سه‌شنبه 6 آذر 1403

چهارشنبه سوری، آئینی کهن در مسیر انحراف / جشنی در میان خون و آتش

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
چهارشنبه سوری، آئینی کهن در مسیر انحراف / جشنی در میان خون و آتش

چهارشنبه سوری، آئینی کهن در مسیر انحراف است که تراژدی تلخ حادثه را در آخرین چهارشنبه سال رقم می زند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، آئین های بسیار قدیمی و زیبایی در کشورمان وجود دارد که هر کدام از آنها در مناسبتها می تواند خاطراتی شیرین را به همراه داشته باشد اما گاهی انحراف از آئین ها تلخ کامی را به ارمغان می آورد.

با نزدیک شدن به سال جدید، همه در تکاپو هستند تا رسیدن سال جدید را جشن بگیرند، یکی از آئین های قدیمی و سنتی در کشورمان، مراسم چهارشنبه سوری است که در آخرین چهارشنبه سال برگزار می شود، در گذشته ها این شب با روشن کردن آتش و جمع شدن دور آن بدون هیچ حادثه ای برگزار می شد اما امروزه این شب به یکی از شب های پرحادثه تبدیل شده که هر لحظه آن دنیایی دلهره را ایجاد می کند.

تراژدی تلخ چهارشنبه آخر سال

در این شب صداهایی مهیب و گاهی گوش خراش تر از بمب شنیده می شود، در و پنجره ها می لرزند، جرات بیرون رفتن نیست که مبادا حادثه ای تلخ رخ دهد، خانواده های زیادی نگران هستند که لحظه ای غفلت، یک عمر پشیمانی را به دنبال داشته باشد.

از عصر شب چهارشنبه سوری، هنوز آفتاب غروب نکرده آغازین صداهای مهیب به گوش می رسد و خبر رسیدن شبی پر از حادثه را اعلام می کند و در این میان ترقه هایی دست ساز و مواد محترقه ای که می تواند به قیمت جان افراد تمام شود، خودنمایی می کنند.

متاسفانه هیجان های کاذب برای استفاده از مواد محترقه گاهی سبب قطع عضو و یا جانباختن فرد می شود، مواد محترقه ای که نه تنها استاندارد لازم را نداشته و بی خطر نیستند بلکه ممکن است تلخ ترین روزها را رقم بزند.

جشنی در میان آتش و خون

گاهی می بینیم که نگهداری و دپوی مواد محترقه برای برگزاری مراسم چهارشنبه سوری، سبب انفجار در یک ساختمان می شود، کافیست کمی گرمای محیط بیشتر شود تا خسارت هایی جبران ناپذیر رخ دهد و این سرآغاز جشنی است که فراتر از جشن و آئین قدیمی به سمت انحراف کشیده شده و این جشن در میان خون و آتش برگزار می شود.

از مدتها قبل، بساط مواد محترقه در گوشه و کنار خیابان دیده می شود که دستفروشان آنها را برای این شب پر دلهره مهیا کرده اند، جلوتر که می روی و می پرسی واقعا این موادی که در بساط داری بی خطر هستند، در جواب می گویند مطمئن باش اصلا خطری ندارند، صداهایشان بسیار بلند، آتش هایشان بسیار برافروخته و اصلا خطری ندارند.

وسوسه شدن برای خرید این مواد محترقه و یا اصرار کودکان و نوجوانان برای ترقه هایی که هر کدام نام های مختلفی دارند این روزها بسیار زیاد شده است، مواد محترقه ای که بلای جان شده و متاسفانه هر ساله در این شب هزاران نفر مصدوم و جان برخی از افراد گرفته می شود.

طبق گفته اورژانس کشور، در چهارشنبه سوری سال گذشته، هزار و 894 نفر در کشور آسیب دیده و مصدوم شدند که در سال 98 این عدد هزار و 498 نفر بوده است، همچنین 9 نفر پارسال در چهارشنبه سوری فوت کردند که در سال 98 این عدد چهار نفر بوده است.

استقبال از چهارشنبه سوری با 8 فوتی

سال گذشته 131 نفر دچار قطع عضو شدند، 527 مورد آسیب به چشم رخ داده و 546 نفر هم دچار سوختگی متوسط و شدید شدند که 46 درصد مصدومین بین 6 تا 18 سال بودند، 82 درصد آسیب دیدگان مرد و 18 درصد خانم بودند و 30 درصد از آسیب دیدگان را عابران پیاده تشکیل می‌دهند.

