پیشفرضهای غلط و تحلیلهای اشتباه
شبهات مطرح شده توسط دکتر علینقی مشایخی متکی بر یک پیش فرض بوده که از یک ذهنیت و تحلیل اشتباه نشأت گرفته است و هیچ بعید نیست که ایشان در تطبیق وظایف رهبر انقلاب با مصادیق دچار اشکال یا ذهنیت غلط شده باشد.
به گزارش گروه امام و رهبری خبرگزاری تسنیم، دکتر جعفر علیاننژادی در یادداشتی با عنوان «پیشفرضهای غلط و تحلیلهای اشتباه» نوشت: دکتر علینقی مشایخی استاد دانشگاه صنعتی شریف، در برنامه شیوه که از شبکه چهار سیما به صورت هفتگی پخش می شود، تحلیل های پرسش برانگیزی ارائه دادند که به صورت طبیعی منشاء سوءبرداشت شده و برخی رسانه ها و شبکه های اجتماعی معارض در داخل و خارج از کشور، اقدام به برجسته سازی آن کرده اند. فارغ از موضوع سوءاستفاده های رسانه ای صورت گرفته از این دست گفتگوها - که مجالی دیگر می طلبد -، اما اظهارات مهمان محترم، دربردارنده شبهاتی است که نیاز به تحلیل و پاسخ دارد. می توان گفت دو شبهه اصلی در این گفتگو طرح شده است. یکی مربوط به حوزه اختیارات و وظایف رهبری نظام اسلامی است و دیگری که خود تابعی از همین محور است، شبههای مربوط به نوع رهبری ولی فقیه در طی یکسال کاری است.
مشایخی مطرح کرده، ای کاش رهبر انقلاب که خود زمانی در مسند اجرایی کشور بوده و کارها جلو می رفته است، اکنون که در این مسند نیست، امکانات اجرایی به دولت واگذار شود و دولت پاسخگو باشد. این شبهه متکی بر یک پیش فرض بوده که از یک ذهنیت و تحلیل اشتباه نشأت گرفته است. این ذهنیت که دولت در تصمیم گیری استقلال نداشته و رهبر انقلاب در تصمیمات آن دخالت می کند، بنابراین راه برای فرار از مسئولیت پذیری و پاسخگویی دولت باز می شود چراکه اگر دولت امور را خوب پیش نبرد، تقصیر را گردن نمی گیرد. بعید است یک استاد تمام رشته مدیریت، نسبت به وظایف و اختیارات رهبری که در قانون اساسی، آمده است، ناآشنا باشد، اما هیچ بعید نیست که ایشان در تطبیق آن وظایف با مصادیق دچار اشکال یا ذهنیت غلط شده باشد. وظایفی که بارها هم در مواضع صریح رهبری مورد اشاره قرار گرفته و هم در سیره عملی ایشان جلوه کرده است.
به طور خلاصه می توان گفت، آنچه رهبر انقلاب در این خصوص بر زبان آورده و بر همان گفته عمل کرده است، چنین است: دیدهبانی و جلوگیری از انحراف حرکت کلی کشور، یا مدیریت کلان اهداف و ارزش های انقلاب اسلامی که در قالب سیاست ها و اسناد بالادستی، مواضع، احکام و گفتارهای عمومی عرضه شده است.
سوال یا شبهه بعدی که از مضمون کلام دکتر مشایخی افاده می شود آن است که رهبر انقلاب ابتدای هر سال شعارهای اقتصادی مطرح می کنند اما در بیشتر سخنرانی ها به اموراتی غیر از موضوع شعار سال، نظیر مبارزه با فتنه و دشمن و تمجید از مبارزین میپردازد. این سوال نیز تابعی از همان اشتباه یا درک غلط تطبیق حوزه وظایف با مصادیق روز است. این شبهه مربوط به اداره با کیفیت یا خوب کشور است. یعنی دکتر مشایخی به عنوان استاد مدیریت دانشگاه شریف، سوال خود را متوجه کیفیت تدبیر امور کشور کرده است.
آقای مشایخی! امنیت و اقتدار را از توسعه حذف نکنید!طبیعتا بر مبنای آنچه در بالا پیرامون نوع رهبری رهبر انقلاب گفته شد، باید دانست همان دیده بانی منجر به تشخیص نیازهای عاجل، فوری و حیاتی کشور شده و اولویت هایی را پیش روی مقام معظم رهبری می گذارد. حرکت هماهنگ مجموعه نظام، درک چنین حساسیت ها واولویت بندی ها و حرکت به سمت آنهاست. حرکت کلی و جمعی صحیح به سمت اهداف میسر نمی شود، مگر حرکت فردی مردم و مسئولین نیز جهت دار و عقلانی باشد، توصیه های ولی فقیه در دیدارهای متعدد سالانه با مسئولین و مردم، با چنین درکی قابل انجام است. جهت دهی عقلانی (اسلامی) به کارها، میزان کارایی را چند برابر کرده و خدمت رسانی را چند برابر می کند.
قاعدتا یکی از نیازهای فوریت دار کشور، مسائل اقتصادی و معیشتی مردم است. هر عقل سلیمی می تواند تشخیص دهد، رهبر انقلاب فارغ از مباحث ابتدای سال و توضیح و تبیین این نیاز در سخنرانی ها متعدد قبل از شهادت آیت الله رئیسی و سپس سخنرانی روز مراسم تنفیذ و اولین دیدار دولت چهاردهم و اشاراتی کوتاه در چند سخنرانی دیگر، ایشان به صورت جدی و مستمر پیگیر امور اقتصادی و معیشتی از دولت چهاردهم هستند و تمام امکانات لازم و ظرفیت های موجود نظام را برای کمک به دولت در این خصوص، همراه ساختهاند. بنابراین می توان گفت، نه تنها تمام امکانات تصمیم گیری مستقلانه برای دولت در حوزه اقتصاد، فراهم است، بلکه ایشان دیگر نهادهای زیر مجموعه رهبری و نیروهای مسلح و حتی قوای مقننه و قضائیه را نیز برای همراهی با دولت بسیج کرده است.