چهار بانک کشور در سال گذشته هیچ تسهیلاتی به بخش تعاون ندادند
معاون امور تعاون وزیر تعاون گفت: با توجه به تکلیف بانکها جهت پرداخت 25 درصد تسهیلات خود به بخش تعاون، 4 بانک در سال گذشته هیچگونه تسهیلات به بخش تعاون اختصاص ندادند.
مهدی مسکنی معاون تعاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی با اشاره به اهمیت نظام بانکی برای حمایت از بخش تعاون گفت: بانک توسعه تعاون بعد از 10 سال از زیان خارج شده است و افزایش 140 درصدی سرمایه داشته و در طی دو سال به اندازه یک دهه گذشته تسهیلات به تعاونیها داده است.
مسکنی افزود: بارها در جلسات مختلف گفتهایم که عنوان بانک توسعه تعاون باعث میشود که این بانک متمرکز بر بخش تعاون و توسعه باشد. یکی از مشکلات این بانک این است که از یکسو باید از زاویه تجاری و اعتباری و مالی با سایر بانکها و بانک مرکزی و دولت مواجه است و از سوی دیگر در قبال مردم و تعاونیها خصلت اجتماعی و توسعهای و مشارکت اجتماعی باید داشته باشد که کار بسیار سختی است.
وی افزود: سرمایه اجتماعی این بانک باید از طریق گسترش بخش تعاونی افزایش یابد و نمود بیرونی این افزایش سرمایه اجتماعی افزایش مشتریان این بانک است.
معاون تعاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: انقلاب ما انقلاب مستضعفین علیه کاخ نشینها بوده است. ما نمایندگی و شعبات خود در این بانک را باید در مناطق محروم و در جهت محرومیت زدایی بیشتر کنیم.
مسکنی اظهار کرد: مطالبات ما از فعالان بخش تعاون در شهر و روستا این است که حسابهای خود را در بانک توسعه تعاون متمرکز کنند. در سال 1401 حدود 24 بانک حدود 30 هزار میلیارد منابع بخش تعاون را تجهیز کردند. ضمن اینکه 25 درصد منابع تبصره 18 درباره اشتغال درباره بودجه به بخش تعاون تعلق میگیرد.
مهدی مسکنی در خصوص اینکه سهم بانک توسعه تعاون از تسهیلات حساب پیشرفت و عدالت چگونه است، گفت: در هشتاد و ششمین جلسه شورای عالی اشتغال، رئیس جمهور تأکید کرد که 25 درصد از تسهیلات بانکهای کل کشور به بخش تعاون اختصاص پیدا کند. سال گذشته هم چنین تکلیفی برای بانکها در نظر گرفته شده بود، اما از 28 بانک کشور، 4 بانک هیچ گونه تسهیلاتی به بخش تعاون ندادند و 24 بانک دیگر در مجموع 30 هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخش تعاونی از محل منابع داخلی خود و تسهیلات تکلیفی پرداخت کردند.
معاون امور تعاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: بر اساس قانون بودجه 1402 در تبصره 18 قرار است حسابهای پیشرفت و عدالت استانی صورت گیرد که در حال حاضر در مرحله برش استانی و تخصیص منابع هستیم که به استانها ابلاغ شده و قرار است 25 درصد از منابع بانکها به بخش تعاون اختصاص پیدا کند و در مرداد ماه گزارشی از مجموعه تسهیلاتی که در قالب تبصره 18 به استانها واگذار شده، اعلام خواهد شد.
مسکنی افزود: سرمایه بانک توسعه تعاون از 2.8 هزار میلیارد تومان به 6.2 هزار میلیارد تومان افزایش یافته، اما در مقابل سرمایه بانک ملی که 1500 هزار میلیارد تومان است، هنوز رقم ناچیزی است و این اعداد معنادار است و ما چگونه میتوانیم سهم 25 درصدی از اقتصاد ملی را محقق کنیم.
وی اضافه کرد: در دو سال گذشته پرداخت تسهیلات به بخش تعاون به اندازه 10 سال قبل بوده و این در شرایطی است که یک بانک توسعهای در بخش تعاون با ابزارهای بخش تجاری اداره میشود و حتی رتبهبندی بانک برای تسهیلات نیز بر اساس معیارهای تجاری انجام میشود.
معاون امور تعاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: برخی از شعب بانک توسعه تعاون به شکل عادلانه در کشور توزیع نشده، بهگونهای که در استان کرمان 22 شعبه وجود دارد که 3 شعبه آن برای جنوب استان وجود دارد، درحالیکه شرکتهای تعاونی بیشتری در این منطقه وجود دارد.
مسکنی گفت: جهاد سازندگی از زمانی که تبدیل به وزارتخانه شد از بین رفت و ربطی به ادغام آن با وزارت کشاورزی ندارد و ما باید بخش تعاون را با روحیه جهادی توسعه دهیم.
در ادامه محمد شیخحسینی مدیرعامل بانک توسعه تعاون با اشاره به وظایف این بانک گفت: هدف اصلی تشکیل بانک تخصصی توسعه تعاون پرداخت تسهیلات به تعاونیها و اتحادیهها و بخش واقعی اقتصادی و بنگاههای کوچک و متوسط بوده است که در قانون بودجه برعهده بانک گذاشته شده است.
وی افزود: همانطور که رهبر انقلاب افق و چشم انداز کشور را در سیاستهای ابلاغی اصل 44 قانون اساسی افزایش سهم بخش تعاون از 5 درصد کنونی به 25 درصد (رشد 5 برابری) است، تکالیف سنگینی برعهده این بانک گذاشته شد.
شیخحسینی تاکید کرد: همزمان با وظایف سنگین بانک توسعه تعاون در قانون بودجه برای تجهیز منابع بخش تولید و تعاون مشکل تحریمهای سنگین همزمان با تاسیس این بانک مطرح شد که به عنوان یک بانک کوچک با سرمایه اولیه 500 میلیارد تومان وارد رقابت با بانکهای بزرگ شد و اکنون پس از سالها زیانده بودن از زیاندهی خارج شده و سرمایه آن به 6200 میلیارد تومان افزایش یافته است.
وی در پایان با اشاره به سند توسعه بخش تعاون گفت: تاکید رهبر انقلاب بر حفظ و گسترش بخش تعاون ما بهعنوان بانک توسعهای نمیتوانیم به دنبال سود باشیم، اما برای اجرای وظایف اقتصادی خود نباید زیانده باشیم. برنامه ما برای پایان سال 1402 به بانک اول در حوزه تجهیز منابع بخش تولید خرد و متوسط و مشاغل خانگی و زودبازده بدل شویم.
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی رفاه و تعاون