این کشور، متوسط بهای مصرف کننده مثبت 4.5 درصد بوده که 0.4 درصد بیشتر از رقم ثبت شده ماه قبل و 0.2 درصد بیشتر از انتظارات فعالان اقتصادی بوده است. این نرخ تورم که بالاترین تورم‌های ثبت شده در 28 سال اخیر در این کشور محسوب می‌شود، بیش از همه تحت تاثیر افزایش قیمت بخش انرژی قرار گرفته که نرخ تورم آن به 18.6 درصد رسیده است. طبق اعلام مرکز آمار آلمان، تورم در بخش مواد غذایی به 4.4 درصد رسیده است. متوسط نرخ تورم آلمان در سال‌های 1950 تا 2021 برابر با 2.11 درصد بوده که بالاترین رقم مربوط به اکتبر 1951 با 11.54 درصد و کمترین نرخ تورم نیز تورم منفی 7.62 درصدی ماه ژوئن سال 1950 بوده است.

بر مبنای ماهانه نیز تورم آلمان در این ماه 0.5 درصد اندازه‌گیری شده که 0.4 درصد بیشتر از تورم ماه قبل بوده است. هسته تورمی که تغییرات قیمت مربوط به گروه مواد غذایی و انرژی را به دلیل نوسانات آن‌ها در نظر نمی‌گیرد، در این ماه به 1.9 درصد رسیده است. همچنین به مانند بسیاری از دیگر کشورهای اروپایی، نرخ تورم در اسپانیا افزایش پیدا کرده است، به گونه‌ای که تورم سالانه این کشور تا پایان ماه اکتبر با 1.4 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه ماه قبل به 5.4 درصد رسیده است. این نرخ تورم که بیشترین نرخ تورمی اسپانیا در 28 سال اخیر محسوب می‌شود، بیش از همه تحت افزایش تورم بخش حمل و نقل قرار گرفته که تورم آن به 12.3 درصد رسیده است. تورم بخش لباس و پوشاک نیز به 11.1 درصد رسیده است. در بین دیگر بخش ها، نرخ تورم در بخش فرهنگ و آموزش به 1.3 درصد و در تنباکو به 0.8 درصد رسیده است. نرخ تورم ماهانه در اسپانیا با 0.9 درصد افزایش نسبت به ماه قبل به 1.8 درصد رسیده است. متوسط نرخ تورم اسپانیا در بازه زمانی 1980 تا 2021 معادل 3.41 درصد بوده که بالاترین تورم ثبت شده، مربوط به ماه اکتبر 1980 با 15.5 درصد و کمترین تورم نیز مربوط به ماه سپتامبر 2009 با منفی 1.6 درصد بوده است.

*س_عمده دلیل گران بودن پوشاک ایرانی_س*

نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران در مورد بالا بودن نرخ پوشاک ایرانی، گفت: تولیدکننده ایرانی برای تأمین مواد اولیه و قیمت این مواد در داخل و خارج دچار مشکل است؛ بنابراین، یک بخش عمده از بهای تمام شده کالا در حوزه پوشاک مربوط به مواد اولیه است و بالاخره با توجه به نرخ تورم، بهره‌های بانکی و هزینه‌های تولید و فروش، تولید باید صرفه اقتصادی داشته باشد. نامی اظهار کرد: مؤلفه‌های اقتصاد کلان در گران بودن پوشاک ایرانی تأثیرگذار است. در واقع علاوه بر مشکلات داخلی اقتصاد کشور، وضعیت اقتصادی استانداردی در حوزه خارجی هم نداریم که همه این موارد دست به دست هم می‌دهند و مشکلاتی را ایجاد می‌کنند. / مهر