پایان همکاری آژانس فضایی اروپا با روسیه در ماموریتهای ماه
آژانس فضایی اروپا اعلام کرد پس از حمله پوتین به اوکراین، دیگر در آینده با روسیه در ماموریتهای مرتبط با کاوش ماه همکاری نخواهد کرد.
به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، آژانس فضایی اروپا به همکاری خود با روسیه در ماموریتهای ماه پایان داد. آژانس فضایی اروپا اعلام کرده دیگر با آژانس فضایی روسیه در ماموریتهای لونا 25، 26 و 27 (Luna 25, 26, 27) همکاری نخواهد کرد.
آژانس فضایی اروپا دلیل این تصمیم خود را حمله روسیه به اوکراین اعلام کرده است. این سازمان اعلام کرد که به دلیل ادامه جنگ در اوکراین، دیگر با آژانس فضایی مسکو (روسکوسموس) در ماموریتهای علمی لونا 25، 26،27 همکاری نخواهد کرد.
آژانس فضایی اروپا قصد داشت فناوریهای مهمی را در سه ماموریت رباتیک مذکور، به ماه ارسال کند که این امر با پرتاب برنامهریزی شده ماموریت لونا 2 در ماه اوت آغاز شده بود اما اکنون این آژانس فضایی دیگر قصد ادامه همکاری با روسیه را ندارد.
هدف ماموریت لونا 25 که قصد داشتند آن را به سمت قطب جنوب ماه ارسال کنند، بررسی رسوبات یخی آن ناحیه بود.
آخرین اعلامیه آژانس فضایی اروپا تقریبا یک ماه گذشته منتشر شد که طی آن آژانس فضایی اروپا اعلام کرد همکاری خود با کشور روسیه در ماموریت اگزومارس (ExoMars) را در پی حمله روسیه به اوکراین، به حالت تعلیق درآورده است.
اگزومارس ماموریتی است که طی آن آژانس فضایی اروپا یک فرودگر و یک مریخنورد را روی سطح مریخ فرود خواهد آورد. قرار بود این ماموریت با کمک یک فضاپیمای روسی انجام شود. حال اما به دلیل حمله روسیه به اوکراین، آژانس فضایی اروپا همکاری خود با کشور روسیه را به حالت تعلیق درآورده است.
ماموریت ارسال مریخ نورد روزالیند فرانکلین به سیاره سرخ که به طور رسمی با نام اگزومارس شناخته می شود، برای ماه سپتامبر در نظر گرفته شده بود. قرار بود این ماموریت از بایکونور قزاقستان سوار بر یک موشک روسی پرتاب شود و هشت ماه بعد با استفاده از سخت افزار روسی روی مریخ فرود بیاید. با این حال، کل پروژه اکنون به دلیل وخیمتر شدن بحران دیپلماتیک در مورد جنگ در اوکراین در خطر است.
آژانس فضایی اروپا گفت: ما به عنوان یک سازمان بین دولتی که موظف به توسعه و اجرای برنامههای فضایی با احترام کامل به ارزشهای اروپایی هستیم، از تلفات انسانی و پیامدهای غمانگیز تجاوز به اوکراین عمیقا ابراز تاسف میکنیم. در حالی که آژانس فضایی اروپا از تاثیر این امر بر اکتشافات علمی آگاه است اما ما کاملا با تحریمهای اعمال شده علیه روسیه توسط کشورهای عضو این سازمان، همسو و هم راستا هستیم.
آژانس فضایی اروپا در بیانیهای اعلام کرد: به دنبال تجاوز روسیه به اوکراین، مدیر کل آژانس فضایی اروپا بازنگری همه جانبه بر همه فعالیتهایی را که در حال حاضر با همکاری روسیه و اوکراین انجام میشود، آغاز کرده است. هدف این کار نیز تعیین پیامدهای احتمالی این اتفاق ژئوپلیتیکی جدید برای برنامهها و فعالیتهای آژانس فضایی اروپا و ایجاد زیرساخت فضایی انعطافپذیرتر و قویتر برای اروپا است.
در ادامه این بیانیه نیز آمده است: حمله روسیه به اوکراین و تحریمهای ناشی از آن، نشاندهنده تغییری اساسی در شرایط است و این امر امکان اجرای همکاریهای از پیش برنامهریزی شده کاوش ماه را برای آژانس فضایی اروپا غیرممکن میسازد. علم و فناوری آژانس فضایی اروپا برای این ماموریتها همچنان از اهمیت حیاتی برخوردار است و آژانس فضایی در تلاش برای یافتن جایگزین و ادامه ماموریتها با استفاده از ماشینهای دیگر است.
آژانس فضایی اروپا اعلام کرد ما "بسته خود برای مشاهده منابع و بررسی در لحظه برای اکتشاف، بهرهبرداری تجاری و حمل و نقل"(PROSPECT) در نظر گرفته شده برای مامورت لونا 27 و یک دوربین ناوبری در نظر گرفته شده برای ماموریت لونا 25 را بر روی یک فضاپیمای تجاری و به عنوان بخشی از برنامه خدمات تجاری حمل بار ماه متعلق به ناسا را پرتاب خواهیم کرد.
آژانس فضایی اروپا اخیرا اعلام کرد که شرکت "تالس آلنیا اسپیس" ایتالیا در حال مطالعه برای ارائه راههای بالقوه برای روزالیند فرانکلین بدون دخالت روسیه است. روسکاسموس قرار بود برخی از فناوریها، محمولههای علمی و وسایل نقلیه پرتاب را برای این ماموریت فراهم کند اما عناصر کلیدی آن از جمله مریخنورد روزالیند فرانکلین، پروژههای آژانس فضایی اروپا هستند.
نمونه دیگری از چگونگی تلاش آژانس فضایی اروپا برای یافتن شرکای جدید در خارج از روسیه، توافقنامه اخیرا امضا شده با آژانس فضایی ژاپن است که شامل پرتاب یک طیفسنج جرمی در ماموریت ماه نورد ISRO LUPEX ژاپن است که برای سال 2024 برنامهریزی شده است.
انتهای پیام