شنبه 3 آذر 1403

چرا با جمهوری اسلامی سر جنگ دارند؟

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
چرا با جمهوری اسلامی سر جنگ دارند؟

قیافه حکومت را که حضرت امام (ره) ترسیم کرد، جمهوری اسلامی بود؛ لذا وقتی انتخابات انجام شد و جمهوری اسلامی رأی آورد، امام فرمود: «امروز روز آغاز حکومت‌الله است در زمین.»

به گزارش مشرق، علی مهدیان؛ استاد حوزه و دانشگاه، طی یادداشتی در روزنامه جوان نوشت: آنچه مورد حمله دشمن است در همه این سال‌ها هویت ماست. بین هویت ما و جمهوری اسلامی چه نسبتی است؟ چقدر این حقیقت می‌ارزد که در همه این سال‌ها این همه مورد هجوم واقع شده؟

نسبتی وجود دارد بین شریعت با معنویت و سلوک الی‌الله، علت مطرح کردن این بحث این است که درباره صورت دین حضرت امام (ره) صحبتی دارند و می‌فرمایند: «الاسلام هو الحکومه بشئونها» و در نامه‌هایی که به خبرگان دارند توضیح می‌دهند که حکومت، فلسفه عملی فقه است.

ظاهر و قیافه فقه، حکومت است؛ همانطور که قیافه معنویت، فقه است.

این ظاهر، ظاهر سلوک است؛ یعنی اگر صورت حاکمیت در جامعه وجود نداشته باشد، این جامعه در سیر خودش به سمت خدا می‌لنگد. قیافه دین اگر بخواهد در جامعه محقق شود باید حاکمیت محقق شود؛ اگر اینطور نشد توهم حرکت به سمت خدا را داریم و یک انسان به سمت خدا حرکت نمی‌کند مگر آنکه نسبتش را با حاکمیت مشخص کند.

در عالم هستی هم این مسائل وجود دارد. سیمای عالم هستی را وقتی حضرت امام (ره) به تصویر می‌کشد آن رکنی که اساس همه ارکان عالم می‌داند، آن را اراده حضرت حق می‌شمارد (صورت تکوین).

نکته: صورت دین با صورت تکوین مطابق است. «وَأَن أَقِم وَجهَک لِلدِینِ حَنِیفًا» یعنی با دین آنچه در هستی وجود دارد را بروز و ظهور می‌دهیم.

همین‌جاست که امام باقر در روایت معروف 2عبارت را به‌کار می‌برند: «لَأُعَذِبَنَ، لَأَعفُوَنَ» قطعاً قطعاً قطعاً عذاب می‌کنم کسی را که زیر بار حاکمیت طاغوت می‌رود؛ حتی اگر این انسان در رفتارهای شخصی خودش آدم خوب و با تقوایی باشد و قطعاً و قطعاً و قطعاً می‌بخشم کسی را که زیر بار حکومت‌الله می‌رود؛ حتی اگر این شخص در اعمال شخصی خود گناهکار باشد. در همه اینها بحث، بحث حاکمیت است.

پس بنابراین:

اولا صورت آفرینش و تکوین عالم با صورت شریعت مطابق است؛ یعنی اگر متن آفرینش را اراده خدا پر می‌کند در دین هم آنچه متن اصلی دین را شکل می‌دهد، حاکمیت الله است؛ لذا الاسلام هو الحکومه.

ثانیا همه معنویت و سلوک انسان به سمت خدا قیافه‌اش فقه است؛ یعنی نمی‌شود یک انسان اهل معنویت و معنا باشد، ولی نماز نخواند. این اعمال صالح است که او را بالا می‌کشد و همچنین قیافه و ظاهر فقه حکومت الله است.

مردم سالاری دینی یا همان جمهوری اسلامی چیست؟

قیافه حکومت را که حضرت امام (ره) ترسیم کرد، جمهوری اسلامی بود؛ لذا وقتی انتخابات انجام شد و جمهوری اسلامی رأی آورد، امام فرمود: «امروز روز آغاز حکومت‌الله است در زمین.»

