دوشنبه 1 بهمن 1403

چشم‌انداز 1404 بازار سرمایه

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
چشم‌انداز 1404 بازار سرمایه

دنیای اقتصاد: کارشناس بازار سرمایه در ارتباط با علل اصلاح بازار سرمایه گفت: در هفته‌های اخیر شاهد افت بازار سهام و کم‌رمقی مشهودی در بازار سهام بودیم که دلایل متعددی را می‌توان برای این مساله عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ اردلان عزیززاده، کارشناس بازار سرمایه، در تحلیل دلایل اصلاح اخیر بازار سهام، به مجموعه‌ای از عوامل کلیدی اشاره کرده است. در هفته‌های اخیر شاهد افت بازار سهام و کم‌رمقی مشهودی در بازار سهام بودیم که دلایل متعددی را می‌توان برای این مساله عنوان کرد.

عوامل تأثیرگذار بر اصلاح بازار سرمایه

یکی از عواملی که بر این اصلاح تاثیرگذار بوده، عدم‌توانایی دولت در کاهش نرخ بهره در بازار بدهی است. این عدم‌تغییر، به دلیل شرایط اقتصادی کشور و ناترازی های مختلفی است که دولت در بخش‌های مختلف با آن روبه‌رو است که تا حدودی قابل‌پیش‌بینی بود زیرا با توجه به ریسک افزایش فشار بر درآمدهای ارزی و تشدید تحریم‌ها که با روی کار آمدن ترامپ در پیش رو است، کاهش نرخ بهره می‌تواند تاثیرات تورمی به‌همراه داشته‌باشد که در شرایط فعلی، با توجه به مشکلات اقتصادی و فشارهای سنگینی که بر دهک‌های پایین جامعه وارد‌شده، ممکن است تبعات اجتماعی به‌همراه داشته‌باشد.

از طرف دیگر، تشدید ناترازی های انرژی و دیگر مشکلات ساختاری در بخش‌های مختلف صنایع انرژی بر کشور باعث افت تولید در برخی صنایع و کاهش بهره وری شده‌است که البته این مساله با توجه به افزایش درآمد‌ریالی با افزایش نرخ دلار، کمتر مورد‌توجه عموم قرار می‌گیرد.

چشم‌انداز بلندمدت بازار سرمایه

عزیززاده ادامه‌داد: با توجه به تاریخچه اصلاحات بازار در سال‌های گذشته، به‌ویژه اصلاحات پس از روندهای صعودی در اردیبهشت 1402 و 1399، نگرانی‌هایی میان سرمایه‌گذاران از تکرار چنین سناریوهایی وجود دارد. کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: در حال‌حاضر، شرایط بازار با آنچه در سال‌های گذشته مشاهده کرده ایم متفاوت است. ارزش دلاری بازار سهام در حال‌حاضر نسبت به سال‌های 1399 و 1402 کاهش قابل‌توجهی داشته‌است.

در سال‌های 1399 و 1402، ارزش دلاری بازار به ترتیب به 420 و 200‌میلیارد دلار رسید، درحالی‌که اکنون این ارزش در محدوده 120‌میلیارد دلار قرار دارد. در رشد اخیر بازار هم بیشتر بازدهی حاصل شده ریالی بوده و رشد دلاری بازار همچنان بسیار محدود بوده‌است. عزیززاده چشم انداز شاخص‌کل را ترسیم کرد و گفت: همچنین چشم انداز بلندمدت بازار مثبت به‌نظر می‌رسد. در بسیاری از تحلیل‌ها برای سال‌های آینده، نرخ تسعیر ارز شرکت‌ها در محدوده 80 تا 90‌تومان پیش‌بینی شده‌است و با درنظرگرفتن این موضوع، برآورد می‌شود که شاخص‌کل در سال‌آینده به محدوده 4‌میلیون واحد نیز برسد.

کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: علاوه‌بر این فعالان بازار دقت کنند که در ریزش 99 و 1402شاهد افزایش سنگین فشار عرضه از سوی حقوقی ها بودیم که این مساله در شرایط کنونی بازار مشاهده نمی‌شود و معاملات تا این لحظه روال طبیعی خود را طی کرده‌است.

در نتیجه، اگرچه اصلاحات کوتاه‌مدت ممکن است بازار را تحت‌فشار قرار دهد و سرمایه‌گذاران در کوتاه‌مدت شاهد نوسانات بیشتری باشند، اما چشم انداز بلندمدت بازار با توجه به مواردی که عنوان شد همچنان مثبت است.