دوشنبه 5 آذر 1403

چالش جدی بنگاه‌های اقتصادی با اومیکرون

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
چالش جدی بنگاه‌های اقتصادی با اومیکرون

دبیر کل اتاق اصناف ایران گفت: سویه جدید امیکرون هم در شرایطی گسترش پیدا کرده که نزدیک عید است و حدود 40 درصد فروش صنوف معمولاً در همین زمان و در اسفند ماه اتفاق می‌افتد و این وضعیت می تواند چالش جدی برای بنگاه‌های اقتصادی و اصناف ایجاد کند.

محمدباقر مجتبایی در گفت‌وگو با ایسنا، اشاره به تعطیلی هفده ماه تالارها، بیش از 90 روزه برخی مشاغل گروه دو، سه و چهار، اظهار کرد: از زمان آغاز شیوع ویروس کرونا، به طور متوسط بیش از یک میلیون و 500 هزار واحد صنفی 30 تا 40 روز تعطیل بودند و خسارت دیدند.

به گفته وی از جمله خسارت‌های سنگین به ویژه در ماه‌های اول این بود که بیش از یک میلیون شاغل در واحدهای صنفی تعدیل شدند. البته بخشی از این افراد بعدا که شرایط عادی شد به کار برگشتند.

دبیرکل اتاق اصناف ایران با بیان اینکه یکی از عواقب اقتصادی کرونا در دنیا کاهش سطح تقاضای کل بود، تصریح کرد: به عبارت دقیق‌تر مردم هم با بیکاری و کاهش سطح درآمدها مواجه شدند و هم بخاطر حفظ ایمنی، سعی در افزایش پس‌انداز خود داشتند و در نتیجه کمتر خرید کردند. دلیل سوم هم این بود که برخی مصوبات ستاد ملی کرونا مثل تعطیلی دانشگاه‌ها و مدارس باعث شد اساساً تقاضا برای برخی اقلام مثل لوازم تحریر، پوشاک، کفش و سایر صنوف مربوطه کاهش پیدا کند. همچنین کاهش دید و بازدیدها هم باعث کاهش تقاضای برخی اقلام خوراکی و همچنین پوشاک شد.

خسارت کاهش فروش از تعطیلات هم بیشتر بود

وی با بیان اینکه تبعات کرونا گسترده و ظریف است و نمی‌توان این خسارتها را مستقیم و دقیق برآورد کرد، اظهار کرد: اما آنچه مشخص است خسارت اقتصادی ناشی از کاهش تقاضا به مراتب و ده‌ها برابر بیشتر از خسارت ناشی از تعطیلی‌های 45 روز تا 3 ماهه بوده است. مثلا بر اساس آمار ریاست جمهوری، در 9 ماهه اول شیوع ویروس کرونا، اصناف 250 هزار میلیارد تومان کاهش فروش داشتند. همچنین در اردیبهشت و آذر سال 1399 شاهد افزایش آمار چک‌های برگشتی بودیم.

مجتبایی ادامه داد: با وجود این که در سال 1400 مردم تا حدودی به زندگی با کرونا عادت کردند و خرید و فروش‌ها بیشتر شد، اما به دلیل شرایط رکود همراه با تورم و همچنین بیکاری، این خسارت ناشی از کاهش تقاضا همچنان هم وجود دارد و بازار به روال عادی قبل از سال 1398 برنگشته است.

از طرف دیگر به گفته دبیر کل اتاق اصناف ایران سویه جدید امیکرون هم در شرایطی گسترش پیدا کرده که نزدیک عید است و حدود 40 درصد فروش صنوف معمولاً در همین زمان و در اسفند ماه اتفاق می‌افتد. بنابراین تداوم این وضعیت می تواند چالش جدی برای بنگاه‌های اقتصادی و اصناف ایجاد کند.

42 درصد جمعیت از طریق اصناف ارتزاق می‌کنند

وی در ادامه با اشاره به فعالیت سه میلیون واحد صنفی در کشور، گفت: در هر واحد صنفی به طور متوسط 3.1 اشتغال ایجاد شده است. بنابراین نه میلیون و 300 هزار نفر در صنوف مشغول به کار هستند که با در نظر گرفتن بعد خانوار 3.8، حدود 35 میلیون نفر ایرانی، یعنی 42 درصد جمعیت ایران مستقیماً از طریق فعالیت‌های صنفی ارتزاق می‌کنند. بنابراین خسارت ناشی از کرونا به جمعیت زیادی وارد شده است.

انتهای پیام