پایان موفقیت آمیز پروژه فائو نقطه عطفی در مدیریت پایدار زمین در ایران
طرح احیای مناظر جنگلی و اراضی تخریب شده که توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اجرا شد، با موفقیت به پایان رسید و مسیر جدیدی را برای مدیریت پایدار زمین در ایران رقم زد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، طرح احیای مناظر جنگلی و اراضی تخریب شده (RFLDL) که توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اجرا شد، با موفقیت به پایان رسید و مسیر جدیدی را برای مدیریت پایدار زمین در ایران رقم زد.
کارگاه پایانی این پروژه در تاریخ 5-6 مهرماه در استان کرمان برگزار شد. یوباک دهوج جی سی، نماینده موقت فائو در ایران، طی پیامی از تلاشهای مشترک همه ذینفعان درگیر در این پروژه قدردانی کرد و بر اهمیت هماهنگی مدیریت منابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست با توسعه اجتماعی - اقتصادی تاکید کرد.
جی سی توضیح داد که پروژه احیای مناظر جنگلی و اراضی تخریب شده که در سال 2011 آغاز به کار کرد، بر احیای اکوسیستمهای تخریب شده، کاهش تخریب زمین و بهبود معیشت محلی در دو استان کرمان و خراسان جنوبی متمرکز بوده است.
وی خاطرنشان کرد: از طریق این طرح تحولآفرین، چندین دستاورد قابل توجه از جمله توانمندسازی جوامع محلی، تقویت کشاورزی پایدار، حفظ تنوع زیستی و اکوسیستمها و ظرفیتسازی محقق شد.
نتایج و دستاوردها
وی در ادامه اظهار داشت که این پروژه با افزایش ظرفیت جوامع محلی، مشارکت مردمی را در مناطق روستایی با موفقیت ارتقا داد. این جوامع فعالانه در بازسازی اکوسیستمها شرکت کردند و صندوقهای اعتباری خرد محلی را برای کاهش فشار بر منابع طبیعی تأسیس کردند. همچنین، شیوههای کشاورزی پایدار در اولویت قرار گرفتند و خانوادههای روستایی برای مدیریت موثر منابع اکوسیستم محلی خود توانمند شدند. این امر نه تنها معیشت را بهبود بخشیده، بلکه جوامع را قادر ساخته تا بهتر با خشکسالی طولانی مدت و رویدادهای تغییر اقلیم سازگار شوند. جی سی اظهار داشت: تلاشهای این پروژه توسط یک رویکرد مشارکتی هدایت میشود که به طور فعال جوامع محلی را در حفاظت از محیط زیست خود درگیر میکند.
وی با تاکید بر اهمیت ظرفیتسازی فنی و نهادی، افزود: این پروژه آموزشهای فنی گستردهای را به کارشناسان ارائه کرد. همینطور پلت فرم آموزش الکترونیکی فائو تضمین میکند که درسهای آموخته شده و بهترین شیوهها به مخاطبان بیشتری انتشار یابد.
نتایج ارزیابی پایانی مستقل پروژه در سال 2022 تأیید میکند که پروژه تا حد زیادی در ایجاد پایه و اساس رویکرد مشارکتی و یکپارچه زمین و جنگل در دو زیرحوضه آبخیز منطقه پایلوت موفق بوده است و این دستاوردها با اولویتهای ملی ایران همسو هستند.
فائو آماده ادامه همکاری جی سی در سخنرانی خود تعهد فائو را به موفقیت مستمر پروژه ابراز کرد و گفت: "فائو آماده است تا مشارکت خود را در نتایج موفقیت آمیز این پروژه مشترک ادامه دهد. هدف ما این است که تجربیات و درسهای ارزشمندی که در طول این پروژه به دست آورده ایم را افزایش دهیم تا در سایر مناطق کاری در آینده به کار گرفته شود. "
وی افزود: ما مشتاقیم تا همکاری خود را با شما گسترش دهیم تا نتایج این پروژه موفق را تعمیم داده و پروژههای جدید را در آینده توسعه داده و اجرا کنیم. "
جی سی در پایان گفت: پروژه احیای مناظر جنگلی و اراضی تخریب شده ضمن پایان یافتن، فصل جدیدی را در مدیریت پایدار زمین در ایران آغاز مینماید. از آنجایی که ما با چالشهای رایج تخریب زمین، بیابان زایی و خشکسالی روبرو هستیم، این پروژه به عنوان یک الگو و منبع الهام عمل میکند تا راهحلهای توسعهیافته و اجرا شده در سراسر کشور و فراتر از مرزهای آن گسترش یابند.