جمعه 19 بهمن 1403

پیامدهای منفی افزایش سود اوراق بانکی

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، دکتر شهبازی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش سود اوراق بانکی گفت: کسانی که می‌خواهند در زمینه‌های تولید کار کنند با این وضعیت نمی‌توانند، سود دریافتی بانک‌های خصوصی بالا است حول و حوش 30 درصد می‌رود و این جای نگرانی است.  عنوانی انتخاب شده حاتم بخشی از جیب سهامداران بورس بفرمائید که چرا دارد این اتفاق صورت می‌گیرد؟ تا کی می‌خواهد ادامه پیدا کند؟ حرکت‌هایی که باعث عدم اعتماد مردم می‌شود ما در آن مرحله به آن صورت عمل کردیم و این است که این اعتماد دارد از بین می‌رود و مردم نارضایتی و نگرانی دارند.

 الان رئیس کل بانک مرکزی عوض شدند و این امید زیادی را به وجود آورد، اما این که عده‌ای از کارشناسان هم اعتقاد دارند این اصلاح‌هایی که صورت گرفت اصلاح‌های تکنیکی بود و احتمال تثبیت زیر 40 وجود ندارد چقدر این را تائید می‌فرمایید؟ معتقدیم که اگر دوستان و مدیران و مسئولین یک مقدار با احساس مسئولیت بیشتری در راستای وظایفشان استفاده از تجربیات نخبه‌ها که در زمینه‌های اقتصادی صاحب نظر هستند و همین طور تجربیات گذشته خیلی بهتر می‌شود سامان داد به این قضیه من معتقد هستم که حتی مدیریت کشور را بهتر از این که است الان بهتر می‌توانیم اداره کنیم یک مقدار با توجه بیشتر و احساس مسئولیت بیشتر.

 شما به عنوان یک فرد صاحب تخصص و کارشناس با تجربه بسیار بالا می‌توانید مرجع پاسخ ما باشید، الان ما مثلا اوراق داشتیم اوراق گواهی صادر شده 23 درصد مثلا سه روز پیش بعد آقای رئیس کل بانک مرکزی صحبت از بالاکشیدن بهره بانکی می‌کنند این‌ها با هم مقداری تنافی دارد. بله، این‌ها مشکلاتی است که وجود دارد، می‌آیند تصمیم می‌گیرند بدون این که جامعه آمادگی داشته باشد، آن آثار و عواقبش را در نظر بگیرند یک دفعه تصمیم می‌گیرند سود اوراق را 23 درصد کنند و شما مطمئن باشید که این سود‌های بانکی و کسانی که می‌خواهند در زمینه‌های تولید کار کنند با این وضعیت نمی‌توانند، سود دریافتی بانک‌های خصوصی بالا است حول و حوش 30 درصد می‌رود خود این جای نگرانی است در شرایط فعلی و همه اش باعث افزایش قیمت‌ها و تورم و گرانی را به وجود می‌آورد.

 الان فرض کنیم 23 درصد و با ترکیب و مرکب شدنش تا 30 درصد بخواهد بهره بانکی دهد مالیات و عوارض هم 20 درصد می‌خواهد بدهد یعنی 50 درصد همین الان منفی است. همین باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود. وقتی من دارم وام را می‌گیرم با 25-30 درصد مسلم است که قیمت‌ها بالا می‌رود و متاسفانه هیچ کنترل و نظارتی هم نه است و نه می‌تواند اثرگذار باشد و تجربه هم این را نشان داد.

 الان قاعدتا در اقتصاد وقتی صحبت می‌کنیم یک مدیریت بین بخشی مدنظر است این مدیریت بین بخشی، نظراتی که شما به عنوان کارشناس و صاحب تجربه و در حوزه تقنین دارید یک مقدار تنافی دارد با آن چه که تیم اقتصادی دولت در حال اجرای آن هستند حتی با جا به جایی مهره ها. بله علتش عدم ناهماهنگی است که وجود دارد اگر هماهنگی هم باشد باز ما خیلی بهتر می‌توانیم نتایج مثبت و ثمربخشی را داشته باشیم، ولی این عدم هماهنگی باعث تصمیمات این گونه‌ای می‌شود. نتیجه گیری چیست و چه کار باید کرد و دورنما چیست؟ من معتقدم قضایایی که اخیرا پیش آمد شاید مدیران و مسئولین ما را به این سمت و سو بیاورد که یک مقدار با تعامل بیشتر در زمینه‌های اقتصادی و همینطور استفاده از نظرات نخبه‌ها انشاالله بشود بهتر عمل کرد.