چهارشنبه 7 آذر 1403

چرا آمریکای لاتین منطقه‌ای جذاب برای اقتصاد ایران است؟

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
چرا آمریکای لاتین منطقه‌ای جذاب برای اقتصاد ایران است؟

به گفته کارشناسان آمریکای لاتین یک منطقه راهبردی در جهان است و حضور ایران در این منطقه توازن قدرت برای آمریکایی ها را بر هم زده است.

سفر رییس جمهور به آمریکای لاتین، کشورهای این منطقه را به دوستان سیاسی و اقتصادی ایران تبدیل کرده است به طوری که این منطقه دیگر تنها حیاط خلوت ایالات متحده محسوب نمی‌شود.

رئیس جمهور پس از پایان سر خود به این منطقه اظهار کرد: ما در سیاست خارجی اصل کارمان بر تعادل در ارتباط با همه کشور‌های جهان است. هرکسی در هرکجا در دنیا بخواهد با جمهوری اسلامی ارتباط خوب و سازنده و با توجه به منافع دو کشور داشته باشد ما ارتباط خوبی برقرار می‌کنیم.

وی افزود: اگر کشور‌هایی هم بخواهند با ما دشمنی کنند نگاه ما مقاومت و ایستادگی است و ملت ایران هم در عمل همین‌طور بوده است. نگاه ما به شرق و غرب و همه کشور‌ها متعادل است. در آمریکای لاتین کشور‌هایی که سال‌ها با جمهوری اسلامی ارتباط داشتند، اما در دهه گذشته به دلایلی این ارتباطات به صورت فعال نبوده است و در برخی موارد کار با مشکل مواجه شده، لازم بود که بازنگری کنیم و موانع را برطرف و ارتباط با آمریکای لاتین فعال شود.

اما منطقه‌ی آمریکای لاتین چه مزایایی دارد و چرا منطقه‌ای جذاب برای ایران محسوب می‌شود.

تعدادی از مزایای این منطقه عبارت اند از:

1. بهرمه مندی از 14 هزار میلیارد از ذخایر آب شیرین جهان

2. دارای 9 میلیون متر مربع از مراتع و جنگل‌های آمازون

3. وسعت 21 میلیون کیلومتر مربعی

4. اقتصادی با تولید ناخالص 5 تا 6 هزار میلیار دلار

5. حجم مبادلات یک هزار میلیارد دلاری

6. ذخایر 355 میلیارد بشکه‌ای نفت و گاز

7. جمعیت 700 مییون نفری و بازار هدف گسترده برای ایران

8. بهره مندی از معادن استراتژیک مس و لیتیوم

رئیس جمهور در سفر رسمی 5 روزه به 3 کشور منطقه آمریکای لاتین، با رؤسای جمهور و دیگر مقامات عالی رتبه کشور‌های «ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا» دیدار و گفتگو کرد و در این سفر که در راستای توسعه روابط و ارتقای سطح مناسبات با کشور‌های حوزه آمریکای لاتین در زمینه‌های مختلف انجام گرفت، در مجموع 35 سند همکاری به امضای مقامات عالی رتبه ایران و همتایان‌شان رسید.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی