پیشبینی فروش 70 همتی محصولات دانشبنیان با تسهیلات رشد تولید دانشبنیان
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی پیشبینی کرد فروش شرکتهای دانشبنیانی که از تسهیلات رشد تولید این صندوق استفاده کنند به حدود 70 همت برسد و گفت: سه بانک تاکنون 3500 میلیارد تومان تسهیلات رشد تولید دانشبنیان پرداخت کردهاند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، دکتر محمدصادق خیاطیان؛ رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در نشست روسای پارکهای علم و فناوری سراسر کشور که در باغ نگارستان برگزار شد، با بیان اینکه یکی از مهمترین مأموریتهایی که میتوان در کشور دنبال کرد، بحث توسعه فناوری و استفاده از ظرفیت نخبگان برای ارتقاء و توسعه اقتصاد دانش بنیان در کشور است، نقش پارکهای علم و فناوری را در این میان مهم توصیف کرد و گفت: این پارکها، متولیان و راهبران توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری در منطقهای هستند.
این توقع جدی از پارکها وجود دارد که نقش جدی در راهبری توسعه فناوری و نوآوری در استان و منطقه خود ایفا کنند. معتقدم تا حدودی زیادی پارکها در این زمینه موفق شدهاند. در استانها، ستادهای اقتصاد دانشبنیان با مدیریت استانداری شکل گرفته است و در اغلب استانها، دبیری این ستادها برعهده پارکهای علم و فناوری است.
نقش مهم پارکها در کمک به توسعه زیستبوم نوآوری و فناوری استان و منطقه
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، نقشی که پارکهای علم و فناوری در همافزایی بین دستگاههای اجرایی برای پیشبرد اهداف و مأموریتها برعهده دارند را قابل توجه خواهند و ضمن اظهار امیدواری نسبت به این مسئله که این مسیر، توسعه و ادامه پیدا کند، تصریح کرد: این موضوع، راهبرد مهمی است که اتفاق افتاده است. گاهی این انتقاد وجود داشت که چرا در مناطقی که ظرفیت و زیرساخت لازم در آن وجود ندارد، پارکهای علم و فناوری ایجاد میشود؟ معتقدم باید در جاهایی خودمان مزیت خلق کنیم؛ شاید استانی از لحاظ نیروی انسانی و زیرساختی از استانهای دیگر عقبتر باشد، اما آیا باید این موضوع ادامهدار باشد و آیا این موضوع با عدالت سازگاری دارد؟ باید جاهایی زیرساخت ایجاد و مزیت خلق کرد. عملکرد در این بخش بسیار روشن بوده و ظرفیتهای خوبی ایجاد شده است. مدیران پارکهای علم و فناوری میتوانند نقش مهمی در توسعه زیستبوم نوآوری و فناوری استان و منطقه خود ایفا کنند.
وی پیگیری سیاست تمرکززدایی و پرهیز از مرکزگرایی را از سیاستهای جدی صندوق نوآوری و شکوفایی طی سالهای گذشته عنوان کرده و گفت: واقعا اعتقاد دارم نمیتوان همه نیازها و درخواستها را از تهران پاسخ داد. با ابزارهایی که در اختیار داریم و نیز نهادهای قانونی که وجود دارند نظیر صندوقهای پژوهش و فناوری، کار را در دو قالب شروع کردیم. تسهیلاتی را اختیار این صندوقها قرار دادیم که میتوانند به شکل وام جعاله به واحدهای فناور و خلاق مستقر در پارکهای علم و فناوری (شرکتهای غیردانشبنیان) پرداخت کنند. در این زمینه در بخش جعاله 1400 میلیارد تومان تسهیلات در اختیار 27 صندوق پژوهش و فناوری قرار دادهایم.
معرفی مدل جدید تخصیص خط اعتباری با صندوقهای پژوهش و فناوری
خیاطیان گفت: در مورد شرکتهای دانشبنیان کوچکتر در استانها که به رقمهای پایینتری نیاز داشتند، در قالب تخصیص خط اعتباری تسهیلات اعطا کردهایم. در این بخش در قالب تخصیص خط اعتباری به صندوقهای پژوهش و فناوری استانها وارد عمل شدیم. صندوق پژوهش و فناوری در قالب یک فرمول، اعتباری از سمت صندوق نوآوری و شکوفایی دریافت و میتوانند در طرحهای شرکت دانشبنیان در قالب تسهیلات معمول صندوق نوآوری شامل نمونهسازی، صنعتیسازی و... مشارکت کند. در این بخش حدود 3900 میلیارد تومان قرارداد خط اعتباری با صندوقهای پژوهش و فناوری استانها منعقد شد. به زودی نیز مدل جدید تخصیص خط اعتباری با صندوقهای پژوهش و فناوری معرفی میشود. این رویکرد را در قالب تمرکززدایی انجام دادیم تا بتوانیم صندوقهای پژوهش و فناوری استانی را تقویت کنیم.
