دوشنبه 7 آبان 1403

پیش بینی حساس از آینده قیمت خودرو

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع

پس از آنکه اواخر تابستان شاهد کاهش قیمت بسیاری از خودروهای پر تقاضای بازار بودیم، حالا چند هفته ای است که دوباره قیمت ها صعودی شده است؛ قیمت پژو 206 تیپ 2 به 310 میلیون تومان رسید و پژو 207 اتوماتیک،‌600 میلیون تومان معامله می شود. این در حالی است که آمارها نشان از افزایش تولید و عرضه خودرو توسط خودروسازان بزرگ کشور در 6 ماهه نخست امسال دارد. در این شرایط چرا قیمت خودرو افزایشی شده...

آمارهای تولید خودرو نشان می‌دهد که در 6ماهه ابتدایی امسال شاهد رشد تیراژ تولید خودروسازان بزرگ داخلی بودیم؛ در واقع مهم‌ترین ایده وزارت صمت برای کنترل قیمت‌ها در بازار آزاد که همان افزایش عرضه است،‌تا حدودی محقق شده است. با این وجود طی چند هفته گذشته شاهد اوج‌گیری دوباره قیمت‌ها در بازار آزاد هستیم. به عنوان مثال قیمت پژو 206 تیپ 2 که اواخر شهریور به زیر 300 میلیون تومان هم رسیده بود، در هفته پایانی مهر ماه به 310 میلیون تومان رسید و یا قیمت کوییک با افزایش 5 میلیون تومان را طی هفته گذشته ثبت کرد.

کریمی، کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه در حال حاضر متغیر اصلی بازار خودرو قیمت دلار و انتظارات تورمی است، بیان کرد؛ با توجه به اینکه از یکسو خودرو به عنوان یک کالا قابل مبادله تقریبا به طور یک به یک از قیمت دلار پیروی می‌کند و از سوی دیگر، انتظارات تورمی افراد با توجه به شرایط برجامی و تثیبت دلار در قیمت های 32 و 33 هزار تومان، افزایش یافته است، صعودی شدن قیمت ها در بازار کاملا طبیعی است و به نظر می‌رسد که در صورتی که شرایط اقتصادی و سیاسی به همین منوال ادامه پیدا کند، افزایش قیمت ها در بازار خودرو ادامه خواهد یافت.

در حال حاضر اکثر مدل‌های پرتقاضای بازار با توجه به قیمت دلار در محدود 33 هزار تومان، در قیمت تعادلی خود هستند. به عنوان مثال قیمت تعادلی پژو پارس حدود12 هزار دلار است که با توجه به دلار 33 هزار تومانی، قیمت تعادلی این خودرو حدود395 میلیون تومان می شود. این در حالی است که در حال حاضر قیمت این خودرو در بازار آزاد حدود 385 میلیون تومان است.

کریمی ادامه داد؛ بنابراین در صورتی که قیمت دلار در محدوده های فعلی باقی بماند نباید انتظار کاهش قیمت خودرو را داشت و در صورتی که قیمت دلار افزایشی باشد، قطعاً با یک تاخیر این افزایش قیمت به بازار خودرو هم سرایت می‌کند.

کریمی در خصوص افزایش تیراژ تولید خودروسازان و تاثیر آن بر قیمت ها گفت: قطعا افزایش عرضه می تواند به کاهش قیمت ها کمک کند اما باید توجه داشت که این عرضه در چه قیمتی صورت می پذیرد. در شرایطی که قیمت گذاری دستوری در صنعت خودرو باعث اختلاف چند ده میلیونی میان قیمت بازار و مصوب شده است؛ افزایش عرضه در قیمت مصوب که غیرواقعی است نه تنها به تعادل بازار و کاهش قیمت در بازار خودرو نمی انجامد بلکه منجر به افزایش تقاضای سوداگری می‌شود. در حقیقت این افزایش عرضه نه تنها کمکی به بازار خودرو نمی کند بلکه التهاب بیش تر بازار را با افزایش تقاضای سوداگرانه به همراه دارد.