چالشهای فناورانه از قلب صنعت به زیستبوم دانشبنیان سپرده میشوند
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، چگونگی و نحوه رفع نیازهای فناورانه صنعت و شرکتهای صنعتی به کمک دانش بومی، همواره یکی از موضوعات پر چالش در سیاستگذاریهای علم و فناوری در کشورها بوده است. در کشور ایران نیز بازوهای اتصالدهنده صنعت و تأمینکنندگان فناوری این وظیفه را به دوش میکشند و سعی دارند با استفاده از توانمندی و ظرفیت شرکتهای دانشبنیان به حل نیازهای فناورانه شرکتهای صنعتی بپردازند.
واسطهگری بین صنعت و دانشبنیانها با شبکههای کارگزاری فناوری
استارتآپها، شرکتهای دانشبنیان، عمدتا شرکتهای کوچک و یا متوسطی هستند که به دلیل نداشتن زیرساختهای تولید انبوه و بازار کوچک، نمیتوانند توانمندیهای خود را به نوآوریهای صنعتی تبدیل کنند و در اینجا وجود بازیگران دیگری برای ایفای نقش در واسطهگری بین صنایع و فناوران لازم است. این بازیگران، کارگزار فناوری نامیده میشوند و مجموعه این کارگزاران در کشور، یک شبکه را تشکیل میدهند که با تمام صنایع در ارتباط هستند، نیازها و چالشهای آنان را دریافت میکنند و به توانمندیها نیز تسلط دارند.
محمدامین علوی، رئیس شبکه تبادل فناوری در خصوص تشکیل این شبکه میگوید: شبکه تبادل فناوری در سال 1394 ذیل ستاد توسعه فناوری نانو ایجاد شد. این شبکه در اوایل تشکیل به دل صنعت میرفت و نیازهای مختلف در رابطه با فناوری نانو را از آنان دریافت و به فناوران و شرکتهای دانشبنیان معرفی میکرد. از سال 1397 این شبکه گسترش یافت و ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تاکنون به کل زیستبوم دانشبنیان در همه 22 حوزه صنعتی کشور خدمترسانی میکند.
وی ادامه داد: تمرکز اصلی شبکه بر روی حوزههای صنعتی «نفت، گاز و انرژی»، «معدن و فولاد»، «محیط زیست» و «ساخت و ساز» است و نتایج و استقبال خوبی هم از سمت صنعت در این حوزهها به عمل آمده است.
علوی در خصوص فعالیتهای شبکه تبادل فناوری اظهار داشت: این شبکه 80 کارگزار فعال در کل کشور دارد و از ابتدای شکلگیری، با بازدید از بیش از 1600 واحد صنعتی، 4000 تقاضا از این واحدها احصا کرده و 450 پروژه موفق و خاتمهیافته داشته است. در حال حاضر نیز حدود 600 پروژه با مدتزمانهای مختلف چندساله در جریان دارد.
کارگزاران، کاتالیزورهای حل نیاز صنایع هستند
وی در معرفی کارگزارن شبکه اظهار داشت: کارگزار فناوری مجموعهای است که به عنوان کاتالیزور عمل میکند و نیاز صنعتی را دریافت و به زبان فنی بازتعریف میکند. کارگزاران شبکه تبادل فناوری با فعالان صنعتی گفتگو میکند و نیازهای آنان را دریافت میکند و با شناختی که از زیستبوم دارند، نیازها را به شرکتهای توانمند اعلام میکنند. همچنین جلساتی مستمر هم برای معرفی فناوریهای دانشبنیان شرکتها به کارگزاران برگزار میشود.
رئیس شبکه تبادل فناوری در خصوص نحوه بههمرسانی تقاضاها به فناوران تشریح کرد: نیازها و تقاضاهای مختلف از سمت صنایع دریافت میشود و پروژههای معتبر و سوددهی که توانمندی انجام آن در داخل وجود دارد به زیستبوم معرفی میشوند. مجموعه توسعه شرکتهای دانشبنیان، ستادهای توسعه فناوری، پارکهای علم و فناوری منابع اطلاعاتی ما از شرکتهای زیستبوم و توانمندیهای آنان هستند.
علوی تأکید کرد: نقشآفرینی مهم شبکه تبادل فناوری به کمک کارگزاران در این است که علاوه بر نزدیک کردن زبان فنی صنعت و دانشبنیانها به هم، در پوشش ریسک توسعه فناوری نیز به فناوران کمک میکند. شرکتهای فناوری که نمونه آزمایشگاهی و پایلوت موفق داشتهاند، بایستی ریسکپذیری خود را برای ورود به صنعت افزایش دهند و از طرف دیگر صنایع نیز اعتمادی به نمونههای آزمایشگاهی ندارد.
دعوت به نوآوری برای نیازهای صنعتی بدون پاسخ
او در ادامه بیان داشت: اگر صنایع نیازی داشته باشند که شرکتی نتواند آن را حل کند، در صورت پشتیبانی صنعت در یک بازه زمانی مشخص، این نیازها به صورت چالشهای نوآورانه تحت عنوان چالش «اینوتن» معرفی میگردد تا تیمها و فناوران از شرکتها، دانشگاهها، پژوهشگاهها و غیره بتوانند به رفع آن بپردازند و پیشنهادهای خود را برای واحد صنعتی ارسال نمایند تا در نهایت منجر به ایجاد قرارداد همکاری شود.
راهحلهای صنعتی از جنس نانوفناوری
رئیس شبکه تبادل فناوری در توضیح چند نمونه از پروژههای موفق عنوان کرد: در زمینه برداشت از چاههای نفت، وقتی یک چاه نیاز به تعمیراتی در سر یا درون چاه نیاز دارد، به یک فناوری به نام پکر فلاد نیاز است که دارای یک قسمت پلیمری متورمشونده است. این فناوری قبلا توسط شرکتهای خارجی تأمین و اجرا میشد، اما یکی از شرکتهای دانشگاه صنعتی شریف با تحقیق و توسعه روی این فناوری و با حمایت ستاد نانو توانست این نیاز را رفع کند و وارد فرایند عقد قرارداد شود.
وی افزود: در زمینه فناوریهای هوایی نیز از رنگ بدنه، تا قطعات مختلف درون هواپیما مانند شیشهها، فیلترها و قطعات اپتیکی را تهیه و تولید شدهاند. اکثر این محصولات به کمک فناوری نانو ساخته شدهاند و گواهی نانومقیاس نیز دارند.
به گزارش فارس، شبکه تبادل فناوری، تسهیلگریها و حمایتهایی نیز برای دانشبنیانها و فناوران در نظر میگیرد تا بتوانند در زمینه حل چالشهای صنعتی نقشآفرینی کنند.
پایان پیام /