کمک به تأمین مالی شرکتهای دانشبنیان، فناور و خلاق استانها در رویداد "استان آپ"
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در بخش دیگری از سخنان خود منتورینگ، آموزش و مشاوره را از مأمویتهای جدی و مهم پارکهای علم و فناوری عنوان کرد و گفت: در این راستا با 47 پارک علم و فناوری تفاهمنامه منعقد کردهایم و از برگزاری دورههای آموزشی در این مراکز به خصوص برای شرکتهای دانشبنیان حمایت کرده و هزینههای برگزاری این دورهها را پرداخت میکنیم. یکی دیگر از زمینههای همکاری، برگزاری انواع رویدادهایی است.
خیاطیان ادامه داد: این رویدادها با موضوعات مختلف با همکاری پارکهای علم و فناوری در استانها برگزار میشود. برای تأمین سرمایه مورد نیاز شرکتهای دانشبنیان، فناور و خلاق، رویدادهایی تحت عنوان «استان آپ»، با محوریت پارکهای علم و فناوری، صندوقهای پژوهش و فناوری استان و صندوقهای VC برگزار میکنیم و در مدلهای مختلف سرمایهگذاری، شرکتها میتوانند سرمایه مورد نیاز را جذب کنند. همینطور بحث تامین مالی جمعی را دنبال میکنیم.
وی موضوع تأمین مالی جمعی را شکل جدیدی از تامین مالی شرکتهای دانشبنیان عنوان کرد که با جدیت در صندوق نوآوری و شکوفایی پیگیری میشود و گفت: این روش یکی از مصادیق مردمی کردن اقتصاد دانشبنیان است. در این روش یک نهاد، اصل سرمایه سرمایهگذاران را تضمین یا به اصطلاح بیمه میکند؛ زمانی که رکن ضامن مشخص شد، طرح برای تأمین مالی جمعی روی سکوی تأمین مالی جمعی مورد تأیید فرابورس قرار میگیرد و در یک بازه زمانی، افراد حقیقی و حقوقی در این طرح دانشبنیان مشارکت میکنند. این موضوع ظرفیت بسیار خوبی است و در صندوق نوآوری از این ظرفیت برای حمایت بیشتر از شرکتهای دانشبنیان استفاده و در نقش رکن ضامن عمل میکنیم.
سفرهای استانی برای افزایش ضریب نفوذ صندوق نوآوری در سراسر کشور
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ضریب نفوذ این صندوق در سراسر کشور را 70 درصد اعلام کرد و گفت: براساس تعداد شرکتهای دانشبنیان هر استان اگر هر شرکت حداقل از یکی از خدمات صندوق نوآوری استفاده کرده باشد، میانگین ضریب نفوذ صندوق نوآوری و شکوفایی حدود 70 درصد است؛ بالاترین ضریب نفوذ صندوق نوآوری 94 درصد و پایینترین ضریب نفوذ 57 درصد است. برای تقویت ضریب نفوذ صندوق نوآوری در استانها، سفرهای استانی را طراحی کردهایم که هیئتی متشکل از مدیران و کارشناسان صندوق نوآوری با سفر به استانهای مختلف، شرکتهای دانشبنیان استان را برای اعطای تسهیلات مورد ارزیابی قرار میدهند. آمادگی داریم در قالب سفرهای استانی، از شرکتهای دانشبنیان استانها حمایت بیشتری داشته باشیم.
پیشبینی فروش 70 همتی محصولات دانشبنیان با تسهیلات رشد تولید دانشبنیان
خیاطیان با اشاره به بسته رشد تولید دانشبنیان که در صندوق نوآوری و شکوفایی تدوین شده است، یادآور شد: در قالب قراردادی که با سه بانک منعقد کردهایم، شرکتهای دانشبنیانی که بتوانند دو برابر رشد فروش محصولات دانشبنیان نسبت به سال پیش داشته باشند، میتوانند از تسهیلات رشد تولید برخوردار شوند. پیشبینی کردهایم که این شرکتها میتوانند 60 تا 70 همت رشد فروش محصولات دانشبنیان را رقم بزنند. این سه بانک تاکنون 3500 میلیارد تومان تسهیلات تاکنون پرداخت کردهاند و برآورد داریم که این رقم امسال منجر به 50 همت رشد فروش شود.
