پیش بینی بازار مسکن / منتظر افزایش قیمت باشیم؟
پیش بینی های مهمی درباره وضعیت بازار مسکن از سوی کارسناسان مطرح شده است.
بازار مسکن و قیمت های رهن و اجاره، همواره مورد توجه مردم و البته جوانان بوده است.
عضو هیات رئیسه و خزانهدار اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران درباره خروج بازار مسکن از رکود، گفت: «رکود معاملات مسکن در سال 1403 نیز در ادامه دارد. زیرا مولفههایی که میتواند بازار را از رکود خارج کند مانند عرضه، کاهش قیمت مصالح ساختمانی و ثبات قیمت ارز اتفاق نیفتاده است.»
بازار مسکن یکی از مهمترین بازارهای اقتصادی در هر کشوری است. این بازار شامل خرید، فروش و اجاره ملکها مانند خانهها، آپارتمانها، ویلاها و مغازهها میشود. بازار مسکن تحت تأثیر عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قرار دارد.
رکود در سال 1402 یکی از اصلیترین مسائلی بود که بازار مسکن با آن دست و پنجه نرم کرد؛ رکودی که حتی با افزایش نسبی در پایان سال، باز هم نسبت به سالهای گذشته افت چشمگیری را تجربه کرده و بهنظر میرسد امسال هم ادامه داشته باشد. مهدی کرباسیان، عضو هیات رئیسه و خزانهدار اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران در مورد افق دید خود از معاملات مسکن در سال 1403 گفت: «رکود معاملات مسکن در سال 1403 نیز ادامه دارد. زیرا مولفههایی که میتواند بازار را از رکود خارج کند مانند عرضه، کاهش قیمت مصالح ساختمانی و ثبات قیمت ارز، اتفاق نیفتاده است.»
رکود معاملات مسکن ادامه دارد
مهدی کرباسیان، عضو هیات رئیسه و خزانهدار اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران درباره خروج بازار مسکن از رکود، گفت: «رکود معاملات مسکن در سال 1403 نیز در ادامه دارد. زیرا مولفههایی که میتواند بازار را از رکود خارج کند مانند عرضه، کاهش قیمت مصالح ساختمانی و ثبات قیمت ارز اتفاق نیفتاده است.»
وی افزود: «مولفههای تاثیرگذار بر بازار مسکن مدام تحت تاثیر مسائل دیگری قرار میگیرد و بهصورت هیجانی قیمتها افزایش پیدا میکند.»
کرباسیان بیان کرد: «در این بین عواملی وجود ندارد که باعث شود بازار رونق بگیرد. از عوامل تاثیرگذار بر رونق بازار و کنترل قیمت، عرضه است که دولت باید آن را پیگیری کند.»
مدیرعامل بانک مسکن اعلام کرد که مبلغ تسهیلات حمایتی بانک مسکن برای مستاجران با پرداخت 15 هزار و 804 تسهیلات ودیعه مسکن در سال 1402 به مبلغ بیش از 9 هزار و 83 میلیارد ریال افزایش یافته است، که نسبت به سال قبل افزایش 170 درصدی را نشان میدهد.
راهکارهای کاهش هزینه ساخت نهضت ملی مسکن
هدف طرح نهضت ملی برنامه ساخت 4 میلیون مسکن است تا متقاضیان در این بازار که سالها از دسترسی به مسکن محروم ماندهاند با حمایتهایی مانند تأمین زمین و پرداخت تسهیلات، خانهدار شوند.
با توجه به اینکه این برنامه اقشار هدف را نیز برای تأمین مسکن در نظر دارد، هدف دولت کاهش هزینه ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن است تا فشار مالی کمتری به متقاضیان این واحدها وارد شود؛ از سوی دیگر تأمین منابع ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن از تسهیلات بانکی و آورده مردم در نظر گرفته شده است. در پرداخت تسهیلات بانکها کم کاری میکنند و از سوی دیگر با توجه به اینکه بیشتر متقاضیان نهضت ملی مسکن از اقشار متوسط و ضعیف جامعه هستند، تأمین آورده اولیه برای آنان مشکل است.