پلتفرمهای اینترنتی فروش دارو را شفاف میکنند؟
خبرگزاری فارس - گروه سلامت: اوایل این ماه بود که سید حیدر محمدی، معاون وزیر و رییس سازمان غذا و دارو در همایش معاونان غذا و داروی دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور، اظهار داشت: تدوین دستورالعمل دارورسانی درب منزل در دستور کار قرار دارد تا بر این اساس داروی سالم از طریق داروخانه زیر نظر داروساز، از مسیر سالم به دست بیمار واقعی برسد.
علیرغم اعلام موافقت سازمان غذا و دارو، اما این سازمان همچنان آئیننامههای لازم برای اجرایی شدن این طرح را ارائه نکرده است. طرحی که در صورت اجرا، میتواند بسیاری از مشکلات مردم در زمینه دسترسی به داروها مخصوصا برای افراد سالمند، بیمار و ناتوان را از میان ببرد. علیرغم ایجاد تسهیل در دسترسی به داروها، وجود ساختار شفاف و برخط، جلوی هرگونه فساد و احتکار در این بازار را خواهد گرفت.
دارورسانی برخط یا عرضه (فروش) اینترنتی دارو، خدمتی الکترونیکی در حوزه سلامت است و عملکرد آن به این صورت است که سکوهای (پلتفرمها) برخط، نقش واسطه را بین داروخانهها و بیماران متقاضی خرید دارو ایفا میکنند و داروها را پس از دریافت از داروخانه، به دست بیماران میرسانند. درحال حاضر در برخی از داروخانهها چنین خدماتی ارائه میشود، اما متاسفانه برای عمومیشدن این خدمات مقاومتهایی وجود دارد. در همین خصوص با امین دولتی، کارآفرین حوزه سلامت در گفتوگو با فارس توضیحاتی ارائه کرده است.
نگرانی سازمان غذا و دارو، پس از آشنایی با ساز و کار سکوها قابل رفع است
دولتی در خصوص رویکرد کلی سازمان غذا و دارو درباره فروش برخط دارو توضیح داد: با توجه به اینکه تاکنون آئیننامههای لازم برای طرح دارورسانی توسط سازمان غذا و دارو تهیه نشده است؛ معلوم میشود خیلی موافق چنین طرحی نیستند. دوستان نگرانیهایی دارند از باب اینکه با این طرح به دلیل مجازی و برخط شدن دارورسانی، امکان ورود داروهای غیر مجاز و قاچاق و امثالهم... فراهم شود. تمامی این دغدغهها به دلیل عدم آشنایی سازمان غذا و دارو با سازوکار برخط است که با گفتمان و آشنا شدن دوستان با ساختار و امکاناتی که در این زمینه وجود دارد، دغدغهها برطرف خواهد شد.
وی ادامه داد: هرجا شفافیت وارد سیستم شدهاست و هر کجا اتفاقات به صورت برخط و در دسترس قرار گرفته، نتیجهای جز خیر و برکت نداشته است. تمام افرادی که از آن استفاده کردهاند با خیال راحتتر و آسودهتری این کار را انجام دادهاند. موضوع ارسال دارو به درب منازل نیز از این موضوع مستثنی نیست، به عبارت بهتر، شفاف و برخط شدن این فرآیند میتواند جلوی بسیاری از فسادها را بگیرد. همچنین علاوهبر اینکه میتوان به راحتی خیلی از تخلفات را پایش کرد و میتوان داروها ار بسیار راحتتر از شرایط کنونی به دست مردم رساند. به همین دلیل است که مردم از چنین طرحهایی استقبال میکنند.
داروخانهها به عنوان ارائهدهنده خدمات توسط وزارت بهداشت پایش میشوند
دولتی با تاکید بر نقش وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در پایش داروخانهها در این طرح، توضیح داد: نکتهای که اینجا وجود دارد این است که ما باید سکوها را بشناسیم. اساسا سکو کارش این است که کاربر را به ارائهدهنده خدمات متصل کند. ارائهدهنده خدمت در این زمینه داروخانه است. پایش داروخانه توسط وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو انجام میگیرد. پس نباید نگرانی و محدودیتی وجود داشته باشد. با ایجاد ساز و کارهایی میشود از فعالیت مراکزی که متخلف هستند جلوگیری کرد تا اجازه ارائه خدمات به آنان داده نشود. بنابراین توجه به این نکته که خود داروخانه توسط دوستان پایش میشود، بخش مهمی از نگرانی دوستان را حل میکند.
درحال حاضر این طرح در برخی داروخانهها اجرا میشود ولی باید عمومی شود
این کارآفرین حوزه سلامت ادامه داد: کشور ما هم مانند اکثر کشورهای دنیا که این زیرساختها را ایجادکردهاند، امکان ایجاد این زیرساختها را دارد. پاک کردن صورت مسئله قطعا کار درستی نیست و باید به سمت الگوبرداری از اتفاقاتی که در دنیا افتاده است برویم تا بتوانیم بهترین خدمات را به کاربران و افراد جامعه داشته باشیم. البته که در حال حاضر این طرح در برخی داروخانهها اجرا میشود اما باید عمومی شود تا نفعش به تمامی مردم برسد.
وی درپایان با اشاره به چالش موجود بر سر اجرایی شدن این طرح خاطرنشان کرد: تا به حال یک ساختار سنتی وجود داشته است که عجین شدن این ساختار سنتی با رویکرد مجازی و برخط طبیعتا مقاومتهایی را به همراه خواهد داشت. کما اینکه وزارت بهداشت همین الان برای یکسری از داروخانهها این امکانات را فراهم کرده است. به عبارت بهتر این سازوکار در کشور ما وجود دارد و در بعضی جاها اجرا شده است اما باید این طرح به صورت عمومی اجرا شود. یعنی هم برای سکوها و هم برای سایر داروخانهها از این شرایط و زیر ساختها استفاده کنند. اساسا تحویل و رساندن دارو یک چارچوب و نظام مشخص دارد که میتوان مانند سایر کشورها با برنامهریزی آن را اجرایی کرد.
پایان پیام /