کمک پارکهای علم و فناوری به رونق صندوقهای پژوهش و فناوری استان
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در بخش دیگری از سخنان خود تعداد صندوقهای پژوهش و فناوری دارای مجوز را 69 و میزان سرمایه این صندوقها را حدود 2800 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: پارکهای علم و فناوری و دانشگاهها در 50 صندوق سهامدار هستند. البته در برخی استانها گلهمندیهایی وجود دارد که تعامل پارکها با صندوقهای پژوهش و فناوری استان چندان مناسب نیست و باید برای این موضوع فکری کرد. پارکهای علم و فناوری باید به رونق صندوقهای پژوهش و فناوری کمک کنند.
وی با بیان اینکه چند موضوع برای کشور در حوزه دانشبنیان مهم است و این موارد را در صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان اولویت پیگیری میکنیم و امیدواریم با ایدهها و طرحهای خود، از این کار حمایت کنید، گفت: موضوع اول بحث صادرات است؛ موضوع صادرات دانشبنیان برای همه ما حائز اهمیت است. در صندوق نوآوری بسته صادرات دانشبنیان را تصویب کردهایم و در عین حال، مجوز تولید فراسرزمینی را برای کمک به دانش بنیانها دریافت کردهایم.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی تصریح کرد: در این حوزه برنامههای مفصلی داریم که به مرور اعلام خواهد شد. برای کمک به شرکتهای دانشبنیان در حوزه صادرات و برای اینکه ریشه تولید و ریشه دانشبنیان را در کشور حفظ کنیم و در عین حال زمینه دسترسی دانشبنیانها به بازارهای بینالمللی را فراهم و به رقابتپذیری آنها کمک کنیم، بسته صادرات دانش بنیان و تولید فراسرزمینی را در نظر گرفتهایم. شرکتهای دانشبنیان که مستعد هستند و میتوانند در کشورهای دیگر با ایجاد چنین زیرساختهایی، تولید فراسرزمینی را آغاز کنند و فعالیت صادراتی داشته باشند، در صندوق نوآوری و شکوفایی از آنها حمایت میکنیم.
خیاطیان گفت: موضوع دوم تعامل با شرکتهای بزرگ است. طبق هدفگذاری صورت گرفته، در پایان برنامه هفتم توسعه 7 درصد GDP کشور باید به اقتصاد دانشبنیان اختصاص داشته باشد. این کار به برنامهریزی جدی نیاز دارد و یکی از راهکارهای آن، ورود شرکتها و صنایع بزرگ به مسئله دانشبنیانی است و این کار باید با دو رویکرد انجام شود: اول قرار گرفتن شرکتهای دانشبنیان و فناور در زنجیره ارزش شرکتها و صنایع بزرگ که نمونه موفق آن را در فولاد، پتروشیمی و صنایع غذایی شاهد هستیم. این کار به بزرگ شدن بازار شرکتهای دانش بنیان کمک زیادی میکند.
وی ادامه داد: دوم، سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ در حوزه فناوری و نوآوری است که قانون جهش دانشبنیان، ظرفیت خوبی برای تشویق و ترغیب این شرکتها به سرمایهگذاری در شرکتهای دانشبنیان و فناور کرده است و موضوع معافیت مالیاتی به عنوان مشوق گزینه بسیار خوبی است. در استانهای مختلف، شرکتهای بزرگی فعالیت دارند که احتمالا علاقهمند سرمایهگذاری در شرکتهای دانش بنیان و فناور هستند و به این حوزه میتوانید توجه ویژهای داشته باشید.
انتخاب حوزههای اولویتدار در صندوق نوآوری
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: در صندوق نوآوری اولویتهایی را مشخص کردهایم. طبق قانون وظیفه حمایت از همه شرکتهای دانش بنیان را برعهده داریم، اما این شرکتها بزرگ شدهاند و نمیتوانیم همه نیازهای آنها را پاسخگو باشیم؛ برای همین اولویتگذاری کردهایم و حدود 70 درصد خدمات ما در حوزههای اولویتدار متمرکز خواهد شد که شامل سه حوزه فناوری هوش مصنوعی، میکروالکترونیک و زیست فناوری است و سه مسئله امنیت غذایی، انرژی با تکیه بر بهرهوری انرژی و حوزه آب را به عنوان حوزههای اولویتدار انتخاب کردهایم. قصد داریم از سال آینده 70 درصد خدمات صندوق را با تمرکز بر روی این حوزههای اولویتدار پیش ببریم.