دوشنبه 15 بهمن 1403

پیمان‌شکنی از نشانه‌های پستی اخلاق / منافق پیمان خود را می‌شکند

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
پیمان‌شکنی از نشانه‌های پستی اخلاق / منافق پیمان خود را می‌شکند

عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه لرستان پیمان‌شکنی را از نشانه‌های پستی اخلاق دانست و گفت: منافق پیمان خود را می‌شکند و این کار سبب برملا شدن چهره او می‌شود.

حجت‌الاسلام محمدرضا خدایی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به شرح فرازی از خطبه چهاردهم نهج‌البلاغه با مضمون «من کلام له (ع) فی مثل ذلک: أَرضُکُم قَرِیبَه مِنَ المَاءِ بَعِیدَه مِنَ السَمَاءِ، خَفَت عُقُولُکُم وَ سَفِهَت حُلُومُکُم، فَأَنتُم غَرَض لِنَابِل وَ أُکلَه لِآکِل وَ فَرِیسَه لِصَائِل»، اظهار کرد: این خطبه نیز در ادامه فتنه آزاردهنده جمل و مذمت، نکوهش و نقد اهل بصره پس از واقعه جمل است.

وی با اشاره به اینکه امام علی (ع) خطاب به بانیان جمل می‌فرماید چرا شما ساده‌انگارانه عمل کردید اخلاق شما ثبات اعتقادی ندارد، افزود: امام علی (ع) در این خطبه اضافه میکند که هیچ معرفت و بصیرتی در اخلاق شما وجود ندارد و محیط شما فسادآور است.

عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه یکی از پستی‌های بانیان جمل آن بود که پیمان‌شکن بودند، افزود: پیمان‌شکنی از نشانه‌های پستی اخلاق است و انسانی که اهل عهدشکنی است منافق است چراکه انسان منافق پیمان خود را می‌شکند و این امر سبب بر ملا شدن چهره او می‌شود.

خدایی با بیان اینکه هر چند امام علی (ع) به اهل جمل صحبت می‌کند ولی ابعاد معرفتی کلام آن حضرت برای تمام دوران‌ها است، ادامه داد: فضای تربیتی بصره به‌عنوان سپاهیان جنگ جمل به شکلی بود که آنان می‌خواستند از آب گِل‌آلود صیدی بگیرند چراکه آنان و حاکمان آنان درد دین نداشته بلکه درد دنیا دارند.

عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه لرستان با بیان اینکه امام علی (ع) در ادامه به موقعیت جغرافیایی شهر بصره، نزدیکی به آب، ساحل، کشتی و نعمت‌های آن اشاره می‌کند، خاطرنشان کرد: اهل بصره که عمده لشگریان جنگ جمل را تشکیل می‌دهند با وجود بهره‌مندی از مواهب و نعمت‌های الهی در مقابل امام علی (ع) به‌عنوان مولای متقیان می‌ایستند و غائله جمل شکل می‌گیرد کمااینکه جمل یکی از غم‌بارترین وقایع تاریخی اسلام است.

وی با اشاره به اینکه امام علی (ع) در مذمت و نکوهش بانیان جمل در بصره می‌فرماید سرزمین شما به آب نزدیک و از آسمان دور است، ادامه داد: در یک معنا می‌توان گفت که اهل بصره با وجود نزدیکی به آب به‌عنوان مایه حیات و تطهیر و طهارت اما از حقیقت دور شدند.

حجت‌الاسلام خدایی با بیان اینکه عقل‌های اهل بصره خفیف و سبک است و از عقل خود استفاده نکردند، افزود: ارزش وجودی انسان به محاسن وجودی است که مهمترین آن عقل است و انسان برای انجام هر کاری باید عقل خود را به کار بسته و با معرفت و بصیرت باشد اما بانیان جمل چنین نبودند.

عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه زمانی که انسان تعقل می‌کند عقل او بارور می‌شود، اضافه کرد: اهل بصره از عقل خود استفاده نکردند و از آن بهره عمیق نبردند.

وی با اشاره به اینکه اهل بصره که عمده لشگریان بانیان جمل بودند، سطحی‌نگر بوده و فقط ظاهر کار را می‌دیدند، افزود: اهل بصره به عمق مطلب و هدف از جنگ فکر نکردند و جامعیت در اندیشیدن را نداشتند، افزود: یکی از پندهای این خطبه آن است که باید از عقل عمیق و فراگیر استفاده کنیم و تمام ابعاد هر مسئله را در نظر بگیریم.

این کارشناس مذهبی با بیان اینکه اگر انسان جامع‌نگر نباشد مورد هدف قرار می‌گیرد و لقمه‌ای برای منافقان و انسان‌های شیطان‌صفت قرار می‌گیرد، اظهار کرد: منافقان اهل بصره را طعمه کردند چراکه آنان به مسائل عمیق نگاه نکرده و فقط ظاهر کار را دیدند و این امر ممکن است بر سر هر انسان سطحی‌نگری بیاید.

وی در پایان بر لزوم تعقل و به‌کارگیری عقل در تمام ابعاد زندگی تأکید کرد و گفت: انسان سطحی‌نگر اسیر هر شبهه‌ای می‌شود و در هر شرایطی زمین می‌خورد.

انتهای پیام