جمعه 9 آذر 1403

پژوهش دولتی نمی‌تواند مشکل مردم را حل کند

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
پژوهش دولتی نمی‌تواند مشکل مردم را حل کند

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نخستین جلسه مشترک تبیین شعار سال با موضوع شرکت های دانش بنیان و امنیت غذایی با حضور سورنا ستاری معاون علمی فناوری رئیس جمهوری و سیدحمید پورمحمدی معاون اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه برگزار شد.

ستاری در این نشست گفت: در سال‌های اخیر سعی شده مفاهیمی مثل صنعت، پژوهش و دانشگاه شفاف شود. یعنی امروزه دانشگاه‌ها باید عدد قابل توجهی از درآمدش را از محل فروش فناوری تامین کند البته دانشگاه‌های پیشرو به این سمت حرکت می‌کنند، ولی این نیاز وجود دارد که سازمان برنامه از این‌ها حمایت و این مفاهیم جدید را به جلو هدایت کند. وی با بیان اینکه پژوهش دولتی نمی‌تواند مشکل مردم را حل کند تصریح کرد: از پژوهش دولتی محصولی بیرون نمی‌آید. اگر می‌خواهیم مشکل مردم حل شود نیاز به محصول داریم. یعنی هدف ما از شرکت دانش بنیان این است که می‌خواهیم محصول دست مردم داده شود.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه تعریف شرکت‌های دانش بنیان در واقع سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه پژوهش است ادامه داد: معاونت علمی بر اساس سه پایه برنامه‌های سازمان‌ها را ارائه می‌کند یکی توسعه زیست بوم و حرکت به سمت پارک فناوری، دیگری بومی سازی است که در این مورد مقاومت شدید وجود دارد و بخش دیگر پروژه‌های پرچمدار و محوری است که با حمایت مستقیم معاونت علمی، بازارسازی برای شرکت‌ها درست می‌شود.

ستاری با بیان اینکه هنر ما در معاونت علمی استفاده از بخش خصوصی است، افزود: تمام هدف ما جلب سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش است امیدواریم با کمک سازمان برنامه بودجه این طرح‌ها نهایی شود.

وی با اشاره به اینکه با کمک دانش بنیان‌ها نباید غذا از خارج کشور وارد کنیم ادامه داد: ظرفیت آب و محیط زیست و خاک محدود است و تنها ظرفیتی که نامحدود است نوآوری و فن آوری است که باید در کشاورزی بیاید تا امنیت غذایی کشور حفظ شود.

پورمحمدی نیز با اشاره به نقش و اهمیت مباحث دانش بنیان در پیشرفت کشور گفت: همواره موضوع دانش بنیانی و اینکه منابع عمومی صرف بهترین موقعیت سرمایه گذاری شود به عنوان دغدغه اصلی کارشناسان سازمان برنامه و بودجه مطرح بوده است؛ که به لطف الهی امسال از سوی مقام معظم رهبری به این نام مزین شد.

وی افزود: با برگزاری جلسه مشترک بین سازمان برنامه و بودجه و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با موضوع دانش بنیان تلاش می‌شود تا همگرایی مناسبی ایجاد شده و از همه ظرفیت‌های ملی و استانی برای پیشبرد اهداف شعار سال استفاده کنیم.

معاون اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه مدیریت این کار در سطح کلان به عهده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است تصریح کرد: سازمان برنامه و بودجه در سطح ملی و استانی هر نوع همراهی و همکاری که لازم است انجام می‌دهد، بدیهی است اگر سازمان برنامه با تمام وجود و ظرفیت‌های کارشناسی و بودجه‌ای از این امر پشتیبانی کند احتمال موفقیت بسیار زیاد خواهد بود.

پورمحمدی با بیان اینکه نیاز است تا کارگروهی متشکل از نمایندگان سازمان برنامه و بودجه و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای تحقق شعار سال به فوریت تشکیل شود ادامه داد: هیچ موضوعی برای سازمان برنامه و بودجه به اندازه بحث‌های دانش بنیانی مهم نیست و تنها جایی که می‌شود گفت از این چاه آبی بیرون می‌آید حوزه دانش بنیان است.

علیرضا علی احمدی معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه نیز گفت: بدون حاکمیت گفتمان نوآوری، فناوری و اشتغال آفرینی تمام فعالیت‌ها تحت شعاع قرار خواهد گرفت. مقام معظم رهبری با همین عنوان شعار سال را کلید زدند؛ بنابراین لازم است این گفتمان را مشتعل نگه داریم و مطالبه گری اجتماعی باید برای آن وجود داشته باشد وگرنه موانع غلبه می‌کند.

وی افزود: نظام نوآوری سطوح مختلفی دارد از فراملی تا ملی و از فرابخشی تا بخشی که در طراحی‌های جدید باید به آن توجه شود و روابط بین مجموع نهاد‌ها برقرار شود.

علی احمدی به اهمیت و نقش اولویت بندی منابع اشاره کرد، گفت: اولویت‌ها در طول زمان تغییر پیدا کرده در حالی که ما منابع محدودی داریم که باید به اولویت‌ها تخصیص پیدا کند. در حال حاضر صنعت گاز و نفت جز حوزه‌هایی است که باید در آن سرمایه گذاری صورت گیرد یا باید در امنیت غذایی خودکفا شویم و این وابسته به دانش بنیان و فن آوری است.

معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه با اشاره به اینکه ساختار اداری کشور از مهم‌ترین اولویت‌هایی است که نیاز به سرمایه گذاری و اصلاح دارد گفت: در همین راستا توسعه فن آوری‌های نرم و سازمانی بسیارمهم است و بحث شکل گیری نوآوری اجتماعی در سازمان‌ها یک ضرورت است که بهبود مستمر را در سازمان‌ها بوجود می‌آورد.

علی احمدی افزود: هوشمند سازی دولت الکترونیک یکی از مباحث اولویت دار است و سرمایه گذاری در حوزه‌های ارزش افرین نیز در همین راستا قرار دارد.

بنابر این گزارش در ادامه این نشست علیرضا صالح سرپرست معاونت مجلس، حقوقی و امور استان‌ها و روسای امور آموزش عالی، تحقیقات و فن آوری، امور فرهنگ، گردشگری و ورزش، امور صنعت، معدن بازرگانی و ارتباطات، امور اقتصاد مقاومتی و شورای اقتصاد و روسای سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان‌های خوزستان، یزد و سیستان و بلوچستان همچنین نمایندگان معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری برنامه‌ها و پیشنهادات خود را درباره نحوه دستیابی به اهداف شعار سال مطرح کردند.