یک‌شنبه 30 دی 1403

وضعیت بحرانی آب / جیره بندی در راه است؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
وضعیت بحرانی آب / جیره بندی در راه است؟

بحران آب وارد چندمین سال متوالی خود شده است و کاهش بارندگی ها سبب شده است تا این بحران بیشتر شود.

کاهش بارندگی و همچنین مصرف بیش از حد آب، سبب شده است تا وضعیت سدهای کشور با بحران مواجه شود و مشکل کمبود آب در کشور به وجود آید.

عیسی بزرگ‌زاده، سخنگوی صنعت آب کشور گفت: استان‌هایی نظیر سیستان و بلوچستان، خراسان‌رضوی، تهران، فارس و گلستان در وضعیت اضطراری تامین آب قرار دارند که برنامه‌ریزی برای مدیریت مصرف و تقاضا برای آن در نظر گرفته شده است.

نشست خبری عیسی بزرگ‌زاده، سخنگوی صنعت آب کشور امروز دوشنبه (18 دی 1402) برگزار شد‌. بزرگ‌زاده در ابتدای این نشست با ارائه آماری از میزان بارندگی‌ها گفت: میزان بارندگی از ابتدای سال جاری تاکنون حدود 49 میلی‌متر برآورد می‌شود.

ی ادامه داد: این در حالی است که چشم‌اندازه 55 ساله (دوره بلندمدت) رقم 80 میلی‌متر را برای بارندگی در این بازه زمانی پیش‌بینی کرده بود.

بزرگ‌زاده توضیح داد: با این حساب متوسط بارندگی در کشور از ابتدای مهر تاکنون (18 دی 1402) حدود 40 درصد عقب افتادگی دارد و نسبت به سال گذشته منفی 21 درصد است.

مدیریت خشکسالی سخت‌تر شده است

این مقام مسئول افزود: کشور در چهارمین سال پیاپی خشکسالی قرار دارد. سال 98 که سیلاب در ایران رخ داد، ذخیره‌سازی انجام و استفاده از آن برای تامین آب سال‌های آتی به کار گرفته شد.

وی تصریح کرد: اما اکنون مدیریت خشکسالی سخت‌تر شده است زیرا کشور وارد چهارمین سال خشکسالی خود شده است.

بزرگ‌زاده ادامه داد: با این اوصاف نمی‌توان وضعیت خوبی برای ذخایر آبی کشور متصور شد. تنها استان‌هایی نظیر مازندران و گلستان به لحاظ بارندگی در وضعیت بهتری نسبت به دیگر استان‌ها دارد.

وی افزود: اما استان‌هایی نظیر سیستان و بلوچستان، خراسان‌رضوی، تهران، فارس در وضعیت اضطراری تامین آب قرار دارند که برنامه‌ریزی برای مدیریت مصرف و تقاضا برای این موضوع در نظر گرفته شده است.

وضعیت نامطلوب بارش‌ها از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهرماه) سبب شد برای نخستین‌بار ورودی آب سدهای کشور منفی شود. پیش‌بینی‌های انجام شده برای پاییزی پربارش و به دنبال آن زمستانی دارای بارش مطلوب تا به امروز محقق نشد. به طوری که بارش‌های از ابتدای سال آبی جاری با کاهش 40 درصدی نسبت به دوره بلندمدت روبه‌رو شد.

براین‌اساس و طبق آمار تازه‌ای که مرکز اطلاعات و داده‌های آب کشور منتشر کرده است، ورودی آب به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری برای نخستین‌بار منفی شد.

امسال و از ابتدای مهرماه پنج میلیارد و 270 میلیون مترمکعب آب وارد سدهای کشور شده است. این در حالی است که سال گذشته در همین بازه زمانی پنج میلیارد و 400 میلیون مترمکعب آب وارد سدها شده بود که رشد منفی سه درصدی را نشان می‌دهد.

رشد 21 درصدی خروجی آب از سدها

در همین مدت، میزان آب خروجی از سدها برای مصارف مختلف از رشد 21 درصدی برخوردار شده است که به معنای بروز ناترازی در آب ورودی و خروجی و احتمال افزایش مشکلات آبی است.

امسال و از ابتدای مهرماه 6 میلیارد و 890 میلیون مترمکعب آب از سدها برای مصارف مختلف خارج شده است. سال گذشته و در همین بازه زمانی پنج میلیارد و 710 میلیون مترمکعب آب از سدها خارج شده بوده که امسال 21 درصد بیشتر شده است.

حجم آب موجود در سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا 16 دی، 20 میلیارد و 80 میلیون مترمکعب شده است. سال گذشته و در همین بازه زمانی حجم آب موجود در سدها 18 میلیارد و 810 میلیون مترمکعب بوده که رشد هفت درصدی دارد. درعین‌حال همچنان 60 درصد حجم سدهای کشور خالی است.