شنبه 3 آذر 1403

پرونده قضایی حادثه مرگبار اتوبوس خبرنگاران محیط زیست به کجا رسید؟

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
پرونده قضایی حادثه مرگبار اتوبوس خبرنگاران محیط زیست به کجا رسید؟

حدود یک سال و نیم از حادثه مرگبار اتوبوس خبرنگاران محیط زیست می‌گذرد؛ حادثه‌ای که موجب جان‌باختن مهشاد کریمی و ریحانه یاسینی، خبرنگاران ایسنا و ایرنا شد.

دوم تیرماه سال 1400 مهشاد و ریحانه به همراه 21 خبرنگار و عکاس دیگر در ماموریت بازدید از پروژه‌های احیای دریاچه ارومیه بودند، اما واژگونی اتوبوس آنان باعث فوت این دو خبرنگار و مصدومیت همکارانشان شد.

پلیس 8 تیرماه علت واژگونی اتوبوس را «بی‌مبالاتی و قصور مسئولین هماهنگی سفر به علت عدم تامین وسیله نقلیه مناسب» اعلام کرد. غلامحسین اسماعیلی - سخنگوی وقت قوه قضاییه - نیز در 22 تیرماه نظر کارشناسی این قوه را درباره حادثه اعلام کرد. بر این اساس «50 درصد تقصیر عوامل و مسئولان مختلف بوده است.»

شهریور ماه 1400 پرتو برهانپور - وکیل اولیای دم - به خبرگزاری ایسنا گفت که در تیرماه به وکالت از اولیای دم هر دو خبرنگار عزیز، شکواییه و وکالت‌نامه را در شعبه 3 بازپرسی دادسرای ناحیه 23 تهران - که ویژه نیابت قضایی است - ثبت کردیم، اما اخیرا متوجه شدیم که دریک نظر کارشناسی به تاریخ 5 شهریورماه بر اساس تصمیم یک هیات سه نفره از «کارشناسان وزارت دادگستری در زمینه تصادفات وامور وسایل نقلیه موتوری زمینی» راننده مقصر صدرصد حادثه واژگونی اتوبوس خبرنگاران اعلام شده است و ما به این نظریه اعتراض کردیم.

او آذر ماه نیز اظهار کرد که در پرونده تصادف اتوبوس خبرنگاران، راننده به عنوان متهم ردیف اول و سه مدیر وقت سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متهم ردیف دوم مقصر شناخته شده‌اند، اما 17 بهمن ماه قرار منع تعقیب سه تن از متهمان پرونده که از مدیران دولتی بودند، صادر شد.

اول اسفندماه نیز قوه قضاییه اعلام کرد که هیات کارشناسی بررسی پرونده سانحه اتوبوس خبرنگاران در نقده، راننده را مقصر دانست وسه نفر از مدیران متهم پرونده را مجرم نشناخت.

در سال 1401 خبری از پرونده مهشاد و ریحانه نبود تا اینکه 17 خردادماه برهانپور از برگزاری جلسه رسیدگی به این پرونده در همان روز خبر داد و اظهارکرد: این جلسه با حضور پدر ریحانه و همسر مهشاد، وکلای اولیای دم و چند تن از خبرنگاران برگزار شد و همه مستندات و دلایل خود برای اعتراض به نظر کارشناسی و نقش مدیران محیط زیست در وقوع حادثه واژگونی اتوبوس خبرنگاران را ارایه دادیم و پرسش‌های خود را مطرح کردیم.

وی افزود: خانواده‌های مهشاد و ریحانه به اعلام راننده به عنوان مقصر صد در صدی حادثه واژگونی اتوبوس خبرنگاران اعتراض دارند و خواستار توجه قوه قضائیه به تمام ابعاد پرونده به منظور صدور رای هستند. بر اساس نظر دادگاه قرار بر ادامه رسیدگی پرونده شد.

21 تیرماه محمد داسمه که در دومین جلسه رسیدگی به پرونده اتوبوس خبرنگاران محیط زیست، از طرف خبرنگاران مصدوم و با اخذ توکیل از وکلای اولیاء دم از اولیاء دم هم دفاع کرد، گفت: در این جلسه خواستار محاکمه مسوولان سفر علاوه بر راننده شدیم و ظرف چند روز آینده رای صادر خواهد شد.

پس از مدتی برهانپور خبر دلگرم‌کننده‌ای داد. او در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: قرار منع تعقیب مسئولان اداره محیط زیست آذربایجان غربی و ارومیه در خصوص اتوبوس خبرنگاران نقض و قرار جلب به دادرسی در خصوص دو مسئول مربوطه به اتهام تسبیب در قتل غیرعمدی و ایراد صدمه بدنی غیرعمدی صادر شد. این قرار قطعی و غیرقابل اعتراض است.

وی همچنین گفت: علیرغم انتظار خانواده‌ها و جامعه برای تسریع در روند رسیدگی، ظاهرا پرونده همچنان در بازپرسی است.

علاوه بر خانواده‌های مهشاد و ریحانه و خبرنگاران حاضر در اتوبوس، کل جامعه رسانه‌ای و عموم مردم ایران منتظر محکومیت و مجازات مسببان این حادثه تلخ هستند تا دیگر نهادی بدون پیش‌بینی تمهیدات لازم مسوولیت سفر عده‌ای را قبول و کاری نکند که هر سال تولد همکارمان را با اشک یادآوری کنیم.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی حقوقی قضایی