همچنان که در تکوین، حکومت‌الله است که هستی را پر کرده و این اگر بخواهد در ظاهر دین، ظهور و بروز پیدا کند، می‌شود همانی که حضرت امام (ره) گفت: آغاز حکومت‌الله در زمین.

حال سؤال اساسی که در اینجا مطرح می‌شود این است که چرا وقتی اراده خدا در شریعت ظهور و بروز پیدا می‌کند باید در قالب جمهوری اسلامی باشد؛ به تعبیر دیگر چرا حکومت‌الله در زمین، می‌شود جمهوری اسلامی؟

برای پاسخ به این سؤال نیازمند چند مبنا هستیم:

بحثی را حضرت امام (ره) درباره آیه «قُل اِنَمَا أَعِظُکم بِوَاحِدَه أَن تَقُومُوا لِلَهِ مَثنَی وَفُرَادَی» دارند که در تفسیرش ایشان می‌فرمایند: اگر همه توصیه‌های قرآن را جمع کنیم در یک کلمه، آن کلمه می‌شود قیام جمعی و قیام فردی برای خدا.

همچنین در جای دیگر امام (ره) در تفسیر روایت جنود عقل و جهل می‌فرمایند همه اخلاق خوب و اخلاق غلط همه‌اش در انسان به یک نکته برمی‌گردد و آن هم هویت قیام لِلَه است.

برای فهم بهتر باید بدانیم قیام لِلَه اصلا یعنی چه؟

یکی از بهترین پاسخ‌ها را شهید مطهری داده است؛ بحثی که شهید مطهری مطرح می‌کند وجود دوتا من است در انسان؛ من علوی و من سفلی که یکی از اینها من واقعی است و دیگری فرعی.

برای اینکه انسان بفهمد کدام‌یک از این من‌ها اصالت دارد باید به نتیجه اعمال بنگرد؛ یعنی اگر انسان بعد از انجام دادن کاری احساس لذت کند و در کنار این احساس لذت عمیقا احساس شکست هم داشته باشد، ما به این من می‌گوییم من سفلی؛ درحالی‌که منی که اصالت دارد، احساس لذت نمی‌کند، ولی در کنارش عمیقا احساس پیروزی و عزت را لمس می‌کند. ما از اینها فهم می‌کنیم که یکی از این من‌ها باید رئیس باشد و آن دیگری را زیرنظر داشته باشد. اگر منی که اصالت دارد رئیس شد، انسان به‌شدت احساس عزت و یک مرحله رشد می‌کند. ما به این می‌گوییم قیام لِلَه؛ هر جایی که انسان از لایه‌های عالم حجابی را کنار بزند و بالا بیاید این اسمش قیام لِلَه است.

انسان که یک مرحله بالا می‌آید نخستین نتیجه‌اش این می‌شود که بر خودش حاکم می‌شود به تعبیر دیگر نتیجه قیام لِلَه، حاکمیت انسان بر خودش است؛ همین است که امام صادق (ع) می‌فرمایند: «العُبودِیه جَوهَرَه کنه‌ها الرُبوبیه»

در معارف انقلاب اسلامی هم اگر بنگریم، آقا بعد از توحید بلافاصله مسئله کرامت انسان را پیش می‌کشد.

در این حاکمیت انسان بر خودش یعنی مردم، سالار می‌شوند «این فرق می‌کند با آزادی»؛ لذا همه دین دارد مردم را به سمت حاکمیت بر خود سوق می‌دهد.

با همه این توضیحات اگر بخواهیم بگوییم وظیفه رهبری اصولاً چیست؟ باید گفت: رهبری دارد کاری می‌کند که مردم بر خودشان حاکم باشند.

لذا وقتی تا این صورت شریعت را مردم به پا و اقامه کردند، امام فرمود: امروز روز امامت امت است، امروز روز آغاز حکومت‌الله است در زمین.

ما حتی اگر بخواهیم حکومت معصوم را هم فهم کنیم باید با انقلاب اسلامی بفهمیم و اغراق نکرده‌ایم اگر بگوییم حکومت امام زمان هنگام ظهور همان جمهوری اسلامی است.

متأسفانه خیلی‌ها فهم‌شان نسبت به حکومت معصوم، حکومت استبدادی است.