پرترهای از "پدر کتابشناسی ایران"، امشب در تلویزیون / استاد در آینه هم نسلان
مستند «فرزانه فروتن ایرانمدارما» پرترهای از پژوهشگر برجسته فرهنگ و تاریخ ایران و ادبیات فارسی است که از تلویزیون پخش میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، «فرزانه فروتن ایرانمدار ما» ساخته سیدجواد میرهاشمی به زندگی پدر کتابشناسی ایران پرداخته است.
در این فیلم چهرههایی مانند عبدالله انوار، آیتالله سیدمصطفی محقق داماد، ژاله آموزگار، منوچهر ستوده، سیدمحمد محیط طباطبایی و... از خاطرات و اثرگذاری زندهیاد ایرج افشار سخن میگویند.
تهیهکننده و کارگردان این مستند سیدجواد میرهاشمی است. «فرزانه فروتن ایرانمدارما» که نامش را از تکمصرعی از «محمدرضا شفیعی کدکنی» برگرفته، در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تهیه شده است.
مستند "برای پس از مرگم"، متفاوت با فیلمهایی درباره روحانیون استافشار یزدی محقق شناخته شده کتاب، ادبیات و فرهنگ ایران و فرزند زندهیاد محمود افشار یزدی در روز 16 مهر 1304 در تهران متولد شد. با اطمینان میتوان او را پرکارترین نویسنده در زمینه فرهنگ و ایرانشناسی دانست.
علاوه بر موقعیت خانوادگی، مدارس و معلمان نامدار در شکلگیری شخصیت و اندیشههای ایرج افشار مؤثر بودهاند؛ او مقطع دبیرستان را در مدرسهای مشهور بهنام «فیروز بهرام» گذراند و در همین دبیرستان به انجمن ایرانشناسی وارد شد؛ سال 1324 دیپلم رشته ادبی گرفت و وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد و تا زمان فارغالتحصیل بهطور مداوم با نشریات وقت ارتباط دارد و برای آنها یادداشت و مطلب مینویسد.
افشار در 65 سال کوشش پژوهشی خود بیش از 300 کتاب و 3000 مقاله در زمینههای کتابشناسی، کتابداری، تاریخ، گیتاشناسی، جغرافیای تاریخی، فرهنگ مردم و موضوعهای دیگر تألیف، تصنیف و تصحیح کرده است. کتابخانه بزرگ و گرانبهای ایرج افشار در مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی محفوظ است.
شفیعیکدکنی درباره جایگاه علمی ایرج افشار میگوید: «پژوهشگرانِ عرصه ایرانشناسیِ جهان، در حوزههای تاریخ، مردمشناسی، ادبیات فارسی، باستانشناسی، کتابشناسی و کتابداری و اطلاعرسانی، همواره، در آثار خویش وام دار ایرج افشار بودهاند و خواهند بود».
«فرزانه فروتن ایرانمدار ما» امشب ساعت 21، جمعه 26 اسفند ساعت 16 و شنبه 27 اسفند ساعت از 8:30 از شبکه مستند پخش میشود.