پژوهشهای تاریخی بیماریهای واگیر با استناد بر اسناد آرشیوی محقق شد
تهران - ایرنا - عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به پیوند تحقیقات آرشیوی با تاریخ اجتماعی در نخستین همایش بینالمللی «تاریخ اجتماعی بیماریهای واگیر در ایران معاصر» گفت: این پژوهشها با استناد بر اسناد آرشیوی انجام شده که برای بسیاری از پژوهشگران موضوعی جدید بوده است.
به گزارش عصر دوشنبه گروه فرهنگی ایرنا از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ربابه معتقدی در تشریح گزارش برگزاری نخستین همایش بین المللی «تاریخ اجتماعی بیماریهای واگیر در ایران معاصر» عنوان کرد: جهان در سالی که گذشت با بیماری واگیردار روبرو شد که باورها، زندگی و سبک زندگی بسیاری را دستخوش تغییر کرد. در این کشاکش دانش، باورها و تحول سبک زندگی؛ تاریخ اجتماعی با بیان نمونههای مشابه، بیش از سایر حوزههای علوم انسانی می تواند به کمک آید تا درک واقعیتری از فضای موجود پیدا شود.
رئیس گروه تحقیقات آرشیوی و تدوین استانداردها در پژوهشکده اسناد ادامه داد: با همین نگاه پژوهشکده اسناد کوشید تا با تکیه بر اسناد و مدارک آرشیوی موجود در آرشیوها و یاری خواستن از متخصصان تاریخ اجتماعی، جلوههای گوناگونی از تاریخ زندگی مردم در بحران بیماریهای همهگیر در صد سال اخیر را به تصویر بکشد.
وی تصریح کرد: هدف از برگزاری همایش بین المللی «تاریخ اجتماعی بیماریهای واگیر در ایران معاصر» شکل دادن به پژوهشهای تاریخ اجتماعی در موضوع بیماریهای واگیر با استناد بر اسناد آرشیوی و نشان دادن پیوند تحقیقات آرشیوی با تاریخ اجتماعی بود که برای بسیاری از پژوهشگران موضوعی جدید بود.
معتقدی افزود: با فراگیر شدن بیماری کرونا و تعطیلی آرشیوها و کتابخانهها؛ بخش سرویسدهی دیجیتال و آنلاین به مراجعهکنندگان فعال شد. پدیده استفاده از خدمات آنلاین مراکز اسنادی و آرشیو و کتابخانهها در سطح جهانی؛ موجب فراهم شدن رابطههای علمی بیشتری در حوزه بینالملل و بستر مناسبی برای یک همایش بین المللی با رنگ تاریخ اجتماعی و در حوزه بیماریهای واگیر شد.
وی عنوان کرد: برخی از محورهای اصلی این همایش که شامل پیامدهای اجتماعی بیماریهای واگیر، پیامدهای اقتصادی بیماریهای واگیر، پیامدهای فرهنگی بیماریهای واگیر، بیماریهای واگیر، بهداشت عمومی، روشهای پژوهش و ابزارهای مطالعات تاریخ اجتماعی بیماریهای واگیر بود که برای کارشناسان و محققان حوزه تاریخ اجتماعی فرصتی مناسب برای یادگیری و ارائه یافتهها ایجاد کرد.
رئیس گروه تحقیقات آرشیوی و تدوین استانداردها در پژوهشکده اسناد گفت: از مجموع مقالههای رسیده، 30 مقاله قابلیت چاپ و نشر در مجلات علمی پژوهشی داشت و یک مجموعه چکیده مقالات در قالب کتاب دیجیتالی و چند نسخه فیزیکی چاپ شد.
معتقدی تصریح کرد: فواید این همایش میتواند راهنمای مفیدی برای استفاده از اسناد و منابع کمکی موجود در آرشیو ملی با موضوع بیماریهای واگیر برای محققان ارائه اطلاعاتی پیرامون نشستهای سراسر جهان با موضوع مشابه در فاصله سالهای 2020 و 2021، ارائه گاهشمار بیماریهای واگیر در ایران صد سال اخیر مستند به اسناد و مدارک قابل دسترسی در آرشیو ملی به محققان معرفی منابع دست اول تاریخ معاصر برای کسب اطلاعات تاریخ اجتماعی بیماریها باشد.
وی خاطرنشان کرد: در نهایت دبیرخانه همایشهای بین المللی تاریخ اجتماعی راه اندازی شد و قرار بر این است که همچنان این تجربه میدانی برای راه اندازی نشستهای تخصصی تاریخ اجتماعی ایجاد شود.
*س_برچسبها_س*