پیشرفت اقدامات مبارزه با قاچاق کالا در حد انتظار نیست / افزایش قیمتها، کالای تقلبی را بیشتر کرد
سرپرست دفتر پیشگیری از قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه پیشرفت کار در حد مورد انتظار ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیست، گفت: درکل میتوان گفت نتیجهای که از پیشگیری و ساماندهی در سطح عرضه گرفتهایم بیشتر از برخوردهای قهری بوده است.
رضا موسیزاده، سرپرست دفتر پیشگیری از قاچاق کالا و ارز در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، پیرامون مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب، کالای قاچاق باید در تمام زنجیره تأمین و توزیع (حتی قبل از ورود به کشور) تا سطح عرضه، آماج اقدامات گوناگون مبارزه با قاچاق قرار گیرد.
موسیزاده در خصوص رویکرد ستاد برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز عنوان کرد: مطابق فرمایش رهبری، دیدگاه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نظارت بر کل زنجیره کالا به طور یکپارچه است از همین رو مبارزه با قاچاق در سطح عرضه بهعنوان یکی از حلقههای زنجیره مبارزه با قاچاق کالا است و بهطورکلی در دو بخش پیشگیرانه و مقابلهای دنبال میشود.
اقدامات پیشگیرانه از قاچاق کالا نتیجهبخشتر از برخوردهای قهری است
وی در رابطه با حوزه پیشگیری از قاچاق کالا توضیح داد: مسئله اصلی در مبحث پیشگیری، بهبود فرایند تصمیمگیری در حیطههای اقتصادی و بازار است. باتوجهبه عضویت اتاق اصناف ایران و اتاق بازرگانی ایران در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، در واقع تمامی تصمیمات در خصوص مبارزه با قاچاق با هماندیشی و مشارکت نمایندگان تولید و تجارت انجام میشود.
موسیزاده ادامه داد: طبق قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، میبایست رویکرد هماندیشی برای تصمیمگیری در حوزه مبارزه با قاچاق کالا و ارز در تمام دستگاهها مدنظر قرار گیرد البته ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز این رویکرد را بهعنوان یک اصل مهم مورد توجه قرار داده است.
پیشرفت اقدامات مبارزه با قاچاق کالا و ارز در حد انتظار نیست
این مقام مسئول عنوان کرد: قاچاق هیچگاه صفر نمیشود و این پدیده در تمامی کشورها وجود دارد؛ لذا به دنبال کاهش مقدار و آسیبهای آن هستیم. اگرچه پیشرفت کار در حد مورد انتظار ستاد نبوده؛ اما درکل میتوان گفت نتیجهای که از پیشگیری و ساماندهی در سطح عرضه گرفتهایم بیشتر از برخوردهای قهری بوده است.
تأثیرات مقطعی اقدامات مقابلهای با قاچاق کالا
موسیزاده با بیان اینکه شاید برخورد قهری، بهصورت مقطعی اثرگذار باشد، توضیح داد: اما این نوع برخورد در بلندمدت ضمن افزایش هزینهها باعث تغییر شکل فرایندهای قاچاق و انتقال آن به کانالهای دیگر میشود.
بیشترین سهم عرضه قاچاق کالا مربوط به واحدهای صنفی فاقد پروانه است
به گفته سرپرست دفتر پیشگیری از قاچاق کالا و ارز، بر اساس بررسیهای انجام شده بیشترین سهم عرضه قاچاق، مربوط به واحدهای صنفی فاقد پروانه است؛ بنابراین نقش اتاق اصناف بهعنوان مرجع بالادستی واحدهای صنفی، حائز اهمیت است و این انتظار وجود دارد که اتاق اصناف پایش و ساماندهی واحدهای صنفی را به نحو مطلوبی انجام دهد. همچنین آموزش و آگاهیبخشی لازم به بدنه جامعه صنفی نیز باید از این طریق پیگیری و انجام شود.
لزوم آگاهیبخشی عمومی درباره مضرات استفاده از کالای قاچاق
موسیزاده با بیان اینکه سطح عرضه محل تأمین نیاز جامعه است، گفت: بازار، محل تأمین نیاز جامعه و تلاقی مصرفکننده با کالاهاست که علاوه بر فضای حقیقی، فضای مجازی را نیز شامل میشود؛ دراینخصوص اولویت ستاد، آگاهیبخشی عموم جامعه درباره مضرات مصرف کالاهای قاچاق است.
وی در خصوص تأثیر پدیده قاچاق بر اقتصاد کشور افزود: چنانچه مصرفکنندگان واقعاً احساس کنند با مصرف کالای قاچاق، تولید داخلی و اشتغال جوان ایرانی خدشهدار شده و آسیبهای اقتصادی آن نهایتاً به کل جامعه باز میگردد؛ تقاضای کالای قاچاق کاهش و عرضه آن نیز محدود خواهد یافت.
افزایش قیمتها، کالای تقلبی را در بازار بیشتر کرد
این مقام مسئول عنوان کرد: البته میبایست دقت شود که در سالهای اخیر باتوجهبه افزایش قیمتها، نسبت کالاهای تقلبی نیز افزایشیافته و بخشی از تخلفات در حیطه تقلب جای میگیرد که خارجازموضوع قاچاق است؛ اما در مجموع مانند کالاهای قاچاق به تولید قانونی و سلامت جامعه آسیب میرساند.
عرضه کالای ایرانی با برند خارجی
موسیزاده با اشاره به عرضه کالای ایرانی با برند خارجی بیان کرد: متأسفانه در برخی موارد کالاهای ایرانی با برچسب خارجی عرضه میشود که از یک سو تشخیص را دشوار میسازد و از سوی دیگر، نشاندهنده آن است که هنوز تولیدکننده و مصرفکننده ما به این باور نرسیده که کالای ایرانی دارای کیفیت قابلقبول است؛ اما به همان جنس را با برچسب خارجی اقبال نشان میدهد؛ لذا تولیدکنندگان هم میبایست کیفیت و قیمت کالا را در حد مطلوبی کنترل کرده تا مصرفکننده به مصرف کالای قاچاق گرایش پیدا نکند.
افزایش شفافیت گردش کالا با تدوین ضوابط خرید، فروش، حمل و نگهداری
وی با بیان اینکه اولویت دیگر، تدوین ضوابط خرید، فروش، حمل و نگهداری در خصوص کالاهای موضوع قاچاق است، گفت: این مورد باهدف ارتقای شفافیت گردش کالا در زنجیره تأمین و توزیع کالاها مدنظر قرار گرفته و در گروههای کالایی مختلف نظیر لوازمخانگی، دخانیات، دارو و تجهیزات پزشکی، کالاهای اساسی، دام زنده، لوازمیدکی خودرو، سوخت و غیره با تأیید اعضای ستاد و ابلاغ رئیسجمهور در حال اجراست.
این مقام مسئول در پایان تصریح کرد: اگر پیشگیری، سیاستگذاری منطقی و ساماندهی توأم با مقابله و برخورد با قاچاق کالا انجام شود، میتوان ضمن تأمین مناسب بازار به اهداف موردنظر نیز دستیافت؛ ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا بهعنوان سیاستگذار، ناظر، برنامهریز و هماهنگکننده امور مبارزه با قاچاق کالا و ارز امیدوار است که با عزم، همراهی و اقدامات 29 دستگاه عضو ستاد بتواند گامهای مؤثری در این مسیر بردارد.