اینها آماری تکان است که برای یک صدای انفجار، آتشی زیبا و هیجانی زودگذر که ممکن است خانواده ای داغدار شود، ممکن است فردی عضو بدن خود را از دست دهد که هیچگاه قابل جبران نیست.

طی چند هفته اخیر عده ای به استقبال چهارشنبه سوری رفته و متاسفانه از حوادث این روز در امان نبوده اند به طوری که در این استقبال، هشت نفر بر اثر استفاده از مواد محترقه فوت کرده و 283 نفر مصدوم شده اند که از این تعداد 35 نفر دچار قطع عضو، 81 نفر دچار آسیب چشمی و 132 هم دچار سوختگی شده اند.

کشف 44 هزار عدد مواد محترقه در لرستان

از ابتدای اسفند ماه تاکنون بیش از 39 هزار عدد مواد محترقه در استان لرستان کشف و ضبط شده است و طبق هشدارهای پلیس با افرادی که هنجارشکنی نمایند به شدت برخورد می شود.

امروز هم بیش از پنج هزار مواد محترقه در استان کشف و ضبط شد که در مجموع تعداد کشفیات مواد محترقه به 44 هزار عدد رسیده است.

با هنجارشکنان چهارشنبه سوری برخورد می شود

سرهنگ فرهاد ابدالی چگنی، جانشین فرمانده انتظامی استان لرستان از برخورد قاطعانه پلیس با هنجارشکنان چهارشنبه سوری خبر داد و گفت: رویکرد پلیس به چهارشنبه سوری یک رویکرد فرهنگی، اجتماعی است، پلیس هرگز مخالف شادی مردم نیست ولی با کسانی که قصد هنجارشنکنی داشته باشند برخورد می شود.

وی افزود: به والدین توصیه می شود در این روزهای منتهی به چهارشنبه سوری مواظب فرزندان خود باشند و آنها را از خطرات استفاده از مواد محترقه آگاه نمایند تا حادثه تلخی رخ ندهد.

جانشین انتظامی استان لرستان ضمن هشدار به هنجارشکنان خاطر نشان کرد: چنانچه افرادی به هر نحو بخواهند آسایش و آرامش مردم را خدشه دار کنند پلیس ضمن برخورد قاطعانه با آنان، طی هماهنگی صورت گرفته با دستگاه قضائی تا پایان تعطیلات بازداشت خواهند شد.

مصدومیت 27 نفر

علی صفدری رئیس مرکز فوریت های پزشکی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: سال گذشته 27 نفر در شب چهارشنبه سوری در استان مصدوم شدند که بیشتر مصدومان از ناحیه دست و چشم دچار مشکل شدند.

وی افزود: بیشتر مصدومان حادثه چهارشنبه سوری جوانان و نوجوانان هستند که گاهی از خطرات مواد محترقه آگاه نیستند و استفاده از آنها ممکن است سلامتی را تهدید نماید.

رئیس مرکز فوریت های پزشکی لرستان تصریح کرد: توصیه می شود که مواد محترقه در ظروف شیشه ای و فلزی نگه داشته نشود چرا که در صورت پرتاب و یا انفجار، تکه های آن آسیب جدی به فرد وارد می کند، همچنین از سوزاندن هیزم، لاستیک و کارتن در مکان های سربسته و مسکونی جدا خودداری شود.

صفدری بیان کرد: وقتی فردی بر اثر استفاده از مواد محترقه دچار مصدومیت می شود لازم است که عضو سوخته بین 10 تا 15 دقیقه زیر آب سرد نگه داشته شود و به هیچ عنوان از خمیردندان و یا سیب زمینی برای خنک نگه داشتن بخش سوخته استفاده نشود و در مرحله بعدی سریعا مصدوم به بیمارستان انتقال داده شود.

انتهای پیام /

چهارشنبه سوری، آئینی کهن در مسیر انحراف / جشنی در میان خون و آتش 2
چهارشنبه سوری، آئینی کهن در مسیر انحراف / جشنی در میان خون و آتش 3
چهارشنبه سوری، آئینی کهن در مسیر انحراف / جشنی در میان خون و آتش 4
چهارشنبه سوری، آئینی کهن در مسیر انحراف / جشنی در میان خون و آتش 5