وضعیت تولید برق در تابستان | نیروگاه ها آماده هستند؟
نیروگاه های برق آبی به کمک سایر نیروگاه ها آمدند تا بتوانند تولید برق در پیک گرما را به شرایط مطلوب برسانند.
هرساله با نزدیک شدن به فصل تابستان، احتمال کمبود برق و اعمال خاموشی ها قوت می گیرد. اما اکنون، با کمک نیروگاه های برق آبی، می توان امیدوار بود که در فصل گرم، شاهد اعمال محدودیت نباشیم.
نیروگاههای برقآبی شرکت آب نیرو که 80 درصد برقابیهای کشور را تشکیل میدهند، برای تولید انرژی پاک و تجدیدپذیر در پیک مصرف تابستان در آمادگی کامل به سر میبرند.
شرکت آب و نیرو طی اطلاعیهای اعلام کرد: سدها و نیروگاههای شرکت آب و نیرو همزمان با مهار سیلاب، کنترل آبهای سطحی و جلوگیری از هدررفت آب و توسعه صنایع مختلف و کشاورزی مناطق مختلف کشور، با انجام بازرسیهای فنی دورهای و با آمادگی کامل به استقبال پیک مصرف تابستان 1403 و تولید برق پایدار میروند.
در این اطلاعیه با اشاره به وضعیت کنونی مخازن سدهای در حال بهرهبرداری این شرکت آمده است، از ابتدای سال آبی جاری تاکنون بالغ بر 10 میلیارد مترمکعب آب وارد مخازن این سدها شده و علاوه بر ذخیره مناسب آب، به منظور مدیریت بهینه مخازن سدها، نزدیک به 3100 گیگاوات ساعت انرژی تجدیدپذیر و پاک تولید کردهاند.
لازم به ذکر است که شرکت آب و نیرو در حدود 80 درصد نیروگاههای برق آبی کشور را احداث کرده و هم اینک با ظرفیت آماده تولید حدود 3000 مگاوات، ضمن آمادگی کامل برای ادامه خدمترسانی به مردم، همچون سالهای گذشته نقش استراتژیک و حساس خود را در تأمین انرژی مطمئن در زمان پیک مصرف و پایداری شبکه برق کشور ایفا خواهد کرد.
نیروگاه برق آبی تاسیساتی است که از طریق آب ذخیره شده در پشت سدها انرژی الکتریکی تولید می کند که به آن انرژی برق آبی نیز گفته می شود. این نیروگاه با مهارقدرت آب در حین حرکت - مانند آبی که از بالای یک آبشار عبور می کند - برق تولید می کند. مردم هزاران سال است از این نیرو استفاده می کنند. مثلا بیش از دو هزار سال پیش، مردم یونان با استفاده از آب رودخانه ها با چرخ آسیاب گندم خود را به آرد تبدیل می کردند.
در حال حاضر نیروگاه برق آبی در 150 کشور جهان کار می کنند و در منطقه آسیا و اقیانوسیه 33 درصد نیروی برق آبی جهان در سال 2013 تولید شده است. چین با تولید 920 TWh در سال 2013 بزرگترین تولید کننده انرژی برق آبی است که 16.9% از مصرف برق داخلی کشور را تامین می کند.
هزینه تولید برق آبی نسبتاً کم است و آن را به یک منبع رقابتی از برق تجدیدپذیر تبدیل می کند. نیروگاه های آبی برخلاف نیروگاه های زغال سنگ یا گاز، هیچ آبی مصرف نمی کند. هزینه معمول تولید برق از یک نیروگاه آبی بزرگتر از 10 مگاوات 3 تا 5 سنت ایالات متحده در هر کیلووات ساعت است. با داشتن یک سد و مخزن، نیروگاه برق آبی یک منبع انعطاف پذیر برای تولید برق است، زیرا مقدار انرژی تولید شده توسط ایستگاه می تواند خیلی سریع (در عرض چند ثانیه) بالا یا پایین شود تا با تغییر تقاضای انرژی سازگار شود.