دوشنبه 5 آذر 1403

پناهیان: اسلامی و ولایی بودن نظام با جمهوریت یگانگی دارند

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
پناهیان: اسلامی و ولایی بودن نظام با جمهوریت یگانگی دارند

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در جریان بیانات صبح امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار ائمه جمعه، حجت‌الاسلام علیرضا پناهیان در رسانه ملی در تشریح این بیانات، گفت: نکته ابتدایی که می‌خواهم عرض بکنم این است که مقام معظم رهبری اساساً سال‌ها است که می‌پردازند به بحث مردمسالاری دینی.

وی با بیان اینکه حدود 10 سال پیش رهبر انقلاب تصریح فرمودند مردمسالاری دینی فقط با آمدن مردم پای صندوق‌های رأی نیست بلکه باید مردم، سالار امور خود باشند و در همه زمینه‌ها باید مشارکت داده شوند، افزود: این اواخر، به‌ویژه در سال گذشته ضمن تأیید اینکه این دولت به میان مردم می‌رود و مردمی است، اما تصریح فرمودند که مشارکت مردم در تصمیم‌گیری، نظارت بر رفتار مدیران و اقدام، در جایی که جدا از دولت لازم است اقدامی صورت گیرد، باید افزایش پیدا کند؛ حتی ایشان تصریح فرمودند اندیشمندان جامعه بنشینند راهکارهای مناسبی طراحی کنند.

این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: اصلاً مقام معظم رهبری معنا و حقیقت ولایت را برای ما بازتعریف و بازآرایی کردند که ولایت اساساً یعنی به صحنه آوردن مردم. پناهیان تصریح کرد: سال‌ها بود که کسانی می‌خواستند ولایت را مقابل مردمسالاری قرار دهند یا اسلامی بودن نظام را مقابل جمهوریت قرار دهند، ما با این رویکرد رهبر انقلاب در این سال‌های متمادی و تصریحات سال‌های اخیر، متوجه شدیم که قید اسلامی بودن و یا ولایی بودن نظام با قید جمهوریت، یگانگی دارند و فقط توضیحاً کنار همدیگر قرار گرفتند تا مسأله را واضح کنند.

وی با بیان اینکه حتی ما ترکیبی بین اسلامی بودن و مردمی بودن نداریم، خاطرنشان کرد: اسلامی بودن یعنی همان مردمی بودن.

حجت‌الاسلام پناهیان در ادامه، گفت: اکنون نه در ایران، نه در تجربه جهانی و نه در تفکر سیاسی جهان، من هیچ جریان و نخبه سیاسی را نمی‌شناسم که به اندازه رهبر انقلاب اساساً به قدر دین بر مشارکت مردم در سرنوشت خودشان بر مشارکت مردم برای به عهده گرفتن مسئولیت‌های اجتماعی و اداره امور خود تأکید بورزد.

وی اضافه کرد: اکنون ذهن مردم به این شکل است که تصور می‌کنند، مفهوم ولایت، یعنی اطاعت و مفهوم اسلام، یعنی آن تکالیفی که اسلام دستور داده انجام شود؛ باید این ذهنیت به کمک شما رسانه‌های محترم تغییر پیدا کند که وقتی مفهوم ولایت را می‌شنوند یعنی مشارکت مردم و اسلام را تا می‌شنوند، اولین مفهومی که به ذهنشان متبادر می‌شود، مسئولیت‌پذیری باشد.

این استاد حوزه و دانشگاه، افزود: رهبر معظم انقلاب در فرمایشات اخیرشان در دیدار مردم قم یک تأکید دردمندانه‌ای بر اصل 44 قانون اساسی و سیاست‌های ابلاغی آن داشتند که این اصل در دولت‌های مختلف به بهانه‌های مختلف انجام نشده؛ در همین جا بنده می‌توانم عرض کنم که ائمه جمعه نقش اول را دارند، شاید اگر اقدام کنند، طبیعتاً این اقدام بی‌پاسخ نخواهد بود.

حجت‌الاسلام پناهیان خاطرنشان کرد: مردم به نوعی ائمه جمعه را از خودشان می‌دانند و البته باید این از خود دانستند تقویت شود؛ بنابراین مسأله مردم‌سالاری و به صحنه آمدن مردم، مسأله‌ای است که سال‌ها و بارها ایشان تأکید کردند و حتی به مبانی دینی این موضوع به عنوان یک اصل اساسی دینی امروز تصریح فرمودند. وی در ادامه با اشاره به انتخابات پیش رو، تصریح کرد: یکی از موقعیت‌های برجسته آن این است که اگر این مشارکت به صورت همه‌جانبه و مدام مورد توجه ائمه جمعه قرار گیرد، دیگر نیاز نیست ائمه جمعه زحمت مضاعفی برای دعوت مردم به مشارکت در ایام انتخابات متحمل شوند. وقتی یک امام جمعه خودش را مظهر دعوت به مشارکت، مظهر مشارکت پذیری و مظهر مشارکت‌آفرینی معرفی کرد، وقتی در نماز جمعه حضور پیدا می‌کند، طبیعتاً یکی از 100 فایده‌ای که این مشارکت‌آفرینی امام جمعه دارد همین است که مردم را به انتخابات دعوت کند و مردمی که می‌بینند در سرنوشت خودشان موثر هستند طبیعتاً مشارکت بالایی در انتخابات خواهند داشت.

حجت‌الاسلام پناهیان افزود: یکی از فواید آن این است که برای مشارکت بالا نیاز به هیجان‌های کاذب و دو قطبی‌سازی‌های دروغین و جنگولک بازی‌های سیاسی ژورنالیستی زرد برای اینکه مشارکت افزایش پیدا کند نخواهد بود.

وی تصریح کرد: وقتی مردم خودشان را مسئول و سهامدار کارخانه اداره شهر بدانند، طبیعتاً برای اداره کار خودشان به محل کار خودشان مراجعه خواهند کرد و صندوق رأی را محل کار خودشان تلقی خواهند کرد. حجت‌الاسلام پناهیان خاطرنشان کرد: مشارکت‌آفرینی که امام جمعه مسئولیت خاصی در این زمینه بر عهده دارد دو طرفه است؛ یعنی امام جمعه هم باید مسئول دولتی را به دلیل ارتباطشان وادار کند و هم از طرفی انگیزه و راهنمایی در میان مردم ایجاد کند که مشارکت کنند؛ مشارکت کردن گاهی انگیزه اجتماعی می‌خواهد و چقدر خوب است که ما از دین برای مشارکت اجتماعی استفاده کنیم «کما هو حقه» این یک استفاده ابزاری نیست بلکه حقیقت دین، ما را به این مشارکت دعوت می‌کند.

استاد حوزه و دانشگاه، ادامه داد: وقتی که ما از طرفی در میان مردم اولاً انگیزه ایجاد کنیم، ثانیاً راهنمایی ایجاد کنیم و ثالثاً شبکه‌سازی کنیم، مردم و نخبگان شهر را به همدیگر متصل کنیم، این کاری که رهبری عزیز انجام می‌دهند با نخبگان کشور جلسات متعددی می‌گذارند، 10 برابر این جلسات را ائمه جمعه می‌توانند در استان‌ها تشکیل دهند و افراد را با همدیگر مرتبط کنند. پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

حضرت آیت الله خامنه‌ای

حجت الاسلام پناهیان انتخابات این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
پناهیان: اسلامی و ولایی بودن نظام با جمهوریت یگانگی دارند 2