شنبه 10 آذر 1403

«چهارشنبه سوری» فرصتی برای شادی که با تلخی عجین است / لزوم برنامه ریزی خانواده ها و متولیان فرهنگی برای کاهش آسیب ها

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
«چهارشنبه سوری» فرصتی برای شادی که با تلخی عجین است / لزوم برنامه ریزی خانواده ها و متولیان فرهنگی برای کاهش آسیب ها

متاسفانه در سال‌های اخیر چهارشنبه‌سوری با حرکت به سوی خشونت، تحریف و استحاله شده‌است، امروزه استفاده از مواد محترقه و آتش‌زا که برخی دست‌ساز و خطرناک هستند بسیار رایج است و در چند سال گذشته، این شب همواره دارای آمار آسیب‌دیدگی و گاهی دارای تلفات جانی بوده‌است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ سالیان سال است که از «چهارشنبه سوری» به‌عنوان یکی از آیین‌ها و رسوم ایران باستان نام برده می‌شود و ایرانی‌ها هم درشب چهارشنبه آخر سال جشن می‌گیرند، هر چند به اعتقاد برخی پژوهشگران تاریخ «چهارشنبه سوری» سنت و آیین باستانی ایرانیان نبوده است چراکه ایرانیان چه پیش از اسلام و چه پس از ورود اسلام چنین سنتی به نام «چهارشنبه سوری» با سبک و سیاقی مثل پریدن از روی آتش که امروزه از آن یاد می شود نداشته‌اند.

علی ایحال اما سه شنبه شب آخرین هفته سال به عنوان شب «چهارشنبه سوری» بر اساس رسوماتی همراه با جشن و شادی‌هایی است که در گذشته نه چندان دور سنت‌های محلی مانند «قاشق زنی» و «آجیل خوردن» در روزهای پایانی سال بین مردم رواج داشت ولی حالا چند سالی است برخی با ناآگاهی و رفتارهای پرخطر این فرصت برای شادی را با غم و اندوه عجین می کنند.

متاسفانه در سال‌های اخیر چهارشنبه‌سوری با حرکت به سوی خشونت، تحریف و استحاله شده‌است، امروزه استفاده از مواد محترقه و آتش‌زا که برخی دست‌ساز و خطرناک هستند بسیار رایج است و در چند سال گذشته، این شب همواره دارای آمار آسیب‌دیدگی و گاهی دارای تلفات جانی بوده‌است.

در این شب هیجانات و شور و شوق خاصی در افراد به ویژه کودکان و نوجوانان وجود دارد و این قشر سنی سعی دارند به هر شکلی این هیجانات را تخلیه کنند. در این میان، برخی وسائل مورد استفاده در این شب مواد آتش زا و محترقه است که هر ساله باعث مصدومیت یا در برخی موارد جانباختن هموطنان شده است.

این کار و عمل ناهنجار به جایی رسیده است که مردم عادی در شب چهارشنبه سوری سعی می کنند از خانه خارج نشوند و اگر هم بیرون هستند سریعا و قبل از شروع آتش بازی به خانه برگردند.

در چهارشنبه سوری سال گذشته 12 نفر در کشور جان باختند / یک فوتی در استان مرکزی

اصابت ترکش های ناشی از انفجار مواد محترقه به چشم، باعث بروز آسیب هایی در ناحیه پلک و چشم می شود و گاهی حتی به نابینایی می انجامد کما اینکه به گفته رئیس سازمان اورژانس کشور سال گذشته در جریان حوادث چهارشنبه آخر سال در مجموع 1894 آسیب دیدگی ثبت شد که 577 نفر آسیب دیدگی چشمی و 546 نفر هم به انواع سوختگی دچار شدند.

سال گذشته همچنین 131 نفر متاسفانه دچار ضایعه جبران ناپذیر قطع عضو شدند، در حوادث چهارشنبه سوری سال گذشته اما در مجموع 12نفر، جان خود را از دست دادند که 11نفر مرد و یک نفر از آنها زن بودند.

بر اساس آخرین آمار در حوادث چهارشنبه آخر سال گذشته در استان مرکزی اما متأسفانه یک نفر کشته وبیش از 70 نفر مصدوم شدند که در این بین بیشترین نوع مصدومیت نیز مربوط به چشم، دست و سر و گردن و از نوع سوختگی‌های درجه‌های یک تا سه است.

در سال جاری نیز متأسفانه از ابتدای اسفندماه حوادثی مرتبط با چهارشنبه آخر سال و انفجار مواد محترقه به وقوع پیوشته که و هفته های گذشته است این انفجار‌ها بیش از 15 نفر را که عمدتا در رده سنی کودک و نوجوان قرار دارند راهی بیمارستان کرده است.

هر چند پیشگیری از وقوع حوادث ناگوار در شب چهارشنبه آخر سال نیازمند فرهنگ سازی به ویژه در بستر خانواده و با همراهی دستگاه های مسئول و رسانه هاست اما در عین حال برخی در این شب به دنبال سوء استفاده و بر هم زدن آرامش مردم هستند لذا در طول سالیان گذشته همواره تأکید پلیس بر برخورد قاطع با افراد مخل امنیت و آرامش مردم بوده است.

فرمانده انتظامی استان مرکزی با بیان اینکه خط قرمز پلیس در چهارشنبه آخر سال هنجارشکنی و زیرپاگذاشتن قانون است گفت: هرگونه تخلف یا جرمی که در بستر امنیت عمومی اتفاق افتد که باعث اخلال در نظم عمومی شود مطمنا برابر قانون برخورد می‌شود.

سردار مفخمی شهرستانی افزود: برهم زنندگان نظم و آرامش مردم در چهارشنبه آخر سال تا پایان تعطیلات نوروز در بازداشت و در صورت استفاده وسایل نقلیه آن‌ها نیز توقیف خواهد شد.

این مقام انتظامی خاطرنشان کرد: برنامه ریزی شده که کلیه نقاط استان مرکزی چه بصورت سیستمی و دوربین و چه بصورت فیزیکی در چهارشنبه آخر سال پوشش داده شود و هدف برقرای امنیت و با هنجارشکنانی که قصد بر هم زدن آرامش شهروندان و امنیت عمومی را داشته باشند برخورد قاطع خواهد شد.

بدون تردید هیچ کس مخالف برگزاری جشن ها، آیین های سنتی و شادی مردم به ویژه نوجوانان و جونان نیست اما وقتی چنین جشن‌هایی با انواع و اقسام رفتارهای پرخطر اجتماعی عجین می شود و حوادثی را رقم می زند که زندگی را برای برخی تلخ می کند و در مواردی این شادی به یکباره به عزا تبدیل می شود لازم است هم متولیان فرهنگی جامعه در راستای برنامه ریزی صحیح بر ای ایجاد بسترهای شادی و نشاط و هم خانواده ها به منظور ارتقای سطح دانش فرزندان خود با جدیت بیشتری عمل کنند.

انتهای پیام /

«چهارشنبه سوری» فرصتی برای شادی که با تلخی عجین است / لزوم برنامه ریزی خانواده ها و متولیان فرهنگی برای کاهش آسیب ها 2
«چهارشنبه سوری» فرصتی برای شادی که با تلخی عجین است / لزوم برنامه ریزی خانواده ها و متولیان فرهنگی برای کاهش آسیب